Zbyszek_Dwa Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 opadają nabrzmiałe brązem jeszcze złotem się mienią wirują wysoko rozproszone marzenia usiądą potulnie senną zieleń okryją chroniąc przed mrozem szaleństwo wiosny rozkołysane nastroje kroczą z wolna pachnie trwały cykl zadumy i…radości
adolf Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. fajny wiersz. Początek dobry. Choć z drugiej strony na miejscu peela bym się zastanowił, czy marzenia mogą byc nie-idealne, może ta ich idealistyczna dusza - to nabrzmienie złotem i brązem czynią je... tak...paradkosalnie realnymi? Tj. ze człowiek wierzy w nie jak dziecko - i nie odstepuje. Dalej rozproszone - tak myslę, że po prstu rozporszyły się, bo uderzył o rzeczywistość. Ale to niestety natrtualna kolej, żźe po zachłyśnięciu się nimi i uderzeniu pozstają nam jedynie ich strzępy. opadają nabrzmiałe brązem jeszcze złotem się mienią wirują wysoko rozproszone marzenia ----------------------------------------------------------------------- Njabardziej mnie urzekła puenta, nie wpadłem, żeby całość życia i marzenia sporwadzić do zwykłego cyklu marzenie-radość.. Niby to takie oczywiste, ale jednak wydawać by się mogło że wszytko jest bardziej skomplikowane.. a tu.. nie. Zgadzam się z peelem, cały cykle to kolejno zaduma-marzenie-rozbicie-zbieraniestrżpeów radość pachnie trwały cykl zadumy i…radości pozdr.
Zbyszek_Dwa Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Idealnie adolf, trafiłeś w moje zamiary. Dzięki za wgłębienie sie w wiersz czyli poświęcony czas. Ładnie zinterpretowałeś, za co rownież dziękuję. Pozdrawiam adolf :)
maranatha neothenia Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 ja napisałabym: opadają nabrzmiałe miedzią bo kolor piękniejszy od brązu, szlachetny i mieni się opadając i wirując. co do sensu i istoty wiersza uczę się doceniać pozytywne zakończenia. to dla mnie trudne, utwór musi więc trochę poczekać zanim się ustosunkuję. pozdr. em
Zbyszek_Dwa Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Maranatha, miedź kojarzy mi się trochę inaczej a brąz... z wiekiem - przemijaniem czasu, kolory tak ogólnie widziane są w przewadze brązów to taka naturalna fizjologia każdego człowieka, jak cykle po sobie nasępujące. Za zainteresowanie tematem i wierszem bardzo dziękuję. Ciekawi mnie mimo wszystko opinia poetki/poety? który pisze inaczej i w innych tematach :))) Serdecznie pozdrawiam :)
Jimmy_Jordan Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 początek nasunął olimpijskie skojarzenia Zbyszku, właściwie cały utwór mi pod tym znakiem upłynął, może rozważysz zmianę tytułu na olimpijski ;) ? zdrówko Jimmy
kasiaballou Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zadumałam się, marzenia - kwintesencja wyobraźni, moblilzacja dla podjęcia trudu realizacji, pozytywka. Pozdrówki:) kaśka.
Zbyszek_Dwa Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 He he he, taaa na olompijski Jimmy :))) Hmmm, złota też było... no, sporo ;))) Pozdrówko
Zbyszek_Dwa Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Kasiaballou. :) Mmm, dobrze wiedzieć że cykle istnieją jest sens mobilizacji do następnego. Serdecznie pozdrawiam - kaśka :)
teresa943 Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Piękny wiersz o przemijaniu...tak inaczej...i złoto jeszcze i brąz naprzemian...rozkołysane nastroje - cykl zadumy i radości. Bardzo podoba mi się ciepły, spokojny klimat wiersza. Kojarzy mi się ze spokojną i jeszcze pełną marzeń jesienią życia. Ładnie piszesz, Zbyszku. :))) Serdeczne pozdrówki.
Zbyszek_Dwa Opublikowano 11 Września 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Września 2008 Dziękuję Tereska za ładną interpretację i pozytywy :) Ciepło pozdrawiam :))
Rekomendowane odpowiedzi