Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Proszę bardzo

Hania K.

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego Szanowny Kolego będziesz klął ? Brakuje Koledze kulturalnych słów w języku ojczystym aby wyrazić złość , niechęć ,zdenerwowanie ? A może język Kolegi jest tak ubogi ,że nie potrafi oddać tych uczuć ? Polecam przejrzeć słownik języka polskiego tam można znaleźć " parę mocnych określeń "!

• Odpowiedzi 72
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Ne denerwuję się , bliższe jest mi uczucie żalu nad kaleczeniem języka nad miernymi "poetami",którzy to robią, a najbardziej szkoda mi czytelników stykających się z wierszoklectwem a raczej WIERSZOKALECTWEM tych osobników. Słusznie kolega zauważył , że dzisiaj Niedziela dzień , w którym warto się zastanowić nad swoim postępowaniem.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Czyli, reasumując, użala się pani teraz nad sobą, ponieważ to pani najczęściej styka się z "WIERSZOKALECTWEM". A co gorsze - jako główna twórczyni tego gatunku naraża się pani na epilepsja, szczególnie wtedy, gdy idzie pani, powiedzmy, pomyśleć do parku nad nowym kupoutworem, a tam przewraca się mężczyzna i mówi "o k...". Wtedy udar gotowy.
Mam dla pani ciekawsze hobby, niż męka tutaj - można np. chodzić po mieście i zmywać te wulgaryzmy ze ścian, z toalet (szczególnie męskich!), ba, nawet z chodników. I to korzystne rozwiązanie uwolni panią od biadania nad tą niemiłosiernie kaleczoną mową. I co ważniejsze - przestanie pani wreszcie pisać.

Dziwi mnie nagłe wzburzenie kolegi , dopiero co pisał pan aby się nie denerwować ! Czyżbym dotknęła drażliwego dla kolegi tematu ? Łatwo osądzać kogoś niech pan się bliżej przyjrzy najpierw własnej TWÓRCZOŚCI(?), po murach rozumiem też kolega wypisuje takie słowa , gratuluję pomysłowości , w męskich toaletach nie bywam ,pan penie tak a może lubi pan damskie ? denerwuje pana że tam jest czyściej? NIE BĘDĘ PO PANU SPRZĄTAŁA !

A Szanowna Pani co? O)biad, obiad, ani książki, ani telewizji, bo przeklinają, ani wyjść z domu, ani wejść do windy, bo kabina też popisana, tylko te kartofle i kartofle. Ja dziwię się, że Szanowna pani odważyła się włączyć internet , który, jak pani doskonale wie, jest dziełem Szatana i Belzebuba.
Proponuje wrócić do paninych zajęć przed robieniem kariery tutaj, nie twierdze, że jest to sprzątanie toalet, bo pewnie w pani języku nie ma takiego słowa jak fizjologia. Żyje pani rosą anielską i podmuchem zefiru archanielskiego, jest pani nie z tej ziemi i nie korzysta z wygódki.

Ale dzieci to ma, jak każdy uległa pokusie. Ja tam bym się oparł najprzystojniejszemu mężczyźnie, a fe! :)

Pewnie zostały zesłane, albo znalezione w kapuście :)))
Ale znalezione powinno oddać się do Biura Rzeczy znalezionych.
Grzech tak rozejrzeć się czy nikt nie widzi i zabrać do domu.
Zesłane? Tym gorzej - tak bez oclenia, z pominięciem akcyzy?
Coraz bardziej zaczyna mi to wszystko wanieć siarą.

Aha ! Nie dość ,że wulgarny to jeszcze męski szowinista , wypominanie obowiązków rodzinnych które lubię nie sprawi mi przykrości , rodzina o którą dbam jest moją ostoją , nie zamierzam jej zaniedbywać tylko dlatego aby zaspokajać swoje ego ? Pan pewnie swoją żonę czy przyszłą żonę będzie traktował w podobny sposób jak niżej podpisaną , tylko dlatego ,że jest kobietą... gratuluję! A co do robienia kariery na Tyn Serwisie to chyba u pana widać , zacięcie w tą stronę, niech się kolega nie łudzi Słowackim nie zostanie . Niech pan zweryfikuje lepiej swój słownik nie mój , bo to pan musi podkreślać swoje frustracje przez wszystkie k... , p.... ,ch.... gratuluję i jeszcze raz zachęcam do lektury słownika . Jeśli nie posiada kolega takowego w domu radzę zapisać się do biblioteki tam pomogą !

Może dla relaksu trochę o samym wierszu, który w zawoalowany sposób zachęca
do popełniania - tak, nie bójmy się tego w ten sposób skojarzyć - przekleństw.
Dlaczego tak uważam?

Język Polski jest zbyt piękny

zostało zestawione z:

Kto przeklina, jego wina

Jak wiemy, jest to często stosowany chwyt dla podkreślenia czegoś.
Bodaj nawet u Sienkiewicza stoi o tym, jak to hrabia Radziwiłł, podrywacz
i ruchacz jakich mało, otaczał się wyjątkowo szpetną i mizernej postury
służbą płci męskiej, aby tym urodziwszym wydać się kobietom na których cześć dybał.
Podobnie jest w polityce: eskaluje się rzeczy najgorsze, żeby odwrócić uwagę od własnych
matactw i chęci wybicia się, zrobienia kariery.

W tym wierszu mamy podobnie: poprzez wskazanie na przekleństwa
występujące w naszym ojczystym języku, mówi się tym samym, że jest on piękny.
Tym piękniejszy można powiedzieć, im bardziej czasem ktoś zaklnie.
Poza tyn, choć Hania nie wypowiada tego wprost w wierszu,
można doszukać się tu zachęty do odwiedzania tanich spelun,
aby po nasłuchaniu się słów od których więdną uszy, zrozumieć już nad ranem w domu,
jak blisko własnej żonie do zrealizowania naszych najskrytszych marzeń:

- czy mógłbyś zdradzić kochanie, gdzie byłeś?
- w burd... w niezwykłym miejscu, o którym twoje szlachetne zmysły nie mają pojęcia
- ależ ja wszystko potrafię zrozumieć, ponieważ kocham cię: bez-gra-ni-cznie
- w takim razie wyobraź sobie pomieszczenie, w którym wszystko jest na literę "k":
kotary, koledzy, koniak, kelnerki, a przede wszystkim... kurwy! - bo jak je inaczej nazwać:
zdarły ze mnie 500 zł!

"Cha, cha, cha, cha, cha, cha...
Co to się działo, co się działo!
Uzdrowiska pół ze śmiechu się skręcało!
I skręciłoby do końca biednych ludzi,
Gdyby wreszcie się basista nie obudził..."

- leci akurat w "Zapomniane Przeboje", a żona słucha i... milczy.
Zapominam, ile mnie to wszystko kosztowało, bo to właśnie
jedna z tych chwil, kiedy myślę, że jest Aniołem.

"Porządny facet" ? Niech kolega spyta żonę co oznacza ten frazes. Proponuję się też zastanowić dlaczego "te żony" spędzaja czas na internecie , gawędząc z Tulipanami , może konwersacja z Wami Mężami je nudzi ...może nie zaspakajacie ....Ich potrzeb intelektualnych i nie tylko . Ciężko to przełknąć i zrozumieć .

Tu jako osoba religijna, poszukałbym odpowiedzi w Biblii.
Na przykład: czemu kiedyś ludzie żyli kilkaset lat? Aż wreszcie Bóg postanowił
skrócić nam życia do około stu. Myślę, że w przypadku tak monotonnych
i nudnych żon jaką próbujesz nam tu kreować to i tak za dużo :)
O nie, sam obiad nie wystarcza - piciu i żarciu potrafi przy odpowiednim statusie
dać kelnerka i to przynosząc o wiele wykwintniejsze potrawy.
Phi... obiad za "Złote Wesele"?

zdjęcie nad łóżkiem -
księżyc i ćma w welonie
w rocznicę ślubu

cóż trzeba było sobie lepiej dobrać partnerkę a nie zrzucać teraz wszystko na niesprawiedliwość dziejową , Kolega chciałby mieć w domu kelnerkę , kucharkę ,praczkę,sprzątaczkę,spowiednika,kochankę w zamian oferując ....SIEBIE... naprawdę propozycja przyprawiająca o gęsia skórkę .

Zaraz, panie Haniu... kto tu od początku próbuje grać rolę kury domowej?
"Kucharkę ,praczkę,sprzątaczkę,spowiednika,kochankę"?
To są Twoje własne argumenty, choćby z wczorajszego dnia. Przykład:

Tyle, bo akurat mam wolną sobotę i robię mężowi pyszny obiad, co pewnie w twoim mniemaniu jest staroświeckie i absurdalne i niegodziwe i pruderyjne, jak wszytsko nazywasz to, co jest Dobre.

Dnia: Wczoraj 17:36:16, napisał(a): Hania K.

www.poezja.org/debiuty/viewtopic.php?id=81214

Wieczór, a tu żona nagle sobie przypomina, że mąż nie jadł jeszcze obiadu.
Poza tym wykłada swoją troskliwość jak kartę atutową, jakby to było najważniejsze
w małżeństwie, czy zrobi mu obiad, czy nie.
Ale rozumiem: masz tu obiadek a teraz znów wracam włożyć nos w monitor.
Pańszczyzna odwalona.

Ja nie gram ,żadnej roli , robię to co lubię i mąż też robi to co lubi ...razem to robimy.Dbanie o rodzinę o ognisko domowe , nie uwłacza mi , potrafię zadbać o męża w każdy sposób....nie tylko obiadem.O odwalaniu pańszczyzny pewnie pisze Kolega z własnego przykładu...Lepiej niech Pan odda już klawiaturę żonie niech się kobieta nie męczy i przynajmniej wirtualnie spędzi czas z kimś kto zaspakaja jej potrzeby. Litości ...