Krystyna_B. Opublikowano 29 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 cud wiecznie marzył o cudzie to nie żadna herezja chciał tak wiele osiągnąć lecz ogarniał go bezwład -------------------------------- nuda wciąż brak bodźców emocji pustka nic się nie zmienia czy przyczyn w sobie szukać czy wiać od otoczenia --------------------------------- pragnienia pragnienia traktował bardzo subiektywnie głębin w życiu pragnął osiadł na mieliźnie --------------------------------- prowokacja wielkie zagrożenie niesie prowokacja niekiedy zamysły przewyższa reakcja --------------------------------- o patosie niewiele warta jest retoryka z której dla innych nic nie wynika ---------------------------------- hipokryta stosuje chyłkiem inne zasady niż te na pokaz niż od parady ---------------------------------- zmienny jak chorągiewka poglądy zmienia sam ma niewiele do powiedzenia ---------------------------------- takt dowiesz się o takcie przy pierwszym kontakcie --------------------------------
ireneusz paprocki Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 zastanów się nad tytułami np w ostatniej polemika nie pasuje może ,,polityka" bardziej trafna do obecnej sytuacji i do treści fraszki, gdyż polemika nie zawsze wiąże się z publiką chyba że bardziej ją rozbudujesz do 4 wersów pozdro
ireneusz paprocki Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 o patosie wystarczą dwa wersy bez końca ale spoko fraszka to cięzki gatunek literacki życze powodzenia
Krystyna_B. Opublikowano 30 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2008 Co do patosu, masz rację kwintesencja zawarta jest w dwu pierwszych wersach, poprawiłam, a polemikę usunęłam.
ireneusz paprocki Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2008 Nie polemika była the best nie usuwaj tylko zmień tytuł. Ta fraszka jest celna i mądra.Z poważaniem
ireneusz paprocki Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2008 we fraszce Pragnienie jeżeli nie obrazisz się, tylko nie bij! oki już za dużo tu oberwałem napisz w życiu pragnął głębin- osiadł na mieliźnie! i fonetyka będzie spoko Hipokrytyka najpierw ,,Chyłkiem stosuje" gdyż nie np. płynie szybko, tylko szybko płynie dla formalności. Więcej nic nie mogę powiedzieć, tylko jedno nie pisz okruchy fraszek, gdyż fraszki są bardzo celne i ciekawe, a tak na marginesie bardzo mi się podobają . Wybrałaś ciężki, pisarski gatunek, ale trafiasz do serca oliwnymi gałązkami Życzę powodzenia :):):):)
Krystyna_B. Opublikowano 1 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 Odpryski to wspólny tytuł dla tych kilku fraszek, a skąd się wziął - fraszki rodzą się podczas obserwacji rzeczywistości i dla mnie stanowią w przenośni jej odpryski. Żarciki, fraszki, limeryki- powstają niekiedy błyskawicznie, przychodzą mi najłatwiej. Zaczęłam pisać od września br, ale nie piszę tylko wierszyków żartobliwych, napisałam nawet kilka sonetów. :)
ireneusz paprocki Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 powiem tyle też piszę fraszki odpryski mogą być ale jako rozdział tomiku nawet uroczo brzmi. Sztaudynger w ,, Piórkach" ma rozdział chyba ,,ucinki" jak mnie pamięć nie myli. Fraszki typu ,,Napal" Szkoda- palm! ,,Pierestrojka" Brud za Bug i tym podobne najtrafniej, by było je umieścić właśnie pod taką nazwą. Z poważaniem
Rekomendowane odpowiedzi