Antoni Slawbicki Opublikowano 19 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2008 dla ciebie jestem tylko epizodem nawet nie burzą czy deszczem rzęsistym gradem lub manną na środku pustyni rzekomo kiedyś widzianą dla ciebie jestem mniej niż końcem lata mniej niż jaskółką tnącą krajobrazy na pół lub bardzo znikome fragmenty niewiele znaczące bez reszty dla ciebie jestem liściem zasuszonym oddechem urwanym, zatartym obrazem pauzą w niepamięci, płytą zrysowaną łzawieniem źrenicy w noc ciemną kim jestem dla ciebie kim ty jesteś dla mnie jak echo pytanie powraca bo ściana pusta, telefon milczy
kasiaballou Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. powtórzenia mają ściśle określone znaczenie, w tym słowotoku tylko przeszkadzają, uciąć w wersach to odniesienie do niej, i gdyby tak dać na początku odnośnik, a za nim 'dla ciebie', będzie nawiązanie do całości, w ostatniej przemeblowałam; kim jestem kim ty jesteś echem pytanie powraca pusta ściana,telefon milczy przepraszam, wiem, że nie jesteśmy na w - cie, ale nie mogłam się powstrzymać, tak sobie czytam i jest lżej, czytelniej, tekst mi się podoba, więc tak tu nieco dłużej... pozdrawiam :)
teresa943 Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 Bardzo przypadł mi ten wiersz, można w nim się dopatrzyć głębokiej treści... wymowne porównania i to pytanie "kim jestem?", "kim jesteś?" Podoba się. Serdecznie pozdrawiam -teresa
Emu Rouge Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2008 a mnie się nie podoba. zupełnie nie moja bajka takie pisanie. dla ciebie - powtórzenie na poczatku powoduje ze wiersz widziałabym we wpisie do pamiętnika albo na kartce walentynkowej, a nie w wierszupauzą w niepamięci - wg mnie dziwne, zamotane stwierdzenie; poetycznie rzecz ujmując, niby co? cała przeszłość to czarna dziura a ten 'epizod' to kawałek, który się pamięta? przebłysk w niepamięci? moim zdaniem, wszystko co przezyliśmy gdzieś, mniej lub bardziej świadomie w nas zostaje. Jeśli pamiętamy tylko te pauzy w niepamięci, to mnie jest smutno. Chyba że się peel powaznie uderzył w głowę, żeby tak nic a nic nie pamiętać, albo Alzheimera ma biedaczek:( i w poincie znowu dla ciebie, potem echem pytanie powraca - wiadomo że jak echem to powraca, a że miałeś wcześniej dwa pytania ( kim jestem, kim ty jesteś ) to powtarzanie tego słowem 'pytanie' to troche przegadanie, wiec ja nie kupujębardzo znikome - coś znikomego to juz dla mnie jest bardzo, a bardzo-znikomość mnie przeraża;p ok, starczy, umotywowałam pogląd. pzdr serdecznie:) agusik
Rekomendowane odpowiedzi