Agata Pawlus Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 jesteśmy tylko upadłymi Aniołami języki ognia otulają nas zimnym powiewem między nami krążą nasze martwe dusze i to co nam zostało dane nic pozostaliśmy sami w ciemnych zakamarkach ciała zamknięci przez to co przyziemne życie przeminęło zbyt szybko zbyt szybko by dostrzec szczęście ktore było ukryte w jasnych płatkach tulipanów pozostał nam tylko ból którego nie rozumiemy podobno cierpienie egzystencji to odpracowanie Czyśćca więc dlaczego? [sub]Tekst był edytowany przez Agata Pawlus dnia 02-08-2004 13:54.[/sub]
Gość Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 wiersz dobry...ale....co mnie razi.. ciemnych zakamarkach ciemnych płatkach powtarza sie :-(...prosze coś z tym zrobić w tedy będzie oke pozdrawiam :-)...p.s inni mogą się przyczepić do upadłych aniołów tłumacząc że to jest oklepane ale m,nie się podoba
Agata Pawlus Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 te "ciemne platki tulipanow" to mi sie pomylilo :P mialo byc "jasne", a to odniesienie do wczesniejszego wiersza "po zmroku" pozdrawiam, Agata.
Regina Koch Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Krótko-fajny wiersz.Pozdrawiam
Regina Koch Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Tak w ogóle to dziś rano próbowałam napisać coś o upadłych aniołach,zanim dotarł Twój wiersz,a tu proszę poezja na miarę... widać, że dusze twórców podobnie czują,choć w różnych słowach ujmują tematykę.
Agata Pawlus Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 masz racje, poeci (i nie tylko) chyba maja jakies zdolnosci telepatyczne :) [sub]Tekst był edytowany przez Agata Pawlus dnia 02-08-2004 14:25.[/sub]
Ona_Kot Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 *ogień - zimny (co to? Karpiński Franciszek 2?) *już pomijam anioły upadłe czy powstałe *nasze martwe dusze krążą - brak logiki, jak coś jest martwe - to jest nieżywe - czyli niezbyt mobilne(proszę nie tłumaczyć, że to przenośnia, bo to nielogiczne dobranie słów) *jeśli nasze dusze są martwe - to co jest w ciemnych zakamarkach ciała?? *dlaczego szczęście ma być między płatkami tulipanów? do czego to nawiązuje? *heh, teoria z odpracowaniem czyśćca może być, ale czy nie można "cierpienia egzystencji" - czyli cierpienia życia (życie cierpi czy my???) - wymienić na lepsze słowa? *a gdzie ma byc niebo? na górze jest ;) *przepraszam za czepialstwo *pozdrawiam niebiańsko
Agata Pawlus Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 "zimny ogien" to taki srodek stylistyczny, tylko nie wiem jak sie nazywa :) ah ta skleroza :) a ztymi jaksnymi platkami tulipanow to tak wyszlo, tak mi sie podoba, tak napisalam i tyle, moim zdaniem bez glebszych przeslan :) reszty nie komentuje. A tak ogolnie, to wiersz Ci sie podobal czy nie?
Ona_Kot Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 patos, brak logiki, raczej nie dla mnie ten wiersz. pozdrawiam, czekam na lepsze a środek to oksymoron (tylko trza umieć używać) ;) pozdroofki once again
Gość Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 *ogień - zimny (co to? Karpiński Franciszek 2?) *już pomijam anioły upadłe czy powstałe *nasze martwe dusze krążą - brak logiki, jak coś jest martwe - to jest nieżywe - czyli niezbyt mobilne(proszę nie tłumaczyć, że to przenośnia, bo to nielogiczne dobranie słów) *jeśli nasze dusze są martwe - to co jest w ciemnych zakamarkach ciała?? *dlaczego szczęście ma być między płatkami tulipanów? do czego to nawiązuje? *heh, teoria z odpracowaniem czyśćca może być, ale czy nie można "cierpienia egzystencji" - czyli cierpienia życia (życie cierpi czy my???) - wymienić na lepsze słowa? *a gdzie ma byc niebo? na górze jest ;) ogólne czepilastwo czy cuś oczewiście więc wytłumacz np..droga Pani piszesz o miłości tak..no więc..piszesz o sercu powiedz jaki związek ma serce z kochaniem jak miałaś biologie wiesz że żaden..mózg droga Pani steruje bodźcami heh...można wszystko wychaczyć w poezji..a o duszy prosze się nie wypowiadać w ten sposób bo nie znam takiego który potrafi nam to wytłumaczyć jest to temat względny...już więcej nie chce mi się komentować takich wypowiedzi czysta bzdura
Catalina Acosta Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Przyczepię się do upadłych aniołów, do duszy, do nieszczęsnych oksymoronów - "zimny ogień" i temu podobne podawała nam pani na lekcji polskiego, więc wolałabym bardziej twórcze. "między nami krążą nasze martwe dusze i to co nam zostało dane nic " - jak to "nic", skoro potem mamy "pozostał nam tylko ból"? Ex nihilo nihil fit... To tyle. Cat
lunatyk Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 cienizna straszna ten tekst. Położony kompletnie między innymi przez bzdurę bzdur: "między nami krążą nasze martwe dusze i to co nam zostało dane nic " Proszę to przeczytać. Brednie. L.
lunatyk Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 cienizna straszna ten tekst. Położony kompletnie między innymi przez bzdurę bzdur: "między nami krążą nasze martwe dusze i to co nam zostało dane nic " Proszę to przeczytać. Brednie. L.
Regina Koch Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Agato,nie załamuj się komentarzami ,dopuszczalne są różne środki wyrazu,(byle nie przekleństwa)do wyjawienia swoich uczuć czy odczuć. Fakt,że czasami wiersz wydaje sie nie logiczny,ale nie szukajmy logiki w poezji to nie wypracowanie z biologii,gdzie wszystko ma swoje uzasadnienie, to po prostu gra słów.Uczucia czy odczucia "okraszone" metaforami (choć wcale niekoniecznie)odpowiednio zapisane dają nam wiersz lepszy czy gorszy.Przecież nie chodzi o nagrodę Nobla Dla mnie wiersz sie podoba.Pozdrawiam
Ona_Kot Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 czy jesteśmy tu po to by uczyć się pisać lepiej, by uczyć się na własnych błędach - czy też po to, by głaskać się nawzajem po główkach? niedźwiedzia to przysługa, gdy chwali się coś kiepskiego ze względu na związki emocjonalne... a ten wiersz jest do bani i tyle pozdrawiam i życzę Autorce cierpliwości w pisaniu i wytrwałości w dążeniu do napisania czegoś naprawdę wartościowego.
Regina Koch Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zacytuję Coopera "każdy może mieć swój gust a i wiewiórka ma prawo mieć swoje zdanie o lamparcie",tak więc każdy ma prawo do krytyki, a mnie się wiersz i tak podoba.Nie przedstawiam opinii wszystkich tylko swoją.
Catalina Acosta Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Oczywiście, a ślepy nie wypowiada się na temat kolorów. Cóż...milczę. Catalina
lunatyk Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pani Regino, Pani Regino - proszę nie wypisywać herezji. Jak to nie szukajmy logiki, jak to tylko gra słów??? Tylko uczucia i odczucia? A gdzie mądrość, przesłanie? Gdzie wartość warstwy słownej? To się nie liczy? Wstyd mi za Panią. No i to "dla mnie wiersz się podoba". nie i nie. [sub]Tekst był edytowany przez lunatyk dnia 02-08-2004 18:47.[/sub]
Agata Pawlus Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 dajcie spokoj, kazdy ma swoj gust i tyle, coprawda troche mi smutno kiedy czytam, ze moje pseudodzielo jest do bani, no ale trudno, takie jest zycie, zachecam jednak do przeczytania innych moim wierszy, moze tamte sie spodobaja. Aha, i prosze tez o jakas rade, bo po haslach typu "bezsensu" albo "cienizna totalna" naprawde trudno dostrzec swoje bledy i poprawic sie na przyszlosc. pozdrawiam, Agata. ps.Dzieki Regina :)
Mirosław_Serocki Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 No dobrze. Spróbuję nie zwracać uwagi na dziwne i wytarte zwroty, bo o tym już mówiono dosyć. Ja przyczepię się do wersyfikacji, niepotrzebnego powtórzenia i pytania na końcu. Pytanie do wywalenia, powtórzenie też, a nad wersyfikacją radzę się zastanowić. Nie o to chodzi, aby wszystko od razu miało głęboki sens i powalało na kolana, ale warto od czasu do czasu przeczytać to, co chce się zamieścić i nanieść niezbędne poprawki. Chociaż nie twierdzę, że wiersz nie musi być logiczny. Nie jest to lekcja biologii, ale sama gra słów w służbie poezji? Przesada! Służe przykładem: wujcio ciotka azor jak egzystuje anioł wspak trąbi szczeka miele tu gwiazdy świecą czyściec psu a szuflada gada gada nikt jogurtu w dżdżu nie jada kabel trach na lewą stronę przechodż śmiało pod balonem I tak do us...ej śmierci. Pozdr. [sub]Tekst był edytowany przez Mirosław Serocki dnia 03-08-2004 00:16.[/sub]
Rekomendowane odpowiedzi