Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

samica

Rekomendowane odpowiedzi

często się łasi
językiem
liże

charakterystycznie warczy w obronie swych małych

tylko na pomniku pręży się dumnie
częściej skamle gdzieś w kącie
nad rozbitym kubkiem

bo najbardziej lubi dostawać po mordzie
z krwi wtedy wróży przyszłość
wtulona w mokrą pościel

i tak jest najlepiej

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

w tym fragmencie widać jak na dłoni, do czego służy język, służy on mianowicie do przerzutni dla liże, bowiem wiadomo, że tym, skąd się biorą "kupy", lizać nie można.
"poezja cepa' tym razem, sorry
pzdr. b
ps. wiem, wiem, peel już 'charakterystycznie warczy' (z akcentem na "charakter" ;P)

dzie wuszka - to wszystko zaczyna się od wykręcania ręki, a potem samo idzie, tak?

Bogdan Zdanowicz - język można też wystawić, można mielić jęzorem, no, różne różności z nim można wyprawiać. Tym, skąd się biorą "kupy", lizać nie można, ale można to lizać, ale to już inna kwestia. Warczenie pozostawiam na później.

Luisa Gepfert - to ja dziękuje bardzo.

Pozdrawiam.

Słabo, Michale, zdecydowanie poniżej Twojego poziomu. Interpretując, skomentuję od razu, bo po prawdzie niewiele tu jest do interpretowania.

Wiersz wydaje się mówić o kobiecie, czy raczej o rodzaju żeńskim w ogólności. To porównanie (do samicy jakiego bądź zwierzęcia) jest tak narzucające się, tak przy tym typowe, że aż przykro patrzeć. Zresztą prowadzone niekonsekwentnie, bo o ile na początku faktycznie piszesz jakby o zwierzęciu, jednak w zakończeniu odchodzisz od tego i piszesz już w zasadzie bez ogródek o kobiecie. Nie pozostawiasz tym samym miejsca na żadne domysły.

Kobieta więc zdaniem PLa "często się łasi". Nawet trudno mi to inaczej wyrazić. Zresztą sens jest chyba oczywisty. "Język" w porządku, ale chyba niepotrzebnie w nowej linijce. "Liże" natomiast wyrzuciłbym. Wszak owo "łaszenie się" w moim odczuciu przybiera często wymair "językowy", choć nie polega wcale na lizaniu. Ale to już tylko moje zdanie. PL może mieć inne ;)

Charakterystyczne warczenie - takie trochę kpiące określenie na obronę "swych małych". Ta linijka jako jedyna mi się podoba w tym wierszu, bo zawiera jakieś niedopowiedzenie. Chociaż w odniesieniu do zwierząt "małe" oznacza wyraźnie potomstwo, w tym wypadku wydaje mi się, że po "małych" może czytelnik wstawić bardzo wiele różnych słów. Ja na ten przykład widziałbym tu "interesy" lub "racje".

Dalej jednak powraca wiersz do swojego niewysokiego poziomu. Trzecia część kontrastuje coś w rodzaju "publicznego wizerunku" (choć to nienajlepsze określenie), sposób powszechnego patrzenia na kobiety z tym, kim one w rzeczywistości (zdaniem PLa) są. Sam zamysł dobry, ale wykonanie - znów słabe. "Pomnik" i "dumne prężenie się" są zupełnie oczywiste w tym kontekście. Po Tobie, Michale, spodziewałbym się czegoś bardziej odkrywczego. Podobnie ze "skamleniem w kącie". Rozbity kubek? No to jest coś bardziej interesującego. Taki szczegół, nad którym moznaby się zatrzymać, rozważyć, o co chodzi... Ale, choć diabeł tkwi w szczegółach, to jednak ogólny obraz jest niemneij istotny.

Potem nieszczęsna "morda" - obcesowa, wulgarna niemal. Co do zasady takie słowa nie podobają mi się w wierszach i ten nie jest wyjątkiem od reguły. Przychodzi mi co prawda do głowy pewne uzasadnienie, ale o nim na koniec.

Wróżenie z krwi ma jeszcze jakiś powiew nowości. Nawet niezłe, zwłaszcza, że sugeruje od razu, co z takiej wróżby może wyjść. Pościel... może być mokra od potu, ale tu - raczej od łez. Może być, ale mnie to nie przekonuje.

I taki stan rzeczy PLowi odpowiada. Ze względu na tę ostatnia uwagę skojarzył mi się on z patologicznym alkoholikami, którzy biją żony i dzieci (małe, w obronie których warczy "samica"). Temat więc także trochę oklepany. Czytając wiersz, wyobrażam sobie obskurne, odrapane mieszkanie takiego wykolejeńca. To chyba za sprawą słownictwa i słabej stylistyki - jeśli to przemyślana stylizacja, to się udała - muszę tedy pogratulować. Ale jednak barkuje jakiegoś ustosunkowania się Autora do PLa (w treści wiersza rzecz jasna).

Jak więc patrzę ponownie na utwór, dochodzę do wniosku, że nikła wartość poetycka mogła być zamierzona - celem pokierowania wyobraźnią czytelnika. Jeśli tak właśnie jest, to ewentualnie może to w moich oczach usprawiedliwić ten poziom. Ale mimo tego, nie napiszę, że mi się podoba.

Pozdrawiam w oczekiwaniu na lepsze dzieła,
Drax

dzie wuszka - ja też tam wierszy nie lubię ;)

Drax - padłem. Nie chodzi mi o ocenę tworka, ale o to, jak został odebrany - dokładnie tak, jak chciałem (chociaż chciałem jeszcze bardziej to "splugawić", zabrakło tzw. weny.). A co do jakości mojego "poziomu" to bądźmy szczerzy - w 5 sekund znajduje tutaj minimum 20 poetów lepszych ode mnie - ale dziękuje za dobre słowa. Dziękuje oczywiście z podziwem za wnikliwość, przejrzystość wypowiedzi i chęci do niej. I niech ktoś teraz powie, że krytyka na orgu upada...

Pozdrawiam.

Pewnie Pan Krzywak powie, że się znów czepiam czegoś "na siłę", ale to pierwsze co mi się rzuciło:
wiersz ma styl (który razi) typowej zagadki, na przykład takiej: co to jest czarne na czerwonym jedzie po zielonym? Dość to ubogie, by nie rzec prymitywne. Mam nadzieję, że Pan nie bije żony.
Proszę wybaczyć ale ja od poezji wymagam czegoś więcej niż przeciętnych opisów rzeczywistości.
Moja rada - proszę pisać z siebie a nie do siebie.

Kłaniam się

Ten fragment mi jakoś tak ojczyznę przypomniał.

Wojtku Bezdomny - wiersz może być o Polsce, ale i nie musi. Po co zawężać pole do interpretacji?

Ja tu znalazłem i problematykę małżeńską i sytuację polityczną. Do obu tych rzeczy treść wiersza pasuje. Mniej lub bardziej.

Pozdrawiam.

Nigdy nie byłem jakimś prymusem - jak to się mówi - "z polskiego", więc pewnie coś przeoczyłem. Ale nie znalazłem tu nic, co by przemawiało za inną interpretacją... ;)

Mości Rafale - w sumie może i masz rację z tym pomnikiem. Nie pomyślałem ;)
Pozdrawiam,
Drax

W takim razie idę w końcu postudiować te instrukcje od żelazka, telewizora, lodówki - tam też wypatrzę filozofię, odniesienia do miłości, egzystencji, narodu, etc - a także banały i oczywistości. Przestańcie bredzić i zdecydujcie się - albo poezja ma zawierać odwołania do pewnych spraw albo nie. Jeśli nie - to strata czasu, bo każde skojarzenie jest relatywne a więc i jednostkowe. Mam taką propozycję do Pana Krzywaka - proszę stworzyć sobie nowego nicka - i pod nim wystawić na próbę swój jeden utwór. Idę o zakład, że zostanie zrównany z ziemią. Niestety - ludziska czynią nadinterpretacje z samej sympatii i ratują Pana za wszelką cenę. A to wiersz ma się bronić samemu. Guzik mnie obchodzi co ktoś powie - dla mnie "Samica" to nie poezja, a jedynie próba jej stworzenia. W myśl szpagatu wykonano zaledwie rozkrok.

Kłaniam się