Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

U bram władzy - do bram władzy i innych możnych.

kasiaballou

Rekomendowane odpowiedzi

kasiaballou - system jak system, jaki by nie był, będzie miał zwolenników i przeciwników (tak jak kiedyś Staszewski śpiewał - "jedna idea wszystkich zjednoczy, kilku nie może zjednoczyć" :). Wg mnie szkoda na to energii - szczególnie, że ogólnie niepochlebna krytyka jest nie mile widziana, a zawsze znajdą się jakieś Sfinksy, które będą gloryfikować miernotę ku uciesze autora. To wszystko wiatraki...
Ja bym uderzał w spisek pisząc wprost - kto i z kim i gdzie. Będzie zamieszanie, awantura, ale przynajmniej będzie wiadomo, kogo Autor miał na myśli :)

• Odpowiedzi 87
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

wracając do tematu - odkąd jestem na orgu, a kupę lat minęło (chyba tylko Ewa powyżej jest dłużej ode mnie ;) ), zawsze był problem pt. Z i P, a teraz pojawił się jeszcze problem wyróżniania. nie rozumiem tego, nie oceniam (chyba, że mnie coś bardzo chwyci za... serce) a w Z zamieszczam, podobnie jak Zawadowski, z przyzwyczajenia. i osobiście uważam, że role tych for pośrednich, że tak je nazwę, odrobinę się odwróciły. a właściwie - całkiem się odwróciły. dla mnie ten sztuczny podział właściwie od zawsze był nietrafiony i osobiście uważam, że najlepszym rozwiązaniem byłoby zrobienie po prostu działu bez podziału i ewentualnie warsztat (na zsyłkę dla co bardziej buńczucznych ;) ).
\
P.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Ja się z tym zgadzam, chociaż z tego, co się orientuję, ten podział na Z i P ma swoje funkcję, niech to będzie awans czy coś - mnie to całkowicie nie przeszkadza. Nie przeszkadzają mi też w miarę poprawne wiersze w Z, za to mam inne spostrzeżenie - że w pewnym momencie pękły wymagania. To, że kiedyś krytyka była po prostu dobra (przykładowo - kto pamięta panią Kot?), ostra, bezpardonowa - pamiętają nieliczni. Wydanie wiersza tutaj to było ryzyko, trzeba było mieć twarde serducho. W tym momencie mamy takie kluchowate i nijakie wiersze, kluchowate i nijakie komentarze (nie wszystkie, rzecz jasna), a napisać komuś, że wiersz jest "gniotem", to praktycznie szok (a kto pamięta oyeya?). Ja mam wrażenie, że po prostu zmienia się mentalność pokolenia, któremu wmawia się, że to, co robią, jest po prostu cudowne. Mam takie wrażenie, bo nieograniczona tępota pewnych wierszy miesza się z brakiem samooceny . Dlatego to nie jest kwestia kulek, bo czy są, czy ich nie ma - problem zostaje ten sam, a po prostu zniechęceniem. Bo jak to w "Rejsie" - "nuda, nuda, nic się nie dzieje". Po prostu chorujemy na poprawność.

A pamiętasz Michale, że kiedyś było tak, że nie było tylko "zsyłki" do rzekomo gorszego P, ale było też wyróżnianie i podnoszenie do Z. Chciało się komuś, jednak to też się wiązało z subiektywnymi odczuciami moderacji i dlatego zostało zniesione. Wojny, wojny, wojny się toczyły a Angello nawet na jakiś czas zamknął serwis. Niby ocenianie "kulkami" ma sens, ale nie na co dzień. Moim zdaniem to dobre do konkursów, ANONIMOWYCH!

Ja pamiętam np. Mirka Serockiego, którego już tu niestety nie widuję. Pamiętam na początku "funkcjonowania" na orgu płakałam, że mnie "ten obrzydliwy bufon" skrytykował, i to była krytyka okrutna a dziś jestem mu za to wdzięczna. Nie klepał mnie po pleckach, a dawał po dupie. I to mocno. Zresztą z Kocicą, mimo, że bardzo się lubiłyśmy, potrafiłyśmy wbić sobie komentatorską szpilę. Oyey to był ewenement :)

Czy ja wiem, czy to kwestia mentalności pokolenia. Wydaje mi się, że to po prostu kwestia mentalności. Pokolenie nie ma tu nic do rzeczy.

Wiesz, mi osobiście wydaje się, że kulki ten problem pogłębiają. Niestety.

P.

Nie przyznawaj sie nawet :)

A w temacie:

Kulki kojarzą mi się jednoznacznie z biurowo-motywacyjnym system punktacji i nikt mnie nie przekona, że to dobrze działa na motywację do lepszego pisania.

Chyba, że ma usprawnić działanie forum. Eliminuje bowiem potrzebę fizycznej moderacji, tak przecież subiektywnej bo ludzkiej.

Czy ktoś sobie zadał pytanie, co autor tego systemu miał na myśli? Bo może właśnie chodziło o ułatwienie życia ( sobie, nam). A może stwierdził, że zanikła twórcza, dobrze rozumiana krytyka lub przeplata się z tą o żenująco niskiej wartości?

Tak czy siak, wprowadzanie rankingu w poezji nie przystoi dobrze szanowanym portalom literackich. Nawet w konkursach za każdym głosem na tak lub nie, idzie uzasadnienie słowne.

Nadal podtrzymuje głos, że powinien być jeden dział plus dział zamknięty Poezja wybrana, do której mogą awansować wiersze wybitne. Jakim sposobem? No np. głosem redaktorów tego działu, wybranych przez administratora w drodze naboru. Nabór powinien się odbyć poza forum, a dane redaktorów nie powinny być nigdy ujawniane.

Skoro jest tak wielu zwolenników tego portalu, znajdą się ludzie z kompetencjami, chęcią i czasem.

podpisuję się rękami i nogami! :)

Czy to nie marzycielstwo że te osoby na pewno się znajdą? Przeważnie osoby które mają coś do powiedzenia w spawie kondycji konkretnego wiersza nie poświęcają swojego cennego czasu wyłącznie na to, aby zajmować się pomaganiem tym, którzy pomocy wymagają i nawet jej oczekują. Ten portal nie jest tak właściwie żadnym tam bastionem czy enklawą poetycką i w zasadzie problem zawsze będzie ten sam, bo wstęp jest wolny, młodzi ludzie niepokorni, a ci, którzy piszą dobrze i mają coś do powiedzenia w kwestii konstruktywnej krytyki, nie posiadają bezgranicznej cierpliwości; poza tym przeważnie mimo iż ich wiersze są wyraźnie lepsze od reszty wierszy, i mimo, że wyróżniają się na tle umieszczających na orgu, przeważnie oni sami mają świadomość własnej niedoskonałości - i tak jest zazwyczaj z ludźmi, dla których pisanie jest ważne, w związku z czym zawsze będzie trudno o cierpliwego, "świetnego" krytyka z pedagogicznym talentem, który jednocześnie jest dobrym pisarzem.

Te portale internetowe tak naprawdę dopiero są testowane, bo internet jakby nie patrzeć na przestrzeni dekady jest jednak sporym novum, i ja nie wiem czy to w ogóle jest zmienialne, bo gdyby się rozejrzeć po innych portalach tego typu, to problem jest najpewniej ten sam, a że literaci to kapryśni ludzie z natury, ciężko może być o kompromis pomiędzy nimi; tak w ogóle, w życiu codziennym.

Mnie się wydaję, że problem mógłby się rozwiązać jedynie wtedy, gdyby moderacja dokonała selekcji i obsadziła wakaty na płatne miejsca pracy - wtedy większość z nas chętnie wypruwałaby z siebie wszystko to co wie na temat tajników pisania, aby podnieść poprzeczkę forum, do którego czuję uzasadnioną sympatię, bo przeważnie to w tym miejscu każdy z nas opublikował swój pierwszy wiersz, a jeśli nie pierwszy, to jeden z pierwszych ;))

A tak od siebie to jeśli już wspominamy dawne czasy, wydaję mi się że kiedyś podział pomiędzy P a Z był dla mnie (subiektywnie!) bardziej wyraźny; sęk w tym, że mam wrażenie, że niektórzy którzy już trzy, cztery lata temu publikowali w Z, stoją w miejscu i nadal publikują w Z praktycznie z niewielkim poetyckim progresem, np. Mesalin Nagietkan

Panie ledwo głupi więcej wiary w ludzi. Po pierwsze absurdalne jest stwierdzenie, że za pieniądze, to większość z nas chętnie wypruwałaby z siebie wszystko to co wie na temat tajników pisania, bo ani Pan większością nie jest, ani nie wie Pan co by większość zrobiła. Po drugie marzenia to cele z określonym terminem. Wiele osób się angażowało w działalność portalu i wiele będzie, chyba, że sukcesywnie będziemy wszystkich zniechęcać. Między innymi ględzeniem, że jest źle, ale nic nie zmienimy bo będzie gorzej.
Co do enklawy, to fakt, to niby tylko jedna z wielu stron z poezją, tyle, że z najlepszym pozycjonowaniem. Dowód? Proszę wpisać w google słowo poezja. Znam jeszcze dwa równie ciekawe i stare portale ( PP i Nieszufla) tyle, że na pierwszej stronie w google jakoś ich nie widać.
Www.poezja.org odróżnia również od wspomnianych portali dobry skrypt, przejrzystość i świetna funkcjonalność. Co do kwestii „chcenia” może najwyższa pora, aby niektórzy zetkowicze poszerzyli horyzonty, bo póki co, założę się, że działu P dawno nie widzieli na oczy. Na razie panuje w Z nastrój wzajemnego poklepywania się po plecach w grupach adoracyjnych, jakby im mało było lizania sobie pewnych części ciała poza netem, lub skrajna agresja wobec upartych, co twierdzą, że poziom ich umiejętności jest wystarczający na poezję zaawansowaną. Cała wartościowa reszta, dość często mało zauważana niknie w tym bałaganie. I chociaż nie ma już najazdu Hann, Tulipanów i jakby Marianna ucichła, nadal jest to bałagan.
I jeszcze jedno – ten portal nie jest w fazie testowania. Proszę spojrzeć na datę założenia pierwszego konta. Testowaniu podlega natomiast święta cierpliwość co niektórych. Ich z tego miejsca serdecznie pozdrawiam.

ps. acha, zapomniałam - jeżeli są tacy, a są, których progres nie dotyczy, to może zmotywuje ich funkcja redaktora ... przecież to normalne, że każdego kiedyś dopada rutyna

Proszę pani, ja tego nie mówię po to, aby komukolwiek zarzucać, że za pieniądze to on zrobi wszystko; nie, zupełnie się pani myli, bo w zasadzie to mnie to nic nie obchodzi - i tak już ciężko kogokolwiek oskarżyć o to, że żyje czymś innym, niż pieniądzem, więc z drugiej strony nie wydaję mi się to znowuż aż tak krzywdzące. Poza tym śmiem przypuszczać, że sama musi pani zarabiać na chleb, a jeśli pani nie musi zarabiać na chleb, to pani rodzice muszą; co na jedno wychodzi. A ja przecież mówiąc to co powiedziałem, nie miałem na myśli ludzkiej pazerności, pazerności orgowiczów, w ogóle nie o to mi chodzi proszę pani, bo mi chodzi o to, że skoro każdy z nas musi na chleb zarabiać, to na pewno wielu zgodziłoby się zarabiać na ten chleb wypisując "konstruktywne komentarze" na forum - sam pierwszy bym się ustawił w kolejce gdyby nabór był prowadzony. A tak, altruistycznie, to mi się nie chce.

Czy ja proszę pani naprawdę odważyłem się powiedzieć, że jest źle? Jeśli tak, to najserdeczniej przepraszam. Mnie się dotychczas wydawało, że co innego mówię - że jest tak samo niezmiennie od paru lat i prorokuję, że w dalszym ciągu nic się wielce nie zmieni. To inni walczą z kulkami, proponują modyfikacje systemu, uskuteczniają inicjatywy; a mnie pasuję jak jest, bo mam swój autonomiczny system kulkowy, prosze mi wierzyć na słowo.

A czy to na którym miejscu dana strona się wyświetla o czymkolwiek zaświadcza? To już porzygać się można od gadania o tych googlach proszę pani. Ludzie to już w zasadzie kopiarki internetu.

Dobrze jest, tylko niech pani sama wybiera, bo jeśli pani czeka wyłącznie na wyborne wiersze od góry do dołu w Z, to się pani nigdy nie doczeka; pani się nawet nie doczeka na innych portalach; a i ciężko w tomikach o wszystkie dobre wiersze prosze pani

Prosze mi nie mówić, że dziesięć lat w skali historii literatury to wystarczająco dużo aby móc orzec, że poeci i poezja i prozaicy i proza i dramaturdzy i dramaty świetnie się mają na tych portalach, a portele sprawują się bez zarzutu i wszyscy, absolutnie, powinniśmy się cieszyć, bo na tej podstawie możemy jasno powiedzieć sobie że: igranie z poezją za pomocą internetu jest na pewno dla poezji korzystne.

To jest nienormalne. Pozdro

przekręca Pan trochę moje słowa :) ale to nic ...

wracając do forsy za komentarze - ten portal wystrzega się płacenia za hobby, chyba to widać po decyzjach angello? i słusznie ... już miałam do czynienia z forum, gdzie za 50 złotych znany poeta wysyłał użytkownikowi recenzję ... jest to "brudne" i żenujące

czy ja zarabiam? tak, zarabiam na chleb, ale nie na swoich pasjach, chociaż pewnie nieźle by mi się żyło ( pomijam oczywiście wiersze, których pisać nie umiem)

natomiast porównywanie historii literatury z przekaźnikiem literatury, jakim niewątpliwie jest internet, to chyba jakiś błąd myślowy, bo oczom nie wierzę :)

w zasadzie to sobie z Panem pogadałam, tyle, że dalej nic z tego nie wynika

Proszę pani, tak naprawdę nie wiem o czym pani mówi i nie wiem w którym momencie przekręciłem pani słowa, bo pani mi jasno nie wskazała, w którym. Wracając do forsy za komentarze; pani mówi, że to brudne i nieczyste, bo pani miała do czynienia z jednym takim procederem i wydał się pani nietrafny, ale proszę zważyć, że ja jedynie zaproponowałem skrajne rozwiązanie nierozwiązywalnego w moim przekonaniu problemu, i nawet jeśli propozycja jest zła, nie uważam, żeby solidnie wykonana praca mogłbyć w jakikolwiek sposób żenująca - to też proszę pani jest pani sprawa czy pani traktuję pisanie jako hobby, naprawdę. Natomiast co do porównywania historii literatury z przekaźnikiem literatury to pani porównuję chyba, bo ja nie. Ja chciałem powiedzieć jedynie, że jak dotąd literatura obywała się bez internetu i jej kondycja jest dobra; a to, czy jej kondycja będzie nadal dobra zweryfikuję czas, i tenże sam czas udowodni, czy portale internetowe o charakterze literackim to pomysł trafny czy nie.

Bo pani nic nie proponuje tylko nastawia się na podważanie moich słow, które wydają się pani bzdurne.

Pan jest dzieckiem? No sorry, ale kpi Pan ze mnie czy ja po prostu naiwnie wierzyłam, że mam do czynienia z dorosłym rozmówcą? Przecież to Pan pisze słowa w opozycji do moich, tylko po to, aby było inaczej niż u mnie.

Propozycja moja jest jednoznaczna, zresztą nie pierwszy raz dokładnie ta sama. Tyle, że bez pieniędzy. Co Pan się z nimi tak obnosi? Poezja.org nawet reklam nie przyjmuje, mimo, że propozycji było wiele.

Proszę wrócić z innym pomysłem, albo w ogóle.

Bo pani nic nie proponuje tylko nastawia się na podważanie moich słow, które wydają się pani bzdurne.

Pan jest dzieckiem? No sorry, ale kpi Pan ze mnie czy ja po prostu naiwnie wierzyłam, że mam do czynienia z dorosłym rozmówcą? Przecież to Pan pisze słowa w opozycji do moich, tylko po to, aby było inaczej niż u mnie.

Propozycja moja jest jednoznaczna, zresztą nie pierwszy raz dokładnie ta sama. Tyle, że bez pieniędzy. Co Pan się z nimi tak obnosi? Poezja.org nawet reklam nie przyjmuje, mimo, że propozycji było wiele.

Proszę wrócić z innym pomysłem, albo w ogóle.

Akurat. Szczerze mówiąc to nie ja pierwszy opisałem na pani post tylko pani odpisała na mój. I wcale nie piszę słów w opozycji do pani słów tylko po to żeby było inaczej niż u pani, bo to pani pierwsza zechciała łaskawie w ten właśnie sposób odpisać na mój post - tylko po to, żeby było inaczej niż u mnie.

Wie pani co? Bo problem jest taki, że pani propozycja tak samo ma sens, jak wszystkie inne propozycje ludzi, którzy twierdzą, że jakoś tego portalu magicznym sposobem będzie zdecydowanie lepsza po wdrożeniu kolejnego odkrywczego autorskiego pomysłu, a pisać w Z będa wyłącznie - jak to w bramie napisano - "wprawnie władający piórem poeci"; a tak nie będzie, nigdy nie było i nawet teraz nie jest.

no hello :) to nie piaskownica, a ja Pana nie biję

propozycję mam jedną - a brzmi ona - że dział poezja powinien być jeden
ponieważ to właśnie podział od lat budzi najwięcej kontrowersji

znam jednak zdanie Admina, więc wiem, że nic się nie zmieni ...

formy wyróżnień mogą być różne np. takie jak podałam w poprzednich postach

szczerze powiedziawszy - to w zasadzie mi to zwissa
chciałam sobie tylko pogadać

miłego dnia

no hello :) to nie piaskownica, a ja Pana nie biję

propozycję mam jedną - a brzmi ona - że dział poezja powinien być jeden
ponieważ to właśnie podział od lat budzi najwięcej kontrowersji

znam jednak zdanie Admina, więc wiem, że nic się nie zmieni ...

formy wyróżnień mogą być różne np. takie jak podałam w poprzednich postach

szczerze powiedziawszy - to w zasadzie mi to zwissa
chciałam sobie tylko pogadać

miłego dnia

w porządku; tylko że gdyby dział poezja był tylko jeden, wiersze w nim umykały by sprzed oczu w trakcie jednego popołudnia

dzień nie był miły, ale miejmy nadzieje, że weekend się uda ;))