teresa943 Opublikowano 19 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 ona nie zazdrości, nie szuka poklasku, nie unosi się pychą słowami spojrzeniem nienawistnym gestem spalona na stosie wiara nadzieja miłość dziś garstką popiołu jedynie zawód rozgoryczenie i gniew odbierają smak ochoty gdy ty wciąż nieomylna zadufana w sobie z uporem jątrzysz choć nasze światy od dawien dawna na antypodach zrozum kąpiel w przerębli przestała służyć uwielbiam ciepłą
kasiaballou Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 Jest kawa a teraz skubnęłam i ciacho - mniam... pozdrawiam :) kasia
aluna Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
teresa943 Opublikowano 19 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 Alunko! Bardzo miło, że zaglądasz i to z taką serdecznością. Dziękuję :)) Ściskam!
teresa943 Opublikowano 19 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. jestem szczęśliwa, że Ci to ciacho zasmakowało :) dziękuję bardzooo! cieplutko pozdrawiam- Krysia
Ewel K Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 Niech i ja sobie westchnę.. Jak to w kąpieli, czasem ogrzana, czasem przestygnie.. a tam nie powinno być "w przeręblu?" całość bardzo ładnie, choć tyć smutno - pozdrawiam:)
teresa943 Opublikowano 19 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ewel, przerębla, -li (slownik ort. Jodłowski, Taszycki) Z kapielą w życiu bywa różnie, najgorzej jak "lodowata", wtedy zbyt długo się nie da... A smutno? Dobrze, że jest szansa na "ciepłą kapiel"... Dziękuję za westchnienie i wnikliwe pochylenie :) Serdeczności! Krysia
Ewel K Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2009 W sumie tak, obie wersje są dopuszczalne.. Szansa jest i będzie "do końca", i oby..;) serdecznie;)
Marlett Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 Teresko!zrozum kąpiel w przerębli przestała służyć No cóż wodę trzeba bez przerwy podgrzewać:) PozdrawiaM.
teresa943 Opublikowano 20 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Otóż to, Marlett, jeśli się tego nie robi, może nawet... zamarznąć. Dziękuję :) Pozdrawiam serdecznie
ariess Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 często jątrzenie przynosi skutek życzę gorącej kąpieli pozrdawiam ps przeręblu rzeczywiście bardziej by pasowało to moje zdanie :]
Baba_Izba Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 Krysiu, ja bym się zastanowiła nad: "zawody rozgoryczenia ....................................tu liczba mnogai gniew odbierają smak"................. " " pojed. poza tym, słowo "zawody"w połączeniu z "rozgoryczenia", czy dobrze brzmią? Może: "zawód rozgoryczenie i gniew odbierają smak"? Czy słowo "pożycia" - nie za jasno powiedziane? Tak sobie, głośno pomyślałam. Wyczuwa się w tym wierszu dużą dozę frustracji i rozżalenia PL-a. Ciekawy wiersz. Serdecznie pozdrawiam - baba
teresa943 Opublikowano 20 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. może i tak...tu akurat wygląda, że nie przyniosło przekażę peelowi życzenie :) jednak "przerębla" (rodz. żeński - przerębla, -li) dziękuję pozdrawiam :)
teresa943 Opublikowano 20 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zacznę od wyjaśnień: "zawody rozgoryczenia (było ich wiele - i.mn.) i gniew (przerzutnia) ... to wszystko razem obejmuje czasownik "odbierają" "smak" w sensie (na to i tamto, i jeszcze to mam smak), "pożycie" użyłam zamiast "smak życia" (tak miałam pierwotnie) - pomyślę nad tym, może "ochotę"? Tak. Ten wiersz nie jest sielankowy, ale jednak z nadzieją (hehe, jak to u mnie). Życie też składa się z przeplatanki radości i smutku, rozgoryczenia i nadziei. W sumie nie brak urozmaicenia. Dziękuję, że wiersz zaciekawił i za wnikliwość (to bardzo cenne). Cieplutko i bez frustracji :) pozdrawiam - Krysia
teresa943 Opublikowano 20 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 Izo, przemyślałam i zmieniłam ten fragment "zawód rozgoryczenie i gniew odbierają smak ochoty gdy ty wciąż" w końcu po to warsztat, aby zmieniać... jeszcze raz pozdrawiam :)
Judyt Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 hmm..zerknęłka, no i z pewnością nie użyłaby słowa 'miłość' bo już z pochyłości wiadomo o co biega( we wstępie), znaczy to jakby dwa razy występuje, chociaż nic nie mam do 'używania' w dobrym słowa tego znaczeniu i o co pisane tam(...), tyle o ile Teres;J.
teresa943 Opublikowano 20 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. jesteś blisko Judyt...choć w zawiłościach treści trudno skumać o co biega jak to w życiu... wstęp mówi swoje, a nie zawsze tak...ktoś tam... dzięki za "tyle o ile"; cieplutko pozdrawiam :)
Judyt Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. jesteś blisko Judyt...choć w zawiłościach treści trudno skumać o co biega jak to w życiu... wstęp mówi swoje, a nie zawsze tak...ktoś tam... dzięki za "tyle o ile"; cieplutko pozdrawiam :) na antypodach(...)ano tak, nie ma za co- proszę;J.wzajemnie
bestia be Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 Nie będę wnikał w filologię gdyż po co? Jedno powiem wiersz ma w sobie klimat , jak piękna muza którą można słuchać bez końca. Co do form polszczyzny pozostawiam to znawcą serdecznie pozdrawiam bestia
teresa943 Opublikowano 22 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Cieszę się, że dobrze Ci w tym klimacie i baardzoo dziękuję za "można sluchać bez końca". Takie komentarze inspirują do pisania. Serdecznie pozdrawiam Bestio :-)
Rekomendowane odpowiedzi