anna_rebajn Opublikowano 15 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 powyrywam wszystkie włosy skoczę z drzewa jeśli trzeba nad przepaścią się pochylę choć nie cierpię będę śpiewać spojrzę słońcu prosto w oczy niech nie śmieje się bezczelnie brzozę kopnę chociaż stoi i stać potem jeszcze będzie spadnę z mostu w płytką rzekę żeby pływać choć nie umiem nawet wierszom zamknę usta których treści nie rozumiem noc zatrzasnę w starej szafie niech się boi jak ja wczoraj może podam łyk melisy by nie wyszła roztrzęsiona brody dzieciom podoczepiam żeby szybciej dorastały i zastawię w domu łapkę nie na myszy lecz bociany na drzwiach serce dorysuję by wchodziło się ciekawiej jeśli umrę to na chwilę żeby zdążyć gdzieś na kawę wszystko zrobię jak należy a do lasu pójdę boso może tylko się obejrzę lecz nie wrócę bo i po co słowa zbiorę w przaśny worek i nauczę się na pamięć że gdy składa je przypadek sieją w głowie tylko zamęt
Piotr_Jasiński Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 W trzeciej strofie chyba literówka - rzeką (rzekę)? A całość jak dla mnie, delikatne rymy jakie lubię - ktoś powie nie ta epoka. Ale czy to ważne? Lekkość słowa, kilka przerzutni które uwielbiam, nie nachalne metafory. Rytmicznie, sylabotonika też chyba ok (choć nie liczyłem wszystkich:). Ogólnie mam nadzieję że nie zakończy tu żywota bo mam zamiar go w ulubionych umieścić. Pozdrawiam
anna_rebajn Opublikowano 15 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 Dziękuję za rzekę :-)) Próbuję wyzwolić się z nastrojowości typowej dla niemal wszystkich moich wierszy. Fajnie, że ci się spodobał. To rodzaj żartu.
Zbyszek_Dwa Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 Dla mnie świetne, lekkie i z dużą dawką humoru. Czasem to nawet trzeba zrobić coś nietypowego zaszaleć a nawet zwariować:))) Pozdrawiam anna:)
Bernadetta1 Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 Aniu:)..nie widzialam Cie tutaj dlugo...a zawsze czytam Cie z przyjemnoscia:)...swietne..pozdr.
Piotr_Jasiński Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Więcej takich żartów proszę :) Poezja jest tym co czytelnik znajduje w utworze, a ten mi wyraźnie przypadł do gustu :)
Boskie Kalosze Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Śliczne, liryczne i czego jeszcze trzeba? Wiary, że kiedyś... wrócisz ;)piosenka o Poetce Wybacz kochanie, że wiosną mam dla ciebie mniej czasu. Spójrz: pióra u rąk mi rosną! - wszystko mogę naprawić od razu. Chleb napisać dla głodnych, bezdomnym dać własny kąt, nadzieję parom przygodnym, nie być, jak Boży Sąd. Ciebie pamiętać też będę, sklecę wspaniały wiersz i wzniesiesz się nad wody ulanych nade mną łez. A wiatr zagra ci na wierzbie, rozwieje wszelkie smutki: nutkami staną się słodkie, dojrzałe w słońcu gruszki. Lecz tam... tak jak i tu niedaleko daleko: ja będę za ścianą słów - uwięzioną Poetką. Zatem, wiosną szczególnie, nim zrzucę upierzenie: odwiedzaj mnie codziennie, kochaj, jak tylko umiesz i UDOMAWIAJ MOJĄ MIŁOŚĆ UDOMAWIAJ MOJĄ MIŁOŚĆ UDOMAWIAJ MOJĄ MIŁOŚĆ
Luisa Gepfert Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 podoba mi się ten wierszyk, rymy są, wiadomo o co chodzi, a nie takie jakieś współczesne prozaickie łamigłówki,cóż, każdy lubi co chce..
ula Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 jest naprawdę fajny!:) nawet dodam do dziupli, a co;)
Rekomendowane odpowiedzi