a nurz? Opublikowano 7 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 nie rozumiałem prawie niczego, zawsze znajdowałem drogę. chodziło o to, że prawda ma zapach wody, po nitkach w powietrzu szło się jak po żelaznym moście. teraz rozumiem więcej, wiem, że żelazo jest pewniejsze od pajęczej sieci. zataczam węsząc coraz szersze kręgi.
Messalin_Nagietka Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 co ma żelazo do kręgu? zataczam węsząc coraz szersze kręgi - zataczam węsząc coraz promieniściej MN
a nurz? Opublikowano 7 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 żelazo z kręgiem występują w jednym wierszu. dalszych związków trzeba szukać samemu. Węszenie coraz promieniściej - z tego obrazu wynika, że peelowi coś z nosa promieniuje. Zali nie katar? Węszenie zataczając coraz szersze kręgi to normalna praktyka psów myśliwskich (choć nie tylko) które gubią bądź nie mogą złapać tropu.
Messalin_Nagietka Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ok - psem nie jestem, jakaś taka symbolika co mają izraelici do żelaza i zataczania kręgów? MN
a nurz? Opublikowano 7 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 jest taka żydowska legenda, że w dniach ostatecznych narody pogańskie pójda przez żelazny most i ten się pod nimi załamie, a lud Izraela po pajęczej nic i ta się nie zarwie. Stąd symbolika pajęczej sieci i żelaza w wierszu. z węszeniem trza samemu.
Messalin_Nagietka Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. oki, lubięlegendy i zaczynam pojmować, ale dokąd ten lud izralski pójdzie po tej pajęczej nici? skoro będzie dzień ostateczny? MN
a nurz? Opublikowano 7 Lipca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2008 nie jestem fachowcem, ale sądząc z pism proroków, to do niebieskiego Jeruzalem. Bodajże Izajasz o tym wspomina.
Messalin_Nagietka Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. czyli do powtórki z rozrywki MN
Magnetowit_R. Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ha, ja sie doczytalem podloża rasistowskiego, antysemityzmu, a conajmniej krytyki ekspansywnej polityki Izraela. bo glupi lud izraela (nie rozumiałem prawie niczego) zawsze mial fuksa (zawsze znajdowałem drogę). wykalkulował, że nie moża liczyć na legendy igusla biblijn, docenil żelazo i uzbroił się po zęby. tylko ostatnia strofa - nie wiem czy to "od autora" - węszy swiatowy żydowski spisek, czy podkreśla tą ekspansje. brakuje o bankach masoństwie i zabijających kartach magnetycznych;) ogolnie ciekawy wiersz. pzdr
BARBARA_JANAS Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Rekomendowane odpowiedzi