Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W centrum Księgi Rodzaju leżą Podziw i Wstyd
Wylegując się od wieków ujawniają widzącym
Sens widzenia:

W centrum człowieczeństwa siedzą Podziw i Wstyd
Wciśnięte w ciasne cielska współżyją
Mimo różnic pochodzeń i orientacji
W końcu pierwszy to Deus
Wtóry czysty Homo

Mieszając się wylewając wysychając tworzą
(tu rumieniec tam zawiść czasem miłość)
- dwa Praskładniki wszelkich u i czuć

Po tej stronie Słowa nie istnieją osobno
Uzależnione od siebie rosną-maleją sprzężone zwrotnie

Polubiły nawet Darwina za brakujące ogniwo
W podzięce stawiając swój chwiejny tron
Przerywając wakat

W centrum człowieka stoją Podziw i Wstyd
Malując milionami kolorów nadają sens
Biało-szaremu wyścigowi
Plemników i szczurów

Opublikowano

to stoją czy leżą?
a co człowieczeństwo ma wspólnego ze szczurami i plemnikami?;
bo fauna i biologia to o wiele za mało, by mówić o Człowieczeństwie; wstyd i podziw mówi - owszem, bo odnosi się do wartościowania, kultury, etyki - ale tu, w wierszu jakieś pomieszanie...
J.S

Opublikowano

hmm.. widze że nie do końca klarownie widać, to co chciałem przekazać.... w takim układzie muszę jeszcze popracować nad tekstem co by nakierowywał mocniej w dobrą stronę, żeby był mniej "pomieszany" ;)
Dzięki za odwiedziny.
Pozdrawiam R.

Opublikowano

Zarozumiały mówisz;) to wiersz może być, czy może Autor:P?
W każdym razie dzięki za odwiedziny, ja rozumiem, że erotyki w modzie, ale jakoś zostanę przy swoim ( nie stroniąc od dwuznaczności, które zawsze są najciekawsze:))
Pozdrawiam R.

Opublikowano

wyrafinowany..hmm.. kurcze, cały czas staram się i staram żeby prościej, ale to samo wychodzi takie i nie chce inaczej :P

z erotyką w poezji to tylko żartować ;) no chyba że autor ma już tak genialny warsztat że podoła.

Pozdrawiam
R.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio w Warsztacie

• sytuacja najgorsza

znów piszę słowa 

niech zechcą się rymować 

niech wpadnie metafora i porównanie by poezja popłynęła a nie tylko szczekanie jak pies na pianie 

wścieklizną się pojawie w twoim śnie 

będę bał się wody która oczyścić potrafi ciało i krew a przede wszystkim serce i duszę 

będę pompował w krwi obiegu gęsta ciemną maź

nie krew bo ubogą w cały tlen 

duszę się w twoim śnie 

i płuca nie napełniają się w zyciodajną materię czyli (powtórzenie cholera ale inaczej sie nir da) z powietrza (jeszcze nie terwz uciekłem tym słowem ale zaraz padnie co w niedawnym wersie i oto jest juz tuz po nawiasie) tlen

tlen 

tlen 

tlen 

tlen (razy pięć widzisz to rymuje się ze sobą to samo słowo czy off)

potrzebuję oddechu a jedyne co mam to dym z papierosów którym wśród czterech ścian oddycham i oddychałbym wszędzie tym nikotynowym szczęściem 

na plaży i w lesie ale tam nie niesie mnie krok

do monopolowego to jo

ale nie dalej

tylko gdy drobne uzbieram wyżebrać się uda na flachę 

w kieliszek polane ale to niewystarczająca ilość 

leję tani twardy alklhol w szklankę i wlewam w ryło 

wuda do ryja

vvdvdoryjv 

czarnego skrzydła motyla

zgubiony w pseudonimach 

niesiony na skrzydłach 

znikam

by zasnąć w sen wieczny jako bezimmirnny

i to moja nagroda 

nie do wiary jaki jestem zjebany

i przeklinać mogą niby inteligentni mówią słowa przysłowia ale prawdziwie mądrzy potrafią nie rzucić kurwą w stronę chama ggdy odpierdala bo w sercu mają miłość Pana i idą w jego słowa by na raj w życiu po sądzie ostatnim zapracować 

a ja

odchody piekła 

robactwo co go diabeł się wyrzeka

utopiony w rynsztoku z fekalii demonów i grzeszników z kotłów 

po prostu 

po kieliszku w szklance się żale 

szczekanie a na pysku kaganiec

zeby niepełne w szczęce i dziurawe

nie obawę a odwagę wykarzesz gdy w twoim śnie będę nawiedzał cię 

i eutanazję jak się należy z nabitej srebrem strzelby wymierzysz między oczy i nic nikogo tu nie zaskoczy 

wyzionę tedy ducha i uleci w pył rozbita przez grzechy dusza i opuści atmosferę jak nikt mnie nie chce bo zrobiłem co mogłem by trafić w serce i zdradzić zaufanie i kolejną szansę zamienić na te ostatnie wzruszanie ramionami na nie

czyli tak

ja to pies 

ja to pies chory na wściekliznę 

za późno na ratunek należy ubić podłe złe zwierzę zagrożeniem jestem 

oto nke pytam dziś pod koniec dziwnego tekstu kim jestem 

bo wiem że dzięki nim (Oni) udało mi się dojść do błędu 

obłędu w jakim tkwiłem

sprawdź sobje wielbłada jako metafore w arabskich tekstach 

ja nie jestem Nim

demon z piekła mnie opętał 

można powiedzieć 

ale to nie inne byty kierowały mną a winnego mam siebie 

to nie żale 

to nie ku chwale

to ku przestrodze dla ciebie żebyś widział dalej 

niż ja widziałem 

mimo okulara szkiełka tylko czubek własnego nosa dostrzegam 

mimo uszu pełnych miodu nje słyszę szeptow innych niz krzyki ego które mi wmawia że jestem okej

o jej

olala 

paczeko (fonetycznie z portugalskiego tłumaczy się na wysoko ale w niematerialnym sensie tylko wyniesion jakos tak nie wiem jak ci to wytlumaczyc sputaj w Hiszpanii) 

ego 

nie niosę światła myślę o sobie 

ja jestem światłem 

mów mi słońce 

mówię o największej gwiezdzie którą znam też na b jak imię i ksywa które nadała mi rodzicielska decyzja i ksywka którą sobie sam potem wymyślam 

b b b b b

lubię choć nie wolno mi lubić nic tylko do siebie czuć wstręt i hejt jak nienawiść 

czemu nie potrafię się zabić 

skoczyć i skończyć 

wybrać gałąź i owinąć szyję w pętle i runać niczym nazisci i skończyć jak Hussein tylko w pewności zostawić że napewno winny 

zabiję cię 

a to ja zasługuje na śmierć 

przystaw mi broń do głowy i kurwa mać strzel

niemetaforyczne jak liryczne zabójstwo tylko elektryczne krzesło ku ulgom 

hau hau buda i łańcuch i kagancu na pysku a nie mi tu bazyliszku 

oto ściana słów które nic nje znacząc cóż skąd miód i mleko i ze srebra zastawa na stole komus kto nie doceni nigdy bo jest matolem

• Najczęściej komentowane w ostatnich 7 dniach

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Migrena   Bardzo dziękuję!   "Czułość jako forma poznania" - to  piękne nazwanie tego, co chciałam przekazać. Dziękuję, że nie tylko przeczytałeś,  ale że zostałeś z tym na tyle długo, żeby napisać coś, co samo jest wierszem.    Serdecznie pozdrawiam. :) 
    • @Berenika97 bo miłość jest łagodna i uważna... reszta to skutki uboczne ;) Ponoć miłość sama sobie wystarcza.
    • @viola arvensis     "Prosty wiersz, prosta sprawa, zero zawiłości- jak to u mnie". to Twoje słowa.       a ja je interpretuję tak:   poezja to najwyższa forma prostoty.    to nie gromadzenie słów, lecz ich staranna selekcja.   wielcy poeci posiadają rzadki dar destylacji rzeczywistości .   potrafią zamknąć ocean doświadczeń w jednej kropli atramentu.   to jest właśnie ta Twoja prostota.   jesteś poetką genialną!!!    
    • @jjzielezinski    lecz gdy jeden już mam już we łbie bo z imieniem go dostałam jeszcze drugi w moim domu to bym całkiem oszalała   Zdrówka!
    • „… gdy świtu się doczeka, wstąpi w wodę rzeki, cały z krwi się obmyje wszystkich świata części i pojmie, że on stwarza zło, jak długie wieki i pójdzie w dzień swój, dalej zaciskając pięści.” (Stanisław Skoneczny „Zło”, ze zbioru Istnienie)      Co ty na to człowieku? Też cały w porywach dotarłeś do rzeki, też krew zmyłeś, wytarłeś się słońcem, też się kwiatów nawąchałeś co przy brzegu stały: całe w najstrojniejszych barwach i kolorach?      No co tak…zerkasz? To do mnie takie spojrzenie zdziwione? Coś nie tak pytam? Rozprostuj palce, bo ci się zginają w formy okrągłe. Czy to pięści? Nie potrzeba, nie warto... być produktem domniemań pewnego starego wiersza.      Wiesz? Znasz może co było wcześniej? Nie. To ja ci przybliżę. On napisał, że pełne poznanie świata, to między innymi poznanie miłości, „co nie różni się od nienawiści”. I, że człowiek błądzi przez noc. Ma rację, że noc bywa długa, a droga daleka. Droga, którą ostatnio wszyscy zdają się widzieć celem. Celem… ale do rzeki, czy i poza nią? Jeśli rzeka jest tylko częścią drogi, to musiałby być most, ale… na moście nie można wstąpić w rzekę, nie można choćby kostki stopy umoczyć, strupów rozmiękczyć po tej miłości - nienawiści, po tej drodze, po kurzu, po błocie, po jesieni i trwodze i zmęczeniu i... ciemności. Wygląda na to, że trzeba się zamoczyć w tej rzece i tak być powinno.      A rzeka silna jest, przebiegła, pełna wirów, wodorostów, tataraków. Taka rzeka może być końcem wszystkiego, co znane było jeszcze wczoraj. Może porwać i unieść o tam daleko… daleko. Gdzieś, gdzie już nikt nie mówi w twoim języku, tym znanym przez ciebie od zawsze, tym w jakim ci śpiewano kołysanki, i na obiad wołano, i uczono modlitwy. I… jak się w tym odnaleźć, czystym co prawda, ale takim… bezbronnym w kontaktach z nowym światem.    Popatrz jaki jest morał? Że po kąpieli człowiek zrozumie swoje błędy, zrozumie też, że wiele z nich robi sobie sam, nazywa to złem i naprawdę się postarał, by owo zło powstało. I co z tego? Nauczy się czegoś tym zrozumieniem? Czy może zaciśnie pięści, by być gotowym. Do czego? Tam, gdzie obmyty paraduje, jak iks w równaniu. Tam, gdzie każdy domorosły matematyk zachce sprowadzić go do jednego rozwiązania, do jednego słowa, do jednej płaszczyzny i do jednego zastosowania… tam, właśnie tam jest najwidoczniej dalsza część drogi. Tam gdzie człowieka wypluje rzeka jest świt. A pięści?      … wybór należy do ciebie.    
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...