JacekSojan Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2008 kiedy ranne wstają zorze mus opuścić ciepłe łoże kalesony trza założyć i do pracy na czas zdążyć jak już w pracy się usiądzie wysiaduje człek swe mądzie i w ferworze biegle sądzi ucząc możnych jak się rządzi gdy komputer blask swój zgasi do obiadu nam się łasić brzucho karmić pielęgnować małmazyji nie żałować mieć się z pyszna w każdym czasie strzec kolejki swej przy kasie adorować ciepłe łoże aby wstać gdy wstają zorze
allena Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 kiedy ranne wstają zorze i nasz piekarz spać nie może piecze bułki, piecze gryzki żeby ludziom zatkać pyski taka regionalna śpiewka mi się przypomniała:) a.
Andrzej Ludwiczak Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. -ranne wstają zorze bo on już nie może -a mnie się tak napisało :)))
HAYQ Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 w cudzysłowie zorza wstanie i się wk*wi droga pani, bowiem zorza (bez wyliczeń - wiem) nie znosi ograniczeń, ją uwiera to chomąto, choć przecinki cztery są to. ;)
Bernadetta1 Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 widzę Cie Jacku w tym wierszu w nowej odsłonie:)....fajnej zresztą:):)pozdrawiam
Fanaberka Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 Dwa ostatnie wersy bardzo fajne, taka kampowa gra: adoracja, zorze, łoże (z baldachimem mi się skojarzyło).
JacekSojan Opublikowano 29 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. KOCHANA; sięgnij po słownik terminów literackich i zapoznaj się z pojęciem: parafraza; zalecam także zapoznać się z takimi terminami jak trawestacja i jej pochodne: parodia, stylizacja; i nie popisuj się na portalu literackim swoją ignorancją - chluby nie przynosi; Bóg do którego się odwołujesz pewnie także kiwa głową - z politowaniem; no - ale jak się chce pouczać innych nie mając zielonego pojęcia jak się rzecz ma - ma się tylko w zamian chichot za plecami; proszę powyższe przemyśleć i przestać się ośmieszać; J.S ps.; a w cudzysłów proszę wziąść własne wypowiedzi, a nawet w podwójny nawias...
JacekSojan Opublikowano 29 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 allena.; owszem - zatkało mnie! :)))J.S Andrzej Ludwiczak.; może może! ale słabość ma na zorze... kiedy wstają - jemu gorzej... :)) J.S HAYQ.; bardziej wykrzykniki! :) J.S
JacekSojan Opublikowano 29 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 Bernadetta1.; raczej w zasłonie...:))) jak się odsłonię - komputer spłonie! :))) serdeczności - J.S Fanaberka.; śnił mi się baldachim z liści palm - widać mi odbija! pozdrawiam! :)) J.S
egzegeta Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. chyba chodziło o siąść :((((((((
JacekSojan Opublikowano 29 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. chyba chodziło o siąść :(((((((( też! :) J.S
Gość Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. KOCHANA; sięgnij po słownik terminów literackich i zapoznaj się z pojęciem: parafraza; zalecam także zapoznać się z takimi terminami jak trawestacja i jej pochodne: parodia, stylizacja; i nie popisuj się na portalu literackim swoją ignorancją - chluby nie przynosi; Bóg do którego się odwołujesz pewnie także kiwa głową - z politowaniem; no - ale jak się chce pouczać innych nie mając zielonego pojęcia jak się rzecz ma - ma się tylko w zamian chichot za plecami; proszę powyższe przemyśleć i przestać się ośmieszać; J.S ps.; a w cudzysłów proszę wziąść własne wypowiedzi, a nawet w podwójny nawias... Raczej stylizacja i jej pochodne: parodia, trawestacja. Poza tym Słownik terminów literackich niewiele rozjaśni w głowie jeśli się nie sięgnie do do odpowiednich artykułów dotyczących poetyki. Konkretnie stylizacji a nie trawestacji. Bum PS Pan chyba z braku szacunku do samego siebie piszę "wziąŚĆ", bo w świetle gruntownej prezentowanej przez Pana wiedzy ciężko doszukać się innego powodu. Bum bum
JacekSojan Opublikowano 29 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 PS Pan chyba z braku szacunku do samego siebie piszę "wziąŚĆ", bo w świetle gruntownej prezentowanej przez Pana wiedzy ciężko doszukać się innego powodu. Bum bum -------------------------------------------------------------------------------- Dnia: Dzisiaj 12:53:44, napisał(a): ledwo głupi prawda, nie mam szacunku dla siebie; niemniej, wolę oczekiwać go od innych jako potwierdzenie tej wartości; ale purystą językowym nie jestem - wolę dbać o logikę sądów niż o ich zapis; bum! J.S
styks Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 zawsze się zastanawiałem nad oświetleniem mnie i nikt nie potrafił odpowiedzieć czy charon pływał po ciemku czy latarką drogę oświecał sam wyleciałem z klasy za dyskusję: wziąść-wziąć i teraz po latach temat wraca - wziąć!!!!!!!!!! ale "wziąść" jest po części usprawiedliwione u wzrokowców bardziej "Przez półtora wieku nie było kłopotu z feralnym dziś czasownikiem „wziąć”. W dawnej polszczyźnie występowała forma z historyczną końcówką „-ąć” i tylko jej używali skryptorzy. Dopiero w czasach nowszych (XIX w.) — i to u największych pisarzy — po raz pierwszy natrafiamy na niepoprawne „wziąść”. Zdarzyło się tak napisać i Mickiewiczowi, i Krasińskiemu, i Asnykowi. Biorą ich dziś w obronę językoznawcy, twierdząc, że autorzy ci świadomie stawiali określenia prowincjonalne, gwarowe obok form uznanych za ogólnopolskie. A ja twierdzę, że wprowadzenie do tekstów błędnych wyrazów zawsze jest ryzykowne. Littera docet, littera nocet… " no tak - poczytałem, zapamiętałem głowy nie posprzątałem obawiam się, że nie zauważyłbym tego mnie się podoba i już (wiersz) spadam chacharona nosić
JacekSojan Opublikowano 29 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. otóż! dzięki styks - przydałoby się źródło... dzięki! fanfary! :)) dla ledwo głupi: fąfary! :)) J.S
nocna zmora Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 "zorze" zasnęły zanim wstały jaka poezja - taki defekt
JacekSojan Opublikowano 30 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. jakie czytanie taki sądzenie; pozdrawiam zorzyście; iście; :)J.S
Rekomendowane odpowiedzi