Jacek_Suchowicz Opublikowano 29 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2008 ciągle biegniemy jakby razem tempo miarowe oddech równy on wszystkie chwile skrzętnie waży a ja się nieraz trochę spóźnię zdenerwowany już doganiam sprawy załatwiam co na wczoraj a on z księżycem ma spotkanie gwiazdy powinny spaść wieczorem prośby popłyną milionami i chociaż żadna się nie spełni ludzie go będą mieli za nic snując marzenia bo przyjemnie wciąż mnie rozlicza i pogania grożąc że kiedy go zabraknie rwetes powstanie niesłychany przyjdą zdarzenia te ostatnie dziś gdy siedziałem sobie cicho w myślach kreując jego postać wrzasnął nad uchem niech to licho to ty kim w życiu pragniesz zostać znów mnie marnujesz bezowocnie między palcami ci przeciekam zaakcentował zdanie mocno to ja w niewoli mam człowieka zniosłem spokojnie jego słowa i rzekłem błędne masz nadzieje ja tobie nie dam się zwariować w wyższych przestrzeniach nie istniejesz
Ewa_Kos Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2008 czas nieuchwytny każdy wie wszystkim nam daje się we znaki wiadomo - trzeba ścigać się w innych wymiarach może nie (?) serdeczności i pozdraowienia:)))) Ewa
Oxyvia Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 Jacku, bardzo fajny wiersz i sprawnie sklecony, ale mam kilka drobnych uwag. Po pierwsze, w wersie: on wraz ze słońcem co na niebie - niepotrzebna jest informacja, że słońce jest na niebie, bo to oczywistość; aby się rymowało, można by to zmienić np. tak: on wraz ze słońcem, gwiazdą, niebem - wtedy także unikniemy pospolitego rymu dokładnego, "wytartego" przez pokolenia poetów; po drugie - strofa:zdenerwowany już doganiam [u]sprawami[/u] które są na wczoraj a on z księżycem ma spotkanie [u]gwiazdy powinny spaść z wieczora[/u] - "doganiam sprawami" - błąd gramatyczny; mogłoby być np. "zdenerwowany już doganiam / te sprawy które są na wczoraj"; co to znaczy (w tym kontekście), że "gwiazdy powinny spaść z wieczora"? - zmieniłabym tu coś, choć nie wiem, co , bo nie rozumiem dokładnie Twojej intencji w tym wersie; słowo "wieczór" nie musi tutaj mieć takiej formy gramatycznej, żeby rymował się bardzo dokładnie z "wczoraj" - może być "wieczorem", "wieczoru" - to też się rymuje ze względu na dużą ilość podobnych głosek w obu wyrazach; po trzecie - wers: prośby popłyną milionami - kiedy popłyną? - czy nie powinien tu być raczej czas teraźniejszy? prośby wciąż płyną milionami i chociaż żadna się nie spełniteraz go ludzie mają za nicsnują marzenia bo przyjemnie - w ten sposób masz zgodność form gramatycnych w całym zdaniu. Reszta moim zdaniem bardzo dobra i bezbłędna. Pozdrawiam Cię serdecznie. :) PS. Jak się podoba tomik Boskiego?
Marusia aganiok Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 no tak, ktoś kto zgłębił wiedzę na temat, dzieli się uwagami; i dobrze;>) ja bym mogła może w scenografii do wiersza poradzć.Czytając wiersz jako zwykły czytelnik odnoszę wrażenie, że wiersz jest tematycznie spójny i podoba się. Ślicznie pozdrawiam ;>)
Stefan_Rewiński Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 Aleś się Jacku napracował. Pozdrawiam Noworocznie.
Lady_Supay Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 istnieje zawsze istnieje wszędzie nic nie przyspieszysz i nie pogonisz w każdym zakamarku cię odnajdzie a ty się przed nim nigdzie nie schronisz Ot, cały on. Słooneczka!
Jacek_Suchowicz Opublikowano 30 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. istnieć bez niego ponoć możliwe Pozdrawiam sylwestrowo Jacek
Jacek_Suchowicz Opublikowano 30 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jak też lubię Kosy a Ty jak prawdziwa szachrajka czy to bajka czy nie bajka... dzięki pozdrawiam sylwestrowo jacek
Jacek_Suchowicz Opublikowano 30 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Joanno poprawiłem co mogłem piszesz mi to samo co Michał K. odnośnie rymów Ja się nie zastanawiam jak dobieram słowa do rymów pisze jak niesie co pewno jest złe ale jeszcze do tego dojdę pozdrawiam sylwestrowo Jacek ps ten tomik jest rzeczywiście Boski ale jescze te formy przede mną
Jacek_Suchowicz Opublikowano 30 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. masz rację tematyczna spójność to bardzo istotne a co byś radziła odnośnie scenografii? pozdrawiam sylwestrowo Jacek
Jacek_Suchowicz Opublikowano 30 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Stefku tak się ciężko czyta, że aż ciężką pracę widać pozdrawiam sylwestrowo Jacek
Jacek_Suchowicz Opublikowano 30 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. lecz przyjdzie moment że odejdzie zrywając wszystkie z Tobą więzy czy umiesz sobie to wyobrazić by w każdym czasie istnieć wszędzie pozdrawiam sylwestrowo Jacek
Oxyvia Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 Określenie słońca - "co na niebie" - jest Ci potrzebne tylko po to, żeby się rymowało - nie pełni tu żadnej innej roli, niczego nie pogłębia ani o niczym nie informuje. Taki zabieg nazywa się, że rymy prowadzą autora, a nie autor rymy. :-) Nadal nie wiem (naprawdę!), co to znaczy, że "gwiazdy muszą spaść z wieczora"? Możliwe, że to przez moją niegramotność.
Jacek_Suchowicz Opublikowano 31 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. tym razem ja nie wiem o co Ci idzie - czas ziemski określamy wg. słońca - spadające roje gwiazd zwłaszcza w sierpniu meteoryty ponoć spełniają życzenia najprościej jak może być - dawno zapanowałem nad rymami pozdrawiam jacek
Bernadetta1 Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2008 w zegarze plączą sie sekundy kukułka stroi struny głosem wybrałam chyba moment trudny by życie poszło tak za ciosem... z serdecznymi pozdrowieniami Jacku:):)
H.Lecter Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2008 To pisanie nie z mojej bajki ale gdyby bajka była moja - myślę, że bardzo by mi się podobało... : )
złamane skrzydło Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2008 podziwiam ✬⋰✬Z Okazji zbliżającego się Nowego Roku... ✬⋰✬⋰✬⋰ (.•´`*.✬⋰✬⋰ *.*✬⋰´¨)✬⋰ ✬⋰ .•´,•*´¨)¸.•*¨)✬⋰ ✬⋰ ¸.•´¸✬⋰.•*´¨)✬⋰✬⋰ ✬⋰ (¸✬⋰.•´ (¸.•` * ¸.✬⋰•´¸.•*´¨)✬⋰ ......\~~~~~/.....\~~~~~/ .......\~~~~/.......\~~~~/ ........\~~~/.........\~~~/ .........\~~/...........\~~/ ..........\~/.............\~/ ...........||...............|| ...........||...............|| ...........||...............|| ......./****\........../ ****\. DOSIEGO roku!!!!!!!
Jacek_Suchowicz Opublikowano 31 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. i pociągnęło Cię za sobą w wir spraw co gonią się od wieków a Ty usiądziesz gdzieś nad wodą i się zasłuchasz w leśnym echu pozdrawiam sylwestrowo Jacek
Jacek_Suchowicz Opublikowano 31 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. jakże byłoby nudno gdyby wszystkie bajki były Twoje :)))
Jacek_Suchowicz Opublikowano 31 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. to ja podziwiam za obrazek wszystkiego dobrego w Nowym Roku
Rekomendowane odpowiedzi