basia gowska Opublikowano 7 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2009 Zawinięty jak mumia Tu i tam jednocześnie Buja się mój rozum Na hamaku między uszami. Ciiii, niech śpi.
Oscar Dziki Opublikowano 7 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2009 Możesz mi wyjaśnić to porównanie mózgu do mumii, a raczej sposoby w jaki oba te przedmioty są zawinięte? Gdzie jest podobieństwo jakie skłoniło Cię do takiego porównania?
H.Lecter Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Obrazek w poetyce komiksowej. Jak się ma gnoza do usypiania... ? Niestety - nie.
basia gowska Opublikowano 8 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Dziękuję za komentarz, odpowiadam: zawinięty jak mumia jest ROZUM, o mózgu tu nic nie ma gnoza to wiedza ale niekoniecznie wypływajaca z pracy rozumu, to wiedza wyższa - duchowa, można mieć do niej dostęp właśnie gdy rozum śpi pozdraaaa
Oscar Dziki Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 wiec ponawiam pytanie ale z rozumem
basia gowska Opublikowano 8 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 gdy coś jest zawinięte jak mumia to znaczy że ciasno i na amen i od dłuższego czasu czyli, że raczej się zaraz nie odkryje -jak spod kołderki- i nie wylezie. Tak bym właśnie chciała aby mój rozum siedział cicho i nie marudził. tu raczej porównałam sposub zawinięcia zaspanego rozumu do mumiowego, a nie rozumu do samej mumii. dziękuję. mrugam
basia gowska Opublikowano 8 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 errata: było: sposub, powinno być: sposób. :)
H.Lecter Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. gnoza to wiedza ale niekoniecznie wypływajaca z pracy rozumu Zgadza się. Twój wiersz zawęża jednak znaczenie gnozy - pomija możliwość osiągnięcia oświecenia/ wtajemniczenia, wtedy gdy człowiek sam inicjuje proces samoprzemiany. P.S. Ciiii, niech śpi. Na objawienie, to też nie wygląda...
basia gowska Opublikowano 8 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 Masz rację, drogi Hannibalu, do oświecenia mi daleko. więc na razie cieszę się, że na chwilę (może nawet dłuższą) krzykacz pod czaszką usnął, a to juz pierwszy krok... gnostycy nie byli buddami, też się zmagali. czego nikomu nie żeczę
mały_dzielny_toster Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2009 Do książek i zeszytów.
Liryczny_Łobuz Opublikowano 12 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2009 Aleście się jej uczepili - najlepszy pomysł (po czesku- napad :) - rodzi się często z "niebytu rozumu". Na przykład tuż tuż przed zaśnięciem. Dla mnie dobre - ale można podszlifować .
Rekomendowane odpowiedzi