Robert Dworowski Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2008 KATYŃ śmierć jednego terroru, -to narodziny drugiego zmiana nazwisk na ulicach -i inne daty czczone (Ja dziś) ...z odbitą twarzą na szybie autobusu, gdzie ...w pomazanym akcie wandalizmu, takie ...oczy rozstrojone w semaforach świateł, ja ...myślę o śmierci i życiu – kto z nich wygrywa? ...w domu, gdy nadeszło punktualne późno, to ...krzesło, sprzęt i argentyński artysta, jeszcze ...z głową pochyloną nad szklanka, ja ...widzę doły a w dali czekające żony. (Oni kiedyś:) …jeszcze serca tętnią nadzieją, bo …przerwane preludium ich nie łamie, i …wigilia w zielonym mundurze, razem …śpiewają… ostatni raz się łamią. …najsmutniej brzmi barakowy pokój, z …cyrylicą w dali, bez uczucia w tle, gdy …stalową koleją, mroźną, odjeżdżają, Ci …co lasem po raz ostatni oddychają ...różańce, zdjęcia, zegarki – wspominają, jak ...klęczeli, pozowali i czekali –kiedyś, dawniej, i ...tylko strzały rozpraszają, te myśli..., tak ...krojące ciało ciarki, zimne poty...zdrowaś Mario... 25 MARCA 2008
adolf Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2008 podoba się ;p lubię takie refleksyjne wiersze o niebalnalnej tematyce, ale opiswyane prezz oryzmat rzeczywistości. Niedawno sam próbwałem pozdr.
teresa943 Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2008 zawsze mnie wzrusza ten temat (rostrzelano tam kogoś bliskiego z rodziny) wiersz także poruszył, a więc dobrze + serdecznie pozdrawiam -teresa
Rekomendowane odpowiedzi