Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Nasza Klasa

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak są ludzie czarni i biali, tak są tacy co dzielą wiersze na dobre i złe oraz tacy co dzielą je na takie dla ludzi i takie dla siebie, pozdrawiam.

A tutaj nie chodzi o słowa krytyki, bo zgadzam się z faktem, że są one potrzebne(ale nie śmieszne docinki), tylko o pojmowanie "poezji współczesnej", każdy inaczej to interpretuje i to jest oczywiste. Moim zdaniem jest to wiersz o czymś współczesnym i to się liczy, nie ważne czy trąbili już o tym w faktach czy onecie. To, że wy uważacie inaczej wcale nie oznacza, że tak ma być, a tym bardziej, że ma to być pozostawione bez echa.

Napisz coś co sprawi, że ktoś się zastanowi...
napisz coś co sprawi, że ktoś się uśmiechnie...
napisz coś co sprawi, że ktoś zmądrzeje...

nie ważne kropki ani przecinki, ważne jest to co przekazujesz!

(dla niekumatych to nie wiersz to konkluzja)

Witam dyskutujących. To dziwne, ale nie sądziłam, ze do tego dojdzie ;). Biorąc pod uwagę reakcje czytelników, zastanawiam się nad zmianą tytułu wiersza - może wtedy byłby bardziej na "tak". Napisałam ten wiersz pod wpływem irytacji, która mnie ogarnęła, gdy zaczęłam czytać komentarze pewnej osoby na naszej klasie. Jest to kobieta, która najwidoczniej lubi być chwalona pod względem urody (i nie tylko ona). Ilość komentarzy pod jej "wyszykowanymi" zdjęciami "zbija mnie z tropu" i zastanawiam sie wtedy, jak to możliwe, że ludzie tak bardzo skupiają się na materializmie i powierzchowności: byle się pokazać. Temat wiersza jest nie tyle o naszej klasie, co o jednej z jej cech charakterystycznych. Niestety bywa tak nie tylko w tym portalu, ale i w codziennym życiu.
Poza tym nie uważam, że wiersz jest niechlujny (padło tu i takie określenie). Na pewno jest napisany z lekkim komizmem. Rozumiem jednak, że nie każdy rozumie ten rodzaj humoru, który ja mam w sobie ;). Oczywiście - każdy ma prawo oceniać - ale zakładam - oceniać, a nie prowadzić nie mające sensu konwersacje. Pozdrawiam

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Konkluzja super, ale dalej się nie zgodzę - ważna jest również forma, tak samo ważna jak treść. Jeżeli są świetne treści podane niechlujnie, to należy treści zachować a resztę doszlifować i tyle.

Pozdrawiam dyskutantów

Wiola, określenie "podane niechlunie" przecież nie jest o Twoim wierszu, do tego komentarz jest wyżej - proszę, czytaj uważnie :))

Pozdrawiam

A czy to w ogóle możliwe???
To metafora kolego opiekaczu, ma podkreślić, jak bardzo się ktoś wypindrował...

hmm nie wtrącając się w polemikę nad perfumą :) zakładam, że koleżanka opiekacz może być urażona robieniem z niej faceta :) tym bardziej, że wystarczyłoby spojrzeć na sygnaturkę...

A czy to w ogóle możliwe???
To metafora kolego opiekaczu, ma podkreślić, jak bardzo się ktoś wypindrował...

hmm nie wtrącając się w polemikę nad perfumą :) zakładam, że koleżanka opiekacz może być urażona robieniem z niej faceta :) tym bardziej, że wystarczyłoby spojrzeć na sygnaturkę...

Kontekst skierowałam na TOSTER, a to że jest kobietą to już nie moja wina. Dla mnie toster, to toster. ;p

• 3 tygodnie później...