Almare Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 inspirowana życiem w stawie, wierszem J. S. i cytatem: „broń straszniejsza niż oszczerstwo: to prawda” Charles-Maurice de TalleyrandPewien śliski węgorz elektryczny odmienił losy niebieskiej planety. Odparował ocean czerwony swym - tak, tak - niezwykłym potencjałem, niestety: dodatnim pluskiem z ujemnym pluskiem. Za to nobliwym płaszczem nakryty rzekł, jak już odparował wszystko: Zrobiłem to dla ciebie... planktonie! A teraz, kurde, idę sobie na ryby. Minęło kilka pór roku, ziemia się kręci pomimo, iż węgorz siedzi z wędziskiem, a łajbą nasz staw już nie kiwa. Wtem, nagle (z trzcin trzewi) wrzask, piski! O, matko! Wziąłem robaka do ręki! O, robi zygzaki, świni paskudnym - och! - krocza błotem, chuci pomyjem! O, w fuj, ohyda, glista! Ooo! Kurrrtynka! Słońce za oknem przygasa i gwiazdy cicho śnić będą z księżycem do rana. Nasz węgorz bez stroju, nie w łajbie, zawodzi: ja, świecić wam będę już zawsze, bo lekko powiem: jam Cysorz Elektryczny!
Jacek_Suchowicz Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 dobre gratuluję i na bieżąco dodam: być cysarzem elektrycznym to nie lada jest wyzwanie gdy wyciągną fakty wszystkie te mniej znane i nieznane świecić jasno w takiej chwili gdy ciemnogród atakuje to oszczercy wszyscy wszyscy i pomyślał same ch... gdym węgorzem pływał w stawie tom usunął wszelkie akta sąd potwierdził żem niewinien a tu śliski zygzak gmatwa misio chciał mi w stawie rządzić moje ryby porozliczać poraziłem misia prądem w jednej chwili nie ma misia gdy się ryby nagrabiły a to wszystko z prawem zgodnie to w cysarza się zmieniłem aby znowu sukces odnieść pozdrawiam Jacek
Baba_Izba Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Jak tu miło, taki poetycki wieczorek. Wiersz mi się podoba, dobrze sie czyta, z zainteresowaniem, podoba mi się również, leciuteńko zarysowany, wątek polityczny. Jacka, też pozytywnie zainspirował. Serdecznie pozdrawiam - baba
Judyt Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 chyba fajna ta rybka była dokładnie ballady nie znam, ale dobrze było zajrzeć, a teraz myk bo czekają na mnie bajki Andersena do przygotowania, serdecznie J.
Oxyvia Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Fajny wiersz, kabaretowy, taki trochę rymowany monolog - bardzo fajnie można to zagrać. ;-)
Almare Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dobre, pozdrawiam
Almare Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzięki za odwiedziny i pochlebną opinię o wierszyku. pozdrawiam :)
Almare Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. przyznam, zdziwionko, żeby nie powiedzieć - zdziwienie wielkie - zadziwiasz mnie Judyt ! historia węgorza naszą historią, kurka wodna! ( kurka wodna - trzymajmy się klimatu wody, rybactwa, węgorza...) jeżeli fajnie było zajrzeć to cieszę się i pozdrawiam.
Almare Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. taki był zamiar, proste wiersze winno się pisać na scenę, a to dlatego, że zanika sztuka deklamacji. wiersz biały ją zaszlachtował. przypomniałem sobie świetną balladę Chyły o Cysorzu. dziękuję, pozdrawiam sedecznie.
Jacek_Suchowicz Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. tekst napisał Andrzej Waligórski pozdrawiam Jacek
Almare Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. tekst napisał Andrzej Waligórski pozdrawiam Jacek tak, tak, miałem na myśli genialną interpretacje T. Chyły, wydobył z tekstu wszystko.
teresa943 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 miło było poczytać :) pozdrawiam serdecznie
Judyt Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. przyznam, zdziwionko, żeby nie powiedzieć - zdziwienie wielkie - zadziwiasz mnie Judyt ! historia węgorza naszą historią, kurka wodna! ( kurka wodna - trzymajmy się klimatu wody, rybactwa, węgorza...) jeżeli fajnie było zajrzeć to cieszę się i pozdrawiam. :) mm..no tak to jest jedni piszą o tym i fajnie bo sklepiają z życiem, a inni muszą przygotowywać baśnie/komiksy, a ballada to zdaje się znowu coś innego; jakoś mi słabo idzie, ale co mnie nie zabije to wzmocni(miejmy nadzieję), serdecznie siedząca jeszcze J. z baśnią o lnie(....)
Oxyvia Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mam to samo zdanie i te same spostrzeżenia. Niestety.
M._Krzywak Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Dobre. Dobre, dobre, dobre! Pozdrawiam.
Danka Kot Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2009 [ komentarz został usunięty przez administrację portalu ]
Rekomendowane odpowiedzi