Anna Weronika Opublikowano 3 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 O kim jest mowa nie pytaj, nie analizuj, nie czochraj Wyrwałam siebie z niebytu kocham tę nową postać Śpię- najspokojniej jak umiem Kocham- tak delikatnie jak czuję Patrzę- i nic nie poznaję Słucham- nie słysząc nic wcale Jestem pełna zachwytu dla świata, słońca, dotyku Dla smaku- co zaciekawia usta Dla węchu- nadziei jutra Do końca- życie czekaniem że coś niewidzialne- namacalnym się stanie że coś niesłyszane- w smak się obróci Cuda noszę w sobie przemilczane, na później odłożone Nie mam wątpliwości, co cenne jest w życiu Nic poza nim
Waldemar Talar Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Śpię- najspokojniej jak umiem Kocham- tak delikatnie jak czuję Patrzę- i nic nie poznaję Słucham- nie słysząc nic wcale Jestem pełna zachwytu dla świata, słońca, dotyku Ten fragment wiersza Anno najbardziej przemawia do takiego czytelnika jak ja . A o kim mowa niech będzie twą tajemnica . Ogólnie wiersz ciekawie przekazuje coś co może wydawać się proste a dla peela jest czymś wzniosłym. pozd.
Baba_Izba Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 Tak, najcenniejsze w życiu jest - samo życie! Jeśli to początki pisania, to obiecująco. Pozdrawiam - baba
Franka Zet Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Podoba mi się takie pisanie, pozdrawiam :)
Franka Zet Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Podoba mi się takie pisanie, pozdrawiam :)
Anna Weronika Opublikowano 4 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2009 Dziękuję bardzo za wszystkie komentarze, będę ćwiczyć to moje pisanie. Pozdrawiam:-)
złamane skrzydło Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. popieram! bo niezle się zaczyna :)
ireneusz paprocki Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2009 Masz talent pozdrawiam lulek
Oxyvia Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgadzam się z Ucieczką. Ale z innymi też - masz zadatki. Jeśli mi wolno doradzić, to tak: po pierwsze - niepotrzebne są te wielkie litery gdzieniegdzie - co one mają symbolizować? Zmieniłabym wszystkie na małe, bo nie ma znaków interpunkcji. Po drugie - myślniki powinny być oddzielone od słów spacjami, zarówno po jednej, jak i po drugiej stronie. I po trzecie - sprawy poetyki: O kim jest mowa nie pytaj, nie analizuj, nie czochraj Wyrwałam siebie z niebytu kocham tę nową postać Śpię- najspokojniej jak umiemKocham- tak delikatnie jak czuję...............Za długi wers o dwie sylaby, łamie się rytm - należy wymienić przysłówek "delikatnie" na krótszy o dwie sylaby, np. "miękko" Patrzę- i nic nie poznaję Słucham- nie słysząc nic wcale...............Tautologia: "nic" i "wcale" to to samo, niepotrzebne dublowanie znaczeń; można zamienić "nic" na inne słowo, np. "już" Jestem pełna zachwytu.......Zrób tu koniec wersu, bo są rymy i rytm dla świata, słońca, dotykuDla smaku- co zaciekawia usta.........Znów wers za długi o dwie sylaby; najlepiej wymienić czasownik "zaciekawia", np. na "woła" Dla węchu- nadziei jutra Do końca- życie czekaniemże coś niewidzialne- namacalnym się stanie........To samo; najlepiej wyrzucić słowo "namacalnym" - jest niepotrzebne, psuje wiersz stylistycznie i rytmicznieże coś niesłyszane- w smak się obróci Cuda noszę w sobie przemilczane, na później odłożone Nie mam wątpliwości, co cenne jest w życiu Nic poza nim............w całym ostatnim fragmencie jest całkowita zmiana stylu, załamanie rytmu, rymów - wszystkiego; koniec wiersza to zdanie z utworu prozą, w dodatku nic do wiersza nie wnosi, tylko go psuje. Wyrzuć ją, a wiersz zyska większe możliwości interpretacyjne i większą tajemniczość. Mówi o kreowaniu siebie i własnego świata wewnętrznego, i fascynacji tym światem. A stwierdzenie, że w życiu najważniejsze jest życie - odbiera czytelnikom możliwość wyciągania własnych wniosków na ten temat, poza tym wcale nie zawsze tak bywa. Przemyśl to, proszę. Pozdrawiam serdecznie.
Rekomendowane odpowiedzi