Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Miłość

Rekomendowane odpowiedzi

miłość jest bananem
romantycy piszą
reklamy chiquita*

* Marka reklamowana kiedyś w telewizji pod hasłem "to nie jest zwykły banan". Z badań wynikało, że kampania była nieskuteczna, ponieważ konsumenci postrzegają banany jako produkt jednorodny - nie zwracają uwagi na to jaką ma naklejkę, tylko na to czy owoc jest dojrzały, czy może przegniły, ile kosztuje itd.

Komentarz: ten tekst chodzi mi po głowie już od jakiegoś czasu. Chciałbym się poradzić bardziej doświadczonych poetów czy jest sens coś z nim robić? Czy warto w tekście odnosić się do reklamy, która była, przeminęła i jutro już nikt nie będzie jej pamiętał? Czy w ogóle można umieszczać w wierszach słowa "markowe"? Nazwy jako znaki towarowe są zastrzeżone więc chyba mogą być z tym kłopoty.

jeśli odniesiesz się do reklamy w sposób taki, iż nastąpi jej rozpad na czynniki, które pozwolą stwierdzić że to jest całkiem interesujący tekst, który wnosi coś więcej niż tylko sprostowanie banana słowem. i nieprawdopodobne że był kiedyś tylko złudną reklamą. a znaki towarów...nie jestem zorientowany w reakcji twórców symboli i znaczeń.

jeżeli odnosisz się do czegoś, to ważne, aby zabieg taki miał swoje podstawy; aby na ewentualne negatywnie nacechowane pytania można było znaleźć argumenty w tekście; w zasadzie na jakiekolwiek pytania.

z tego co pamiętam - jeden z forumowiczów /wierzę, iż nie obrazi się, jeżeli zdradzę jego pseudonim orgowy/ - Jimmy Jordan napisał tryptyk pod tytułem Chiquita. warto przeczytać. gorąco polecam.

a teraz konkretnie co do tekstu - myślę, że warto byłoby dopisać parę słów do tych 3 wersów. zanosi się na coś ciekawego, naprawdę. mam nadzieję, że niebawem będę mógł podziwiać owoce pracy nad tą myślą. powodzenia.

pozdrawiam.