Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

pamiętam pierwszą część. tytuł wskazuje na to, że przedmiotem wypowiedzi podmiotu lirycznego będą jego rozważania na tematy intymne, osobiste, istotne dla niego. jednakże tym razem tematyka tekstu będzie oscylować raczej wokół poszukiwań na ugruntowanie czy utwierdzenie relacji dwójki bliskich sobie osób.

pierwsza strofa idealnie odzwierciedla pierwszą część tytułu /dialog/. podmiot liryczny myśli, sam zadaje sobie pytania. z pewnością chodzi o uczucie, jakim darzy istotną dlań postać. w zwrotce drugiej mówi, a raczej wspomina chwile wahania, smutku, zwątpienia czy po prostu mało konstruktywne w kontekście związku z drugą osobą.

aczkolwiek podmiot liryczny w chwili obecnej jest zdecydowanie bardziej doświadczonym człowiekiem. uświadomił sobie kierunek drogi, jaką powinien obrać, by osiągnąć pełnię szczęścia, spokój, stabilizację. zatem przywiązuje on więcej uwagi do najmniejszych drobnostek, które mogłyby negatywnie wpływać na stosunki pomiędzy nim, a ukochaną.

podmiot liryczny czuje się pewniej, bo wie, że będzie miał z kim dzielić się radością i smutkiem. wie, że druga osoba na pewno go nie opuści. przekonanie to napawa nadzieją i otuchą podmiot liryczny, sprawia, że chce mu się naprawdę żyć, etc.

przede wszystkim - przepraszam, że tak późno, ale jakoś nie miałem wtedy czasu, czy może zwyczajnie tekst mi umknął. niemniej jednak bardzo mi się podoba. nie wiem czy bardziej niż pierwsza część, ważne, że trafia. zdecydowanie kupuję ten utwór zarówno ze względu na bliską mi tematykę, jak i świetną formę. ode mnie plus.

pozdrawiam.

• 3 tygodnie później...