Foma Opublikowano 1 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2008 Na początek- witajcie:) Jestem tutaj nowa i świeżutka;) Jak nie trudno się domyślić bardzo lubię poezje, zwłaszcza Leśmiana i Pawlikowskiej. Właśnie interpretuje jeden z wierszy Marii Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej - SERAPION I THAIS MUMIE MIŁOSNE W PARYŻU Utwór, jak wszystkie zresztą, piękny... tylko że piękno tego utworu burzy moja niepewność... może jaśniej;) - chciałabym się upewnić czy dobrze czytam "Serapion", "Thais", " muzeum Guimeta". Jeśli ktoś z was wie na 100% jak to poprawnie wymawiać to ofiaruję mu moją dozgonną wdzięczność jeśli będzie tak miły i zechce podzielić się ze mną tą wesołą nowiną;) Krótko mówiąc- POMOCY!!!! :)
Foma Opublikowano 2 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2008 cześć:) jak miło że ktoś mnie wita:)
Messalin_Nagietka Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2008 Witam CIę, francuża to słabiutko słabiuteńko coś kumam MN
vacker_flickan Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. bardzo dobry początek tak dobry, że zaraz dopadnie cię któryś z tutejszych internetowych łowców puchu niewinności tym bardziej, że Pawlikowska... Oscar!!!
Foma Opublikowano 3 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2008 Łowca puchu niewinności nie będzie zainteresowany taką zdobyczą, więcej we mnie szorstkich włókien niż delikatnego puchu...
Foma Opublikowano 3 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jakoś nie czuję strachu... ;P Ale z niecierpliwością czekam na dalszy rozwój wypadków;P
Tova_Brink Opublikowano 3 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jakoś nie czuję strachu... ;P Ale z niecierpliwością czekam na dalszy rozwój wypadków;P nie czekaj zaatakuj pierwsza ;p :-]
Foma Opublikowano 3 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2008 A od kiedy to zdobycz atakuje łowcę? ;P
Tova_Brink Opublikowano 3 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. u mnie od kilku lat:D :-]
Foma Opublikowano 3 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2008 Od kilku lat? Hmmm sporo czasu... a w jaki sposób twoja zdobycz cię zaatakowała? ;P
Tova_Brink Opublikowano 3 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2008 nienie, to ja jestem cwaną zdobyczą:D gwoli wyjaśnienia: 4 lata [łowię łowców] :-]
Foma Opublikowano 3 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2008 a w ten sposób;) też tak można;) "Łowca łowców" - zaszczytny tytuł;P
mały_dzielny_toster Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 Ciężko to będzie fonetycznie zapisać, ale spróbuję. "Serapion" - serapją, przeciągamy leciutko "r" i "j" "Thais" - thąs, przy czym to "h" ma być zaledwie cieniem, tłem, po "t" "muzeum Guimeta" - Tu sprawa wygląda inaczej, bo "t" na końcu wyrazu w jęz. francuskim jest nieme (patrz. Monet i Manet), więc prawidłowo byłoby powiedzieć "muzeum żijmę", choć czasami słyszałam jak w Polsce mówią Moneta podczas odmiany przez nasze cudne przypadki, więc chyba można powiedzieć "muzeum żijmeta". Należy też pamiętać, że w jęz. francuskim, inaczej niż w polskim, akcent kładzie się na pierwszą sylabę. :)
Foma Opublikowano 5 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 mały dzielny tosterze- bardzo ci dziękuję;) jak wcześniej wspomniałam ofiaruję ci moją dozgonną wdzięczność;)
mały_dzielny_toster Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 Czuję się zaszczycona :) Pozdrawiam chrupiąco.
Foma Opublikowano 7 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 tak właśnie myślałam tylko nie byłam pewna;) ale tobie również dziękuję dzielna pchełko ;)
Eliasz Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2008 +Francuski to trudny język, trudny i w mowie potocznej bardzo brzydki. Wolę ukraiński. Wieczysław
Rekomendowane odpowiedzi