teresa943 Opublikowano 22 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 wleciałam w rozświetlone okno za zasłonką jak ćma tropiłeś liryczne strofy nieznanej poetki zapadały głęboko drążyły cierpliwie (wspomnienia tamtej sprzed lat) ożywiałam tchnieniem nowe kasztany włosów radość błękitu na policzkach rozkwitłe maki wilgotnych pragnień (dotąd tak szczelnych) w dotyku na oścież przede mną otwarłeś obwarowane wnętrze jest takie delikatne
Sfinks13 Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 I znów mefisto w oczach kobiety i niemoc faceta, który na zewnątrz skała, lecz w środku przy białogłowie szybko skruszała:):):) jednak tym razem nie daje mi spokoju formalny zapis wiersza, gdyż rozdwajają mi się myśli np błękit, w nowe kasztany włosów i mam problem z ćmą ale myślę , że jakby zapis był inny lub była interpunkcja to byłoby chyba ok serdecznie 13
Ważny_filozof_z_Jabolem Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 Dla mnie super, pozdrawiam
teresa943 Opublikowano 22 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. z tą skałą trafiłeś w dziesiątkę, przecież faceci najczęściej tylko zgrywają twardzieli, a tak naprawdę niejeden ma gołębie serce, tylko wstydzi się okazać, prawda? zapis taki a nie inny jest po to, by Czytacz sobie dowolnie manewrował i wedle własnego rozumienia mógł interpretować; "ćma" może odnosić się i do peelki, która do niego (może na niego:) "wleciała" (poleciała:) i do faceta (za zasłonką tropił - jak ćma - natrętnie, dociekliwie)...nie, nie już nic nie wyjaśniam, i tak mnie pociągnąłeś za język...dalej, hehe... dopowiedz sam tak jak chcesz... dziękuję "13" serdecznie pozdrawiam :):)
teresa943 Opublikowano 22 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ooo, dziękuję za "super"! Miło, że wpadłeś Ważny_ filozofie...:) Serdecznie pozdrawiam :)
Grażyna_Kudła Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. "obwarowane wnętrze jest takie delikatne" mężczyznę jak twierdzę zawsze można jakoś podejść albo go po prostu zdobyć (ująć) swoją delikatnością, subtelnością, wdziękiem... wszelkie obwarowania ustąpią ślicznie i subtelnie Krysiu pozdrawiam serdecznie
teresa943 Opublikowano 22 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. "obwarowane wnętrze jest takie delikatne" mężczyznę jak twierdzę zawsze można jakoś podejść albo go po prostu zdobyć (ująć) swoją delikatnością, subtelnością, wdziękiem... wszelkie obwarowania ustąpią ślicznie i subtelnie Krysiu pozdrawiam serdecznie Grażynko, bardzo dziękuję :) serdecznie pozdrawiam :):)
Poskromiciel_Piura Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. "obwarowane wnętrze jest takie delikatne" mężczyznę jak twierdzę zawsze można jakoś podejść albo go po prostu zdobyć (ująć) swoją delikatnością, subtelnością, wdziękiem... wszelkie obwarowania ustąpią ślicznie i subtelnie Krysiu pozdrawiam serdecznie Tak Wam się tylko wydaje! nie jest nas tak łatwo ująć jak myślicie :) Kolejny dobry wiersz, tak trzymaj. Pozdrawiam!
teresa943 Opublikowano 22 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. "obwarowane wnętrze jest takie delikatne" mężczyznę jak twierdzę zawsze można jakoś podejść albo go po prostu zdobyć (ująć) swoją delikatnością, subtelnością, wdziękiem... wszelkie obwarowania ustąpią ślicznie i subtelnie Krysiu pozdrawiam serdecznie Tak Wam się tylko wydaje! nie jest nas tak łatwo ująć jak myślicie :) Kolejny dobry wiersz, tak trzymaj. Pozdrawiam! Drogi Poskromicielu! Masz rację! Nie jest łatwo Was ująć, a jednak niektórym kobietom się udaje :):):) Dziękuję za pozytywkę i zachętę. Postaram się :) Serdecznie pozdrawiam :)
Sfinks13 Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 Krysiu, jak zazwyczaj z facetami bywa to trafnie to określasz w wierszu i nie mam nic przeciwko, a raczej jestem za i w rzeczywistości tak jest , więc wiersz mówi prawdę odnośnie mężczyzn jednak zobacz wleciałam w rozświetlone okno, jak ćma Za zasłonką tropiłeś taki zapis fonetyczny jest ok lub: wleciałam w rozświetlone okno jak ćmę za zasłonką tropiłeś taki czyli ,,ćmę" ale z punktu gramatyki to tak: w rozświetlone okno wleciałam dla formalności polonistycznej sorki za poprawienie, ale lubię Cię , gdyż poezja to mowa wiązana, ale posiadająca gramatyczny zapis i myślę, że nie urazi Cię to, więc przemyśl serdecznie 13
teresa943 Opublikowano 22 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. "tropiłeś (przerzutnia do następnego wersa) liryczne strofy (...); "ćma" wleciała i mogła być "za zasłonką" i (on również) "za zasłonką" (czyli ukradkiem, bo twardziel) tropił ... ech, znów za dużo wyjaśniam :) - takie podwójnie przenośne znaczenie słów; jeśli chcesz więcej tłumaczeń, to napisz na priw :) serdecznie pozdrawiam :)
Sfinks13 Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 ok nie musisz mi tłumaczyć przerzutni itd, gdyż po co? Jest ona widoczna miedzy 2 a 3 wersem Jednak jak wytłumaczysz pierwszy wers krytykowi czy poloniście zaczynając zdanie od orzeczenia, tego mu nie wytłumaczysz, gdyż nie jest to zdanie rozkazujące, co zrobisz z 2 wersem jak go podzielisz Chyba zrobiłem za duży zamęt jeśli tak to sory skoro uważasz,że jest dobrze to niech tak zostanie serdecznie i bez obrazy 13
aluna Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 Co Ty Krysiu potrafisz ze mną zrobić ...! Czarujesz i nic dodać...! Uściski!
teresa943 Opublikowano 22 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Aniu :) Serdecznie! Dobrej nocki :)
teresa943 Opublikowano 22 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo Ci dziękuję za wszelkie uwagi. Doceniam życzliwość. Obiecuję przemyśleć. Serdecznie pozdrawiam :)
Sfinks13 Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 Przemyśl, gdyż jak mówią od myślenia nikt nie umarł serdecznie 13
stokrotki w rosole Opublikowano 23 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 bardzo ładnie napisane. Bardzo prawdziwie. Stokrotkowo
teresa943 Opublikowano 23 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Stokrotkom uwielbiającym rosół :) Serdecznie pozdrawiam
teresa943 Opublikowano 23 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. hehe, słyszałam, że "od myślenia głowa nie boli"...lub "głowa mała"... dziękuję za ... poczucie humoru :) ciepło i serdecznie
Rekomendowane odpowiedzi