Joanna_Soroka Opublikowano 5 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Października 2008 W ciemnym pokoju nieba dotykam, smugą się droga mleczna układa, w zawoju z nocy i ciszy skryta wśród gwiazd gdzieś idę, jak zjawa blada. Na morskim brzegu budzę się z lękiem i jestem karłem, gdzieś w otchłań spadam, wystarczy chwila, a wszystko pęknie, błyśnie i zniknie na końcu świata. Postaci jakieś czają się w cieniu, zegar miarowo bije godzinę, odbicie tarczy w szybie się mieni. Lecz już za chwilę cały strach minie, bo kot mruczando swoje rozpoczął. Co też się czasem uroi nocą.
Rafał_Leniar Opublikowano 5 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2008 Byłby całkiem miły wiersz z nieco magicznym klimatem (ten kot, nocne mary), ale rekwizyty zastosowane na początku zniechęcają. Robi się taki patos wg mnie. A nawet, jeśli byłoby fajniejsze rekwizyty to byłby to tylko całkiem miły tekst, ale nic specjalnego. Pozdrawiam.
Joanna_Soroka Opublikowano 5 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Października 2008 A jakie rekwizyty w koszmarze nocnym by Pan wolał, może coś dopisać? :) Gdzie tu patos? Wiersz zmienia się na końcu w żart, czyli cały temat wywraca jak kota ogonem :)
Messalin_Nagietka Opublikowano 5 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2008 niektóre wersy dociągnięte na siłę szczególnie : ... w zawoju skryta nocy i ciszy, ... Joanno, no co Ty? MN
Joanna_Soroka Opublikowano 5 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Października 2008 A co złego w tym, że peelka zaplątała się w noc i ciszę i czuje się nimi owinięta jak zawojem? To sen taki. Nagietku, nie niektóre wersy, tylko jeden i nie niedociągnięte, tylko z inwersją. Ale może masz rację, właściwie też nie lubię inwersji. Już poprawiłam :)
Messalin_Nagietka Opublikowano 5 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2008 smugą się droga mleczna układa i tu coś napięte MN
Joanna_Soroka Opublikowano 5 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Października 2008 No tu to już przesadzasz. Jaki to ma wpływ na sens tego wersu? ...smugą się ( coś ) układa - coś tworzy smugę. Co w tym nieprawidłowego? A poza tym dobrze wiesz, że dla zachowania rytmu wiersza, takie przestawienia są czasem konieczne. Podobne zabiegi stosujesz we wszystkich swoich wierszach, chyba nawet bardziej pokrętnie wszystko ustawiając. Jakiś zły humor dzisiaj masz?
Messalin_Nagietka Opublikowano 5 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nie, uśmiech, nic z tych rzeczy nie porównuję swojego do Twojego ale wskazuję gdzie coś jest W ciemnym pokoju nieba dotykam, tu droga mleczna na fotel pada i w zwój trzech koców miarą czajnika cmoka i paple, może ple - jada? to na znak humoru, hihihi, podoba się? MN
Joanna_Soroka Opublikowano 5 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Października 2008 No fajnie :) Ale to nie moje. W moim wierszu peelka ma sen dosyć koszmarny. W Twoim siedzi przy oknie w kocu, pije herbatę i ogląda gwiezdne wojny :) Nigdy w fotelu nie zasnęłam. Muszę mieć kołderkę, podusię, jasieczek i otwarte okno. A zegar też mam, taki z tarczą i kurantem. Ma sto lat i zepsuł się niestety. Teraz spać nie mogę, bo tykaniem mnie usypiał :))
Messalin_Nagietka Opublikowano 5 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. OBI-WON KENOBI MOC Z TOBĄ, hihihi MN ps. w ten piątek niestety spaskudzili w tv, miała być trzecia część a tu jakieś jazdy gwiazdy na lodzie czycóś, łeeeeee
Marlett_oraz_Sosna Opublikowano 5 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2008 odwykliśmy od znaków przestankowych ale podoba nam się chociaż wolimy układ "abba abba" :):)
e-m-e-m Opublikowano 5 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2008 poprawnie, plus za średniówkę :)
JacekSojan Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 mruczando Joasi (kotki?); wbrew koszmarkowym treściom czyta się bardzo sympatycznie; to dobrze świadczy o warsztacie - widać dobrze ugruntowaną klasykę, widać... :)) J.S
Rafał_Leniar Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. "Nieba dotykam" itp. Zniechęca do dalszej lektury.
Joanna_Soroka Opublikowano 6 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 Marlett oraz Sosna Może i ja powinnam zacząć pisać bez interpunkcji. Co i raz mi się zdarzy wsadzić jakiś przecinek, którego być nie powinno, albo odwrotnie. :))) Żartuję oczywiście Dzięki wielkie za wpis e-m-e-m Bardzo dziekuję, staram się jak mogę JacekSojan Mruczando :))) nawet taki tytuł mógłby być. Dzięki Rafał_Leniar Napisał Pan: "Nieba dotykam" itp. Zniechęca do dalszej lektury. Ale Pan przeczytał ten wiersz? Czy to niebo pana zniechęciło i napisał Pan komentarz bez czytania? Właśnie cały dowcip miał polegać na takim kontraście. Z jednej strony natchnione strofy, a tu masz, kot do łóżka peelce się wpakował. Rozumiem, że nie ma Pan kota! :))) Adam Sosna Czy to jest sonet? Nie śmiałabym go tak nazwać, chociaż układ sonetu ma. Gorzej z układem rymów. Ot wierszyk taki, Trochę przewrotny w treści, bo zaczyna się jak nie przymierzając jakiś dziewiętnastowieczny nawiedzony wiersz, a kończy trochę niepoważnie, bo kocim mruczeniem :)) Dzięki Panie Adamie za zajrzenie.
ot i anka Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 takie jakieś...nie mój styl, nie mój gust:) ale zaglądnęłam, przeczytałam, plus za kota;) pozdrawiam
Joanna_Soroka Opublikowano 7 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 Koty są fajne :) Dzięki za zajrzenie
H.Lecter Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 Wierszyk : przeczytać, przytulić, zapomnieć. Pozdrawiam.
adam sosna Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 dla mnie XIX wiek tragiczny koty mruczą zawsze poważnie w XXI wieku tylko my uśmiechamy się (czasami) :)
Rekomendowane odpowiedzi