Ulka Bębnowska Opublikowano 25 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 Nadszedł kolejny szary dzień spoglądam w niebo może zobaczę choćby malutki promyk słońca a tam tylko szarość, szarość, szarość szarość bez końca Ulka Bębnowska
Drax Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 Przepraszam, bo zawsze z przykrością głoszę takie oceny, ale ten wiersz jest do niczego. Metafora "szarego dnia" (życia, codzienności, etc.) jest już poletkiem do tego stopnia na wszystkie strony przeoranym i wyjałowionym, że nie spodziewam się, by można było z niego cokolwiek jeszcze wyciągnąć, a ten utwór nie czyni tego na pewno. W dodatku - wskutek zużycia tej metafory (podobny zarzut pod adresem "promyka słońca") - stała się zupełnie jednoznaczna. Wiersz razi niemalże dosłownością. Jeszcze raz bardzo przepraszam za taką ocenę. Mam nadzieję, że nie zniechęci Cię ona. Próbuj dalej, następne będą lepsze. Jeśli wolno mi coś poradzić - staraj się unikać takich "objechanych" porównań i metafor, albo jeśli już koniecznie chcesz właśnie z nich korzystać, to próbuj przynajmniej przedstawić je w jakimś nowym świetle tak, by wnosiły jakąś świeżą wartość... Po raz trzeci przepraszam i pozdrawiam, Drax P.S. A co do treści - to życie jest piękne. Trzeba tylko umieć swoje "promyki" dostrzegać ;)
teresa943 Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Skojarzył mi się ze słowami piosenki "...bo są dni gdy ciągle kapie deszcz..." Niebo nie jest zawsze szare. Zza chmur wychodzi słońce i świat promienieje radością w jego cieple, tylko trzeba cierpliwie poczekać... Wiersz tez jest dosłownie "szary". Popracuj jeszcze, zmień coś, użyj metafor, naprawdę warto. I nie zrażaj się. Wytrwałości. Serdecznie pozdrawiam -teresa
Ulka Bębnowska Opublikowano 25 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 Dziękuję wszystkim, że zechcieli przeczytać ten szary wiersz. Życie jest naprawdę piękne, ale kiedy człowiek się budzi i widzi po raz kolejny pochmurne niebo, to ta szarzyzna sama się ciśnie na usta. Postaram się napisać o tym, że świat jest piękny. Może będzie lepszy. Serdecznie wszystkich pozdrawiam. Ulka Bębnowska
Bernadetta1 Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 oprocz tej szarosci nie widac nic w tym wierszu..magia barw ograniczona do neutralnego koloru..Ale...pierwsze koty........:) nie zrażaj sie pozdr.
lubię latawce Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 Ulka, głowa do góry :D ja zadzieram różowe okulary i też jestem niepoprawna w swoim optymizmie ;P byle do przodu. do następnego, oby pełnego barw i odcieni. angie ;o)
Mr._Żubr Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tu nie chodzi o to, o czym piszesz, ale w jaki sposób. Wiersz mówi prawdę, świat jest szary i do dupy. Ale wiersz mówi to w taki sposób, że feeee. Pozdrawiam
Solitary Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 Zgodzę się z przedmówcami. Treść jak treść, ale forma jej przedstawienia wydaje mi się strasznie nijaka. Postaraj się trochę pokombinować ze słowami - nie mówię tu o niewiadomo jakich eksperymentach. Chodzi o to, by zestawienie słówzaintrygowało czytelnika. Ćwicz, rzeźb w słowie, kreśl, a będzie lepiej. :) Pozdrawiam Solitary
Baba_Izba Opublikowano 27 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Na temat wiersza już powiedziano sporo. Przemyśl to. Ja chciałabym dać Ci przykład, że można coś czasem - inaczej, nie twierdzę, że lepiej. Na poczekaniu coś wymyślę (na zadany temat): "kolejny szary dzień spogląda w niebo smugami deszczu wyjrzał mały promień złamał szarości dużej kałuży w niej kawałek nieba wchodzi po drabinie znów się dzionku chmurzysz?" To nie znaczy, że tak ma być, lub, że to dobrze, czy ładnie, ale inne spojrzenie na tę sama sprawę,w inne słowa ubrana treść, to mały przykład. Zobaczysz, jak szybko będzie - coraz lepiej! Pozdrawiam - baba
Rekomendowane odpowiedzi