LadyC Opublikowano 27 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2009 podarowałeś mi w tarczę w czasach pokoju a przecież nie można się ochronić przed sobą mam kamienne oczy ten sam grymas od lat jakbym zastygła przerażona odkryciem własnego teraz pachnę pamiętnym wczoraj choć przedwcześnie zabliźnia się jutro po tobie zostaną mi słowa jak gwoździe wbite w drzewo odrodzę się kiedy oręż oddam walczącym
emil_grabicz Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2009 Połknął ojciec twoją matkę, nie chciał władzy oddać w niebie lecz niewiele to pomogło czołem wypluł na świat ciebie mimo włóczni i egidy Parys wybrał Afrodytę choć marzeniem twoim było dostać jabłko pięknem myte nieśmiertelna i śmiertelna starłaś krwawo zręczne stopy i z Odysem na Itakę wiodłaś go do Penelopy czasy wojen już minęły dość bitewnej już nauki wróć do tkactwa i hafciarstwa dalej bądź patronem Sztuki :)
LadyC Opublikowano 28 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2009 Haftować nie umiem Walka mi lepiej leży ;) Pozdrawiam PS Koment niezły - dziękuję :)
kasiaballou Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. O - a tu przykład braku synchronizacji epok i tani patos, niestety... pozdr.
LadyC Opublikowano 28 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2009 Patos - jest. I ma być bo taka już konwencja tego wiersza. Oczywiście może się nie podobać. Pozdrawiam ;)
nAzGuL22 Opublikowano 29 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2009 Patos patosem, ale w tak krótkim tekście trącasz dziś, jutro, wczoraj, kiedyś, teraz. Za dużo by można to sobie w ogóle jakoś wyobrazić. Albo rozbudować wątki czasowe, albo z nich zrezygnować i zdecydować się na jedną linię czasową.
LadyC Opublikowano 29 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. W tym wierszu właśnie idzie o ten czas - wczoraj dziś jutro, jeśli kiedyś to wczoraj, jeśli teraz to dziś. Czy to aż takie zawiłe? Bronić nie będę bo mam świadomość tego, że ten wiersz to nie mistrzostwo świata ale jest dla mnie z jakiegoś względu ważny. To na tyle Dziękuję za wizytę. LadyC
nAzGuL22 Opublikowano 29 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. W tym wierszu właśnie idzie o ten czas - wczoraj dziś jutro, jeśli kiedyś to wczoraj, jeśli teraz to dziś. Czy to aż takie zawiłe? Bronić nie będę bo mam świadomość tego, że ten wiersz to nie mistrzostwo świata ale jest dla mnie z jakiegoś względu ważny. To na tyle Dziękuję za wizytę. LadyC Ale takie pojęcia zbyt blisko siebie nie służą dobrze poezji. Pozdrawiam
LadyC Opublikowano 29 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. W tym wierszu właśnie idzie o ten czas - wczoraj dziś jutro, jeśli kiedyś to wczoraj, jeśli teraz to dziś. Czy to aż takie zawiłe? Bronić nie będę bo mam świadomość tego, że ten wiersz to nie mistrzostwo świata ale jest dla mnie z jakiegoś względu ważny. To na tyle Dziękuję za wizytę. LadyC Ale takie pojęcia zbyt blisko siebie nie służą dobrze poezji. Pozdrawiam A mogę wiedzieć dlaczego?
nAzGuL22 Opublikowano 29 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2009 Wprowadzają zwykły chaos w tekście.
LadyC Opublikowano 29 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Może wcale nie ;)
Sfinks13 Opublikowano 29 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2009 Nie wiem, kim są komentatorzy , ale wiersz jest mistrzosko napisany i niesie ponadczasowe przesłąnie, jak i sięgające wstecz. Patos to słowo, które nadaje wzniosłości rzeczy, więc w tym wierszu nie ma o nim mowy, gdyż nie ma w strofach takiego chwytu literackiego. Odnośnie czasów to one mają swoje uzasadnienie , co daje kluczową kompozycję wierszopisu, ale ba żeby krytykować, to jednak potrzeba wiedzy i oczytanie, ale przede wszystkim wyczucia piękna serdecznie 13
LadyC Opublikowano 29 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2009 Pierwszy raz czuję się zupełnie zakłopotana I nie wiem co odrzec Pozdrowię zatem I dziękuję LadyC
Pablo_Pikaso Opublikowano 29 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2009 myślę że Autorka zawarła wieloznaczność w wierszu którego tytuł wg mnie można by odczytać: INRI wszechobecny wczoraj dziś jutro chyba że zmyliły mnie te gwoździe wbite w drzewo szacuneczek
LadyC Opublikowano 29 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wprawdzie zamysł był nieco inny a Twoja interpretacja mnie zdumiała - ale zdumiona jestem pozytywnie. Ciszę się, że jednak można z tego 'czasowego' chaosu coś wyczytać. Pozdrawiam
olek bolo Opublikowano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2009 chyba najbardziej przyzwoity wiersz na tej stronie widać że przemyślany a nie jakiś zlepek dziwolągów wśród których przyszło mu tkwić pozdr.
LadyC Opublikowano 30 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2009 Miło mi taką opinię czytać Dziękuję
Emu Rouge Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2009 wg mnie średnio. te gwoździe takie wtórne, podobnie jak zapach "czasem". Trochę patosu, trochę zwyczajności, trochę drażni zbudowanie wiersza w oparciu o "przeszłośc, teraźniejszośc, przyszłośc" - czyli ogólniki, które nic nam nie mówią. Bo co to znaczy "własne teraz" albo "pamiętne wczoraj"?? pozdr aga
LadyC Opublikowano 1 Lipca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2009 Aga - może coś mówią Zwykle jest tak, że jak ktoś chce coś wyczytać to wyczyta. Jak nie chce to i z najlepszego wiersza nie wyczyta. A opinia i tak należy do czytelników Zatem każdy ma rację Dziękuję za opinię LadyC
Toby Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2009 [quote] jakbym zastygła przerażona odkryciem własnego teraz pachnę pamiętnym wczoraj pozwolę sobie wyróżnić ten fragment :) Kłaniam siem :)
Rekomendowane odpowiedzi