Jacek_Suchowicz Opublikowano 12 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 czystość zachować źródlanej wody przejrzystość lustra tego z kryształu blaskiem miłości swą duszę obmyć dać radość innym to nie jest mało otulić ciepłem jak letnie słońce koić emocje chłodnym zefirem czasem być bluszczem z milionem pnączy chroniącym drzewo w krytycznej chwili zawsze mieć w sercu spojrzenie świeże i siać optymizm z każdym oddechem jakże mi ciężko żyć w takiej wierze gdyż jestem tylko lub aż człowiekiem 1
Wilcza Jagoda Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 i oto jest poezja! pozdrawki Jagoda
kasiaballou Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 Tak, poezja dobrych życzeń - ujmuje pokora, wypływająca ze świadomości niedoskonalości owego człowieczeństwa - idyllistycznie, a czy nierealnie? Trzeba próbować. pozdrawiam :) kasia
teresa943 Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 Pamiętam z Warsztatu. Pięknie... Serdecznie pozdrawiam :)
zak stanisława Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 Jacku, wiersz liryczny,porządny warsztat, piękne rymy, bardzo prawdziwy, ściskam
Jacek_Suchowicz Opublikowano 13 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nie wiem jak to rozumieć pozdrawiam
Jacek_Suchowicz Opublikowano 13 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. jesteśmy bardzo niedoskonali i tacy ludzcy :) pozdrawiam Jacek
Jacek_Suchowicz Opublikowano 13 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. to dzięki warsztatowi dopieszczone dzięki :)) pozdrawiam Jacek
Jacek_Suchowicz Opublikowano 13 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Stasiu serdeczne dzięki ale cały czas szukanie wzorców buziak :))
Zofia Honey Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. W pierwszej strofie "tego" i "swą" wydają się wypełniaczem rytmu, bo jeśli się go pominie, to wersja: czystość zachować źródlanej wody przejrzystość lustra z kryształu blaskiem miłości duszę obmyć dać radość innym to nie jest mało znaczeniowo jest taka sama. Może warto jeszcze przemyśleć, bo wiersz warty tego Pozdrawiam Zofia
Lena Achmatowicz Opublikowano 14 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. człowiek - określa jedynie przynależność do gatunku i rodziny, a nic nie mowi o cechach osobniczych, więc samo w sobie "człowiek" niewiele znaczy. Wiele więcej znaczy Krystyna Czubówna, czy Jacek Suchowicz. Więc chyba lepiej skupić sie na konkretnych ludziach. tyle z analizy;) rymów nie docenię, bo nie mam słuchu, rym znam jedynie z teorii. ;) pozdrawiam serdecznie Ewa
Jacek_Suchowicz Opublikowano 14 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zosiu dzięki za wgląd - obecnie lustra kryształowe to rzadkość dlatego podkreślam "tego z kryształu" co do swą pomyślę Jeszcze raz dzięki:) pozdrawiam Jacek
Jacek_Suchowicz Opublikowano 14 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Miło, że zajrzałaś Jak sobie pomyślę, że kiedyś w okresie studenckim w gronie znajomych spędziliśmy noc na dywagacjach czy jesteśmy tylko czy aż ludźmi a samo pojęcie człowiek to zobowiązuje a po tylu latach nie wszystko się udaje - to właśnie napisałem w/w wiersz. ;) pozdrawiam Jacek
Lena Achmatowicz Opublikowano 14 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Miło, że zajrzałaś Jak sobie pomyślę, że kiedyś w okresie studenckim w gronie znajomych spędziliśmy noc na dywagacjach czy jesteśmy tylko czy aż ludźmi a samo pojęcie człowiek to zobowiązuje a po tylu latach nie wszystko się udaje - to właśnie napisałem w/w wiersz. ;) pozdrawiam Jacek Dlatego też ja nie chcę mieć zobowiązań wobec "czlowieka", a wobec kilku bliskich osób, łatwiej jest o spełnienie;) Serdeczności!
Zofia Honey Opublikowano 14 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jacku, lustra z kryształu już jest podkreśleniem, że nie chodzi o zwyczajne lustro Pomijając pierwszą strofę, wiersz mi się b podoba Pozdrawiam
Oxyvia Opublikowano 14 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2009 Zgadzam się z Zosią, że w 1-szej strofie jest kilka wyraźnych "wypełniaczy". Można je usunąć bez szkody dla rytmu, a nawet - uważam - z korzyścią:czystość zachować źródlanej wody przejrzystość lustra z kryształu blaskiem miłości duszę obmyć dać radość innym to nie mało Czy nie lepiej? I jeszcze jedno: "tłumić emocje" - to mnie jakoś kłuje. Dlaczego tłumić emocje? One są potrzebne, są istotą naszego człowieczeństwa, osobowości. Nawet jeśli są "złe", czyli jeśli jest to smutek, złość, strach - to też są potrzebne. Zmieniłabym słowo "tłumić", bo tłumienie emocji na pewno nie jest zdrowe. Może: "chłodzić emocje zimnym zefirem"? Ale to też niezupełnie to. A może: "koić emocje chłodnym zefirem"? Wtedy w domyśle rozumie się, że chodzi tylko o te "złe" emocje, bo kojenie odnosi się wyłącznie do nieprzyjemnych uczuć i doznań. Wiersz jest szalenie sympatyczny i ciepły. Przy tym melodyjny i śpiewny, jak to u Ciebie. Podoba mi się.
Jacek_Suchowicz Opublikowano 15 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. być człowiekiem to postawa nie tylko wobec najbliższych ale wszystkich wokół Pozdrawiam Jacek
Jacek_Suchowicz Opublikowano 15 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzięki za dwie pozostałe pozdrawiam Jacek
Jacek_Suchowicz Opublikowano 15 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. co do emocji - rzeczywiście nie precyzyjnie wyrażona myśli tylko w wierszach białych obowiązuje precyzja wypowiedzi w wierszu rymowanych można sobie pofolgować chociaż masz rację ale zostaw mi przyjemność poprawienia pozdrawiam Jacek
Oxyvia Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dobrze, sorry, jestem gaduła i nie wytrzymuję, piszę i mówię natychmiast, kiedy coś wymyślę. :-) Ale to oczywiście Twój wiersz i popraw go sam. Natomiast precyzja wypowiedzi obowiązuje nas zawsze i wszędzie. Szczególnie w tak krótkich formach artystycznych jak wiersze - tu nie wolno sobie folgować, Jacku, to nierzetelność i bełkot. Przepraszam za mądraliństwo, już się zmywam. Pozdrówki. Joaśka.
Rekomendowane odpowiedzi