Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

pora deszczowa

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj

Przy tworzeniu może Ci się przydać następująca zasada:
"zamiast mówić pokazuj"

Zamiast mówić "deszcze są szalone" (takie, takie i takie), pokaż mi to. Powiedzmy:

masowe samobójstwo
przez skok z wysokości
popełniają krople deszczu

Pewnie ktoś bardziej doświadczony lepiej by to ujął. W każdym razie pokazywanie jest ciekawsze niż pisanie o czymś wprost.

Ode mnie masz wielkiego plusa za pseudonim. Jak widzę, że ktoś się nazywa "mały dzielny toster" to nie mogę go nie przeczytać :). Powodzenia.

Mości Tosterze, ;) te same uwagi, co powyżej. Od siebie dodam jeszcze, że (może niedowidzę) nie potrafię dostrzec przesłania utworu. Podmiot liryczny mówi o swoich uczuciach względem deszczu. Czytelnik poznaje je... i koniec. Tekst nie porusza, nie wywołuje żadnej refleksji, bo - przykro to pisać - dla mnie jest po prostu o niczym.

Przepraszam, za niepochlebną opinię. Zdaję sobie sprawę, że to początki, a te są zwykle trudne. Wiem, że dobre rady łatwo dawać, trudniej do siebie stosować... Dlatego nie zrażaj się, próbuj dalej. ;)

Pozdrawiam,
Drax

P.S. Zapomniałem dodać, że podoba mi się "powtórzone szaleństwo" (szalony - szalenie smutny / szalenie romantyczny) oraz zakończenie tytyułową "porą" ;)