Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

"Wiara"

Proście a otrzymacie
uczyłeś wieki temu
i wierzą
nie widząc Twych oczu
nie słysząc słów
nie czując dotyku dłoni
mieszkańcy tego świata
buntują się czasem
nieszczęśliwi
opuszczeni
cierpiący
potomkowie Tomasza
czekają cudu
niecierpliwe oseski
nie wiedzą kiedy
Ojciec utuli je do snu
zabawi z uśmiechem
klapsem przywróci spokój w swoim domu
bo przecież obiecałeś Panie
proście

"Nadzieja"

Opowiedz o trawie
na zielonych pastwiskach
po których Pan
pozwala Ci biegać
i bawić się z innymi dziećmi
co odeszły jak Ty
od rodziców
a gdy już zima nadejdzie
i śnieg przykryje ostatni skrawek
mego życia
zobaczę te łąki
przybiegniesz do mnie
i zawołasz
mamo
i będziesz przewodnikiem
w drodze do zbawienia

"Miłość"

Jeszcze niedawno byłam małym strumykiem
wczoraj Panie odezwałeś się do mnie
i dziś jestem wezbraną rzeką

Jeszcze chłonę w siebie wszystko
ale już jutro albo za tydzień
zabiorę tylko czyste krople
kamyki nie popłyną ze mną

Nie znam kresu swej wędrówki
wierzę tylko, że TAM stanę się cichą zatoką
azylem dla poszukujących statków
ochronię je dla Ciebie Panie

Opublikowano

witam
bardzo ładnie opisane 3 nasze najgłębsze tajemnice, które spędzają nam sen z powiek.

ja kiedyś napisałem tak;

Wiara Nadzieja Miłość
wieżę w nadzieje w miłości

I to na tyle, nic wiecej mi dogłowy nie przychodziło

plusik za słowotok
pozdrowionka

Opublikowano

Dzięki za komentarz. Tak dla uzupełnienie dodam, że one powstawały w różnym czasie, różenej kolejności i pod różnymi tytułami. Dopiero niedawno zaczęły być dla mnie pewnego rodzaju całością.
Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów
M.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Dziesięć lat już mija jak zamilkły  klawiatury twoich syntezatorów choć tylko na chwilę bowiem powrócą zaraz na płytach i na kasetach teraz też przecież grasz  lecz w innej nieznanej krainie o muzyce teraz piszę jak o poetach delikatnie i wrażliwie i zawsze tyle ile w sercu jeszcze masz aby podarować coś komuś w darze spośród własnych utworów to już cała dekada jak w pamięci znajome nuty gram mój zegar godziny wciąż wybija a czas przecież szybko leci niczym spadająca gwiazda mknie nie ma tutaj ciebie wielki Edgarze nowy tekst wkładam do myśli koperty opowiem tobie kiedyś wszystko w liście dziś Chorus odmierza ten czas twoje nowe życie muzyka  wyrzeźbiona  ale nie z marmuru czy innego kamienia bo to nie jest nieczuły zimny głaz* umilkła w pamiętnej godzinie na chwilę tylko rzeczywiście   teraz znów grasz odczarowujesz na nowo anioł partytury ci ukaże zabrzmią znów magiczne koncerty nuty nowe na chmurze zapisane w nieśmiertelnym mandarynkowym śnie      ------------------------------------------------------------ * Edgar Froese w młodości studiował na wydziale rzeżby  
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Witam - dziękuje uśmiechem za kolejne czytanie  - uśmiech milszy niż łzy                to prawda -                                                               Pzdr.słonecznie. Witam - miło że czytasz - dziękuje -                                                                     Pzdr.uśmiechem. @huzarc - dziękuje - 
    • ostatnie kwiaty  szukają wzrokiem ciebie abyś je przyjęła  swoim spojrzeniem    drzewa  patrzą z podziwem  chcą ci przekazać  siły natury   w osnutym  jesienią mgłą poranku  trawa pieści twoje stopy  słońce szuka spotkania    ostatnie motyle spoglądają na krople rosy mieniące się w słońcu na twojej  białej bluzce   i ty swoją delikatną dłonią                odgarniająca kosmyk  wymykających się włosów sięgasz po kiść winogron   wczoraj jeszcze lato dziś dotyka cię jesień   to nie jest sen      9.2025 andrew   
    • Witaj - przyjemny wiersz -                                                 Pzdr.serdecznie.
    • @Rafael Marius - @Leszczym - dziękuje - 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...