anna_rebajn Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2009 mój bóg ma milion twarzy i milion postaci i nigdy do końca nie mogę być pewny czy ze mną jest w więzieniu czy tylko przez kraty mogę śledzić go wzrokiem w jaskółkach podniebnych w garniturze przychodzę i czapce na bakier w butach trochę koślawych bo się zdarły za szybko nim zdążyłem odnaleźć całą drogę na mapie którą śledzę w odbiciu i nie mogę ominąć jestem starcem człowiekiem w przedwojennej oprawie nauczono mnie prosić więc po prośbie wciąż stałem krzyż zawstydza mnie jeszcze jak chłopczyka co kłamie okulary zakładam gdy sięgam po wiarę *** (moja wiaro malutka onieśmielasz mnie ciągle nigdy nie wiem do końca nie mogę być pewny czy popiołem się stanę czy może przeciągiem co przenosi jaskółki po szlakach podniebnych)
teresa943 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Aniu! Prześlicznie! Brzmi jak spontaniczna i pokorna modlitwa prosto z serca. "wierzę, ale zaradź memu niedowiarstwu" Dziękuję za ten wiersz. Serdecznie pozdrawiam :)
anna_rebajn Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Wyszłam na spacer i przyszedł mi do głowy pierwszy wers, a reszta napisała się sama :-) Cieszę się, że Ci się spodobał. Ludzie nie różnią się zbytnio od siebie, cała reszta to tylko oprawa.
Jan Rodak Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Czytałem kilka razy ażeby wychwycić, to co jest istotne w tym wierszu.To prawda, co napisała Tresa,że brzmi jak modlitwa choć mam pewne wątpliwości co do tego wersa: ludzie z tego okresu mieli dużo wiary i ufności w Boga i jakoś nie przemawia do mnie to ujęcie.Chyba ,że nie zrozumiałem co Peelka miała na myśli. Warty uwagi. Pozdrawiam
anna_rebajn Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zgadzam się z Tobą, ale Ci ludzie mieli też dużo pokory wobec siebie i wobec Boga. To wiersz o pokorze.
Rekomendowane odpowiedzi