adolf Opublikowano 6 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 I Ach śpij spokojnie niebiański cesarzu tłuczonej gliny nie bój się odgłosu oto wleciały ptaki do pałacu ażebyś przyszłość mógł wróżyć proroctwu Nie bój się bladych od ognia marmurów I krwi sczerniałej na murach areny Kolebką będzie wszystkich świata ludów Ten Rzym - co dzisiaj, schodzi już ze sceny To nie krzyk strachu, ni lament porażki, Rzymu nie miażdży horda wściekłych gotów Ale się kruszy i rozpada cały pod siłą czasu gigantycznych kroków II Jeśli to wszystko, co się przyśnić miało Dziś razem z gliną tłucze się człowieczą Znać, że w marmurze ludzkiej krwi zabrakło Więc barbarzyńcy Rzym nasz nią powleką Wieniec cesarski czas nałożyć grobom I orły wyrwać z ich klatek: sztandarów Niech nad senatem niczym sępy krążą Nad swą ofiarą – nad pożywką czasów To nie proroctwo ani Boża kara Wszystko się stało, co się miało zdarzyć Rzym upadł wcześniej, na początku świata Lecz nikt nie zdążył tego zauważyć
zak stanisława Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 Ach śpij spokojnie niebiański cesarzu tłuczonej gliny nie bój się odgłosu oto wleciały ptaki do pałacu ażebyś przyszłość mógł wróżyć proroctwu i znowu się czepię tego samego, bo o ile pamiętam już to wystawiałeś, czy to nie jest masłomaslane bo proroctwo to wróżba czyli toto samo a może to ja zle myśle? hę cmok
adolf Opublikowano 6 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. hmmm w sumie to jest celowo, bo zamair jest taki, że cesarz ma teraz "wywróżyć przyszłość proroctwu" czyli wywróżyć /nowe proroctwo/ czyh stare proroctwo się spełni :) pozdr i dzieki zawgląd
zak stanisława Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 aaaa taki z ciebie...no, no to pozdrawiam poeto niewspółczesny , świetnie. cmook
Almare Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. -Pozdrawiam.
Baba_Izba Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 Podziwiam, bo przeczytałam już i ponownie wracam. Podoba się. Może dlatego też, że ja bym tak nie umiała. Serdecznie pozdrawiam - baba
adam sosna Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2008 I krwi sczerniałej na piachu areny - tak mi się bardziej...
Rekomendowane odpowiedzi