zak stanisława Opublikowano 21 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2008 byłam liściem płynącym na wietrze nad tonią i spokojnym brzegiem posłuszna zmianom w niezmienności wiecznej byłam teraz jestem umiem się stawiać
HAYQ Opublikowano 21 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Stawanie się "człowieczkiem"? Tak miało być? To chyba nie zrozumiałem, albo nie widzę tego przemienienia. (masło maślane;) "Człowieczek" to raczej pejoratywne określenie i w połączeniu z pierwszą częścią wiersza - to jakby nic się nie zmieniło. A może o to chodzi? Taka przewrotność dla oczekujących typowego oczyszczenia? ;) A Stasia - a guzik, nie będzie schematu. Byłoby może i ciekawie, też nie lubię schematów, ale tutaj wolę jednak tak to czytać. Pozdrawiambyłam liściem płynącym na wietrze nad tonią i spokojnym brzegiem posłuszna zmianom w niezmienności wiecznej byłam a teraz jestem umiem stawać się człowiekiem
Marlett_oraz_Sosna Opublikowano 22 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2008 Stasiu! Popieramy wersje HAYQbyłam liściem płynącym na wietrze nad tonią i spokojnym brzegiem posłuszna zmianom w niezmienności wiecznej byłam a teraz jestem umiem stawać się człowiekiem PozdrawiaMy.
Bernadetta1 Opublikowano 22 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2008 to ,,człowieczkiem'' Stasiu jakoś mi zepsuło całkiem zgrabny wierszyk:)...może by zastąpic? hmmm? pozdrawiam:)
Anton Rechiw Opublikowano 22 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2008 wersja HAYQ zdecydowanie zatracila sens... tak mi sie wydaje... niemniej dwa ostatnie wersy... jakos rzeczywiscie kłocą sie ...z pierwsza czescia... i chyba rytm wiersza mimo ze "czlowieczkiem" ucierpial
Zbyszek_Dwa Opublikowano 22 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2008 Witam Stanisławo. Sprowokowałaś mnie abym dziś zajrzał do Ciebie :)) Lekki utwór z puentą Dobrze się czyta i rusza wyobraźnię stonowane uczucia. Moim skromnym zdaniem, końcówka rzeczywiście do lekkiej zmiany. „człowieczek” wg. mnie, niepotrzebnie ironizuje całość chyba, że o to chodziło. Serdecznie pozdrawiam :)))
Anton Rechiw Opublikowano 22 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2008 byłam liściem płynącym na wietrze nad tonią i spokojnym brzegiem posłuszna zmianom w niezmienności wiecznej byłam ‘a teraz stać się już mogę jedynie człowiekiem’ 'a teraz stać mnie juz tylko na bycie czlowiekiem' może tak….pozdrawiam
egzegeta Opublikowano 22 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2008 byłam liściem płynącym na wietrze nad tonią i spokojnym brzegiem posłuszna zmianom w niezmienności wiecznej byłam jestem człowiekiem Stasieńko, a może coś w tym stylu? Nie wiem czy najlepsze, bo głowa lekko przyćmiona 80% Captain Morgan'em :(
HAYQ Opublikowano 22 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. proszę się najpierw dokładnie przyjrzeć różnicom, i czytać dokładnie komentarze, a nie pisać bzdury, bo sam Pan sobie zaprzecza ;p Pod spodem jest oryginał i moja propozycja, a dlaczego taka - dokładnie napisałem w komentarzu, ale jeśli Pan nie zrozumiał powtórzę: ""Człowieczek" to raczej pejoratywne określenie i w połączeniu z pierwszą częścią wiersza - to jakby nic się nie zmieniło. A może o to chodzi? Taka przewrotność dla oczekujących typowego oczyszczenia? ;) A Stasia - a guzik, nie będzie schematu. Byłoby może i ciekawie, też nie lubię schematów, ale..." Wynika z tego, że "jakoś rzeczywiście się kłócą ...z pierwszą częścią" powtórzył Pan po mnie, i jedyne, co zatraca sens, to Pana wypowiedź ;)) Pozdrówki. "teraz umiem stać się już tylko człowieczkiem"a teraz jestem umiem stawać się człowiekiem
zak stanisława Opublikowano 22 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2008 aleee, burza fajnie ze ten wiersz wywołał tyle emocji, bardzo się cieszę to pierwszy wiersz pod którym jest tyle dyskusji, SUPER HAYQ, masz rację świeży twój umysł dostrzega to co chciałam przekazać, wiersz był ciepły nie przemyślany do końca, i fajnie że daliscie mu TWARZ! dzięki wielkie wszystkim!
Baba_Izba Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 byłam, przeczytałam. Ja tym razem nic nie wniosę, ale ciekawostką jest to, że odczytałam w pierwszym czytaniu zakończenie tak: "teraz jestem umiem stawiać się ....itd. i zastanawiałam się, dlaczego dalej "człowiekiem"? To moja babska nieuwaga, ale pomyślałam potem, że też swój jakiś sens ma! (umiem stawiać się pod wiatr?) Pozdrawiam - baba
zak stanisława Opublikowano 24 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 babska intuicja niezawodna, to fakt, stawiać sie dobre słow! cmok babo! kobieto!
adolf Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ładny wiersz, choć brakuje mi płynnego przejscia, bo obraz jest na poczatku ładny: ot listek bezwolny na wietrze korym steruje wiatr, a nie on sam, a zaraz potem mamuy puentę która brutalnie przerzuca nas do dojrząłości. ale pdoba się taki spokojny, stonowany, ale o wdobrym wyxieku. pozdr
Rekomendowane odpowiedzi