JacekSojan Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 był biedny cnota umiaru była mu równie obca co ubóstwo i co z tego że swoim bogactwem przyćmił faraona co z tego że poślubił jego córkę czy rozwiązłość idzie w parze z rozumem siedemset żon księżniczek i trzysta żon drugorzędnych okazało się dla mędrca problemem nie do rozwiązania brzemieniem nie do udźwignięcia skoro jako pierwszy padł ofiarą feminizmu spełniając kaprysy swoich kobiet posunął się do bałwochwalstwa okazało się to zgubne dla królestwa zaraz po jego śmierci jeśli zatem król Salomon był mądry to rasa głupców wymarła razem z pterodaktylami budowa świątyni dowodzi że nad marnościami korony i rozumu jest świętość która żonom zamyka usta a mężom przywraca słuch
kasiaballou Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. czytam bez wersu; padł ofiarą feminizmu jest nielogiczny w zestawieniu z tyloma kobitkami, chyba, że to nowa teoria powstania tego ruchu, - przeslanie o umiarze jest o.ki. lubisz moralizować, tym razem nawet nieźle wyszło, ale gadżety trochę wytarte, pozdrawiam.
bufon smerf Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 z proznego to i salomon nie... koszmarnie nudne, o malo bym nie zasnal a dopiero 19 :(
hewka Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 troche przegadany, zamysl fajny, ale feminizm* z lekka wytarty, warto troche podlubac, jeszcze w kazdym razie zatrzymal na dluzej, serdeczne sle:)
zak stanisława Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2008 ważne że treść jest ciekawa z cyklu- warto wiedzieć :) serdecznie Jacku,
Lena Achmatowicz Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2008 "jeśli zatem król Salomon był mądry to rasa głupców wymarła razem z pterodaktylami budowa świątyni dowodzi że nad marnościami korony i rozumu jest świętość która żonom zamyka usta a mężom przywraca słuch" jak już gdzieś coś powiedziałam: wystarczy tyle panie dzieju. serdeczności:)
Stefan_Rewiński Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2008 1000 żon to ja bym nie obsłużył.
Marcin Gałkowski Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2008 przeczytałem. chyba jest ok. ale, jako że nie lubię takiej poezji, wstrzymam się od oceny. pozdrawiam
Lady_Supay Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wg mnie wkradło się tu trochę paradoksu, np. 2 pierwsze strofy: - był biedny (brzmi jak stwierdzenie); można mówić o biedzie stricte jako biedzie, ubóstwie i można mówić o biedzie wewnętrznej, moralnej, duchowej - imho żadna z nich nie jest tu konsekwentna w stosunku do pierwszego wersu, tzn nie wiem, o którą chodzi. Czyli albo "był biedny", abo tylko "biedny". Rzecz się ma o Salomonie i brzmi trochę moralistycznie, choć wg mnie ostatnia strofa całkiem trafna i podoba się (aczkolwiek zmieniłabym w drugim wersie liczbę z "nad marnościami" na "nad marnością", ewentualnie z "jest świętość" na "są świętości" - jednak liczba pojedyncza bardziej się sprawdzi) ;) Z pozdrowieniem anielskim E.
M._Krzywak Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. to krzyż na drogę - ci ;) PS - fajny wierszyk Jacku. Pozdrawiam.
JacekSojan Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 kasiballou.; właśnie...tyle kobitek musi zaowocować feminizmem; :)) J.S bufon smerf.; oglądaj "M jak miłość", albo podnoszenie ciężarów - będziesz się mniej nudził... dzie wuszka.; Spartanom taka lekcja zbędna, ale bardzo potrzebna Ateńczykom! :)) hewka.; "feminizm" jest jak najbardziej na topie, a ja go śledzę nawet w starożytności; nadaję pewnym zjawiskom współczesne brzmienie; :)) J.S zak stanisława; właśnie! jak nie za walor artystyczny - to warto podkreślić wartoś informacyjną! dziękuję! :)) J.S Lena Achmatowicz.; rzeczywiście - wystarczy! dziękuję; :)) J.S Stefan Rewiński.; spoko! i bez kompleksów, temu nikt nie podoła! żaden Don Juan... Marcin Gałkowski.; pozdrawiam; :) J.S Lady Supay.; jak czytasz tak masz - ja nie widzę sprzeczności (tzn. - ja ja podkreślam!); i nie zmienię wskazanego fragmentu, bo w mniemaniu autora tak jak proponuje jest dobrze; dzięki za pochylenie nad tekstem; z podrowieniem królewskim :) J.S Benedykt; umówmy się - kto dąży ten dąży...dla mnie takie oświadczenie pachnie Savonarolą, po prostu; a gdzie miejsce dla grzeszników? są pośród nas inni? wybrani? nieskazitelni? czyżby? dzie wuszka.; powyższy wiersz odpowiada na to pytanie; a nawet rewiduje pewien stereotyp lekturowy; drogowskaz miał - ale choć król - zignorował, i cały naród za to zapłacił bo był tylko człowiekiem; pozwolił stawiać posągi wszystkim bożkom, których jego kobiety uznawały za swego Boga... :) J.S M.Krzywak.; zawsze jakaś pociecha! pozdrawiam! :)) J.S
hewka Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Jacku...:))))wglad w starozytnosc, no coz, ten kawalek zabieram, bo przedni "jeśli zatem król Salomon był mądry to rasa głupców wymarła razem z pterodaktylami" pozdrawiam i slonka na jutro Ci zycze:)
JacekSojan Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ja takiego tomiku nie napiszę, bo zachwycam się kobiecością, nawet jeśli to Lady Macbet; :)) J.S
Rekomendowane odpowiedzi