Baba_Izba Opublikowano 14 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 zamachnął się czas kalendarzem po łbie na wiek z wieku nie jednym fioletem guza naprzemiennych zamroczeń i oddechów jesieniom malował zasuszone lata przechodząc z celu w ilość okno już zmurszałe zarosłe kurzem wszelakim ścieżek niegdyś jasnych teraz pokrzywowych leczących reumatyzm szarzeje na amen jak by za szybko nieprzejrzyste przecierać strata każda rysa i kurzu drobinka śladem po drodze wewnątrz płomyk ogarka i chleb na stole drzwi szeroko rozwarte jak wrota stodoły pachnie ziarnem sianem i matczyną babą bogata trafią - u niej zawsze Wielkanoc
Judyt Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 okno już zmurszałe szarzeje amen po drodze wewnątrz bogata trafią - u niej zawsze tak se ciachnęłam pozdr. jak zwykle
Baba_Izba Opublikowano 14 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 pomyślimy, dziękujemy, zapraszamy baba i izba
HAYQ Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 Bardzo fajne to Twoje pisanie Babo Izbo, coraz bardziej mi się podoba trzymasz styl i aż mi się świeżego wiejskiego chleba ze smalcem zapachniało :) Super. Pozdrawiam.
Baba_Izba Opublikowano 14 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. bo świątecznie, wiosennie, bezpiecznie, rodzinnie, syto - choćby chlebem i babą. We wszystkich cywilizacjach święta wiązały się z cyklem księżycowym. Nadejście wiosny, zwycięsko obejmującej panowanie nad ziemią, świętowane było od wieków we wszystkich kulturach jako najważniejszy okres dla rolnictwa, od którego zależał całoroczny byt. Idea zmartwychwstania i życia wiecznego to stały motyw występujący w wierzeniach wszystkich kultur, niezależnie od epoki i miejsca na Ziemi. Równonoc wiosenna od czasów pogańskich była symbolem zwycięstwa życia nad śmiercią, dobra nad złem, w chrześcijaństwie ma podobny wymiar zwycięstwa Chrystusa nad szatanem, zmartwychwstania i życia wiecznego nad śmiercią.. taki był mój zamysł pozdrawiam - baba
Baba_Izba Opublikowano 14 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Chcę wierzyć, że to prawda, ale mam wątpliwości, czy to przypadkiem nie na osłodę? Dla mnie - to bardzo ważne. Od bardzo niedawna zaczęłam tak pisać, poprzednie wiersze były całkiem inne (na kształt imienia, którego tu wolałabym nie wymieniać). Pozostaje mi zakończyć wywód: przylać babie, nie żałować - jak się należy - jeszcze dołożyć, nie obrazi się, wręcz przeciwnie - będzie wdzięczna za naukę. Od dobrego, to i baty nie bolą! Dziękuję za całość, pozdrawiam - baba
HAYQ Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Chcę wierzyć, że to prawda, ale mam wątpliwości, czy to przypadkiem nie na osłodę? Dla mnie - to bardzo ważne. Od bardzo niedawna zaczęłam tak pisać, poprzednie wiersze były całkiem inne (na kształt imienia, którego tu wolałabym nie wymieniać). Pozostaje mi zakończyć wywód: przylać babie, nie żałować - jak się należy - jeszcze dołożyć, nie obrazi się, wręcz przeciwnie - będzie wdzięczna za naukę. Od dobrego, to i baty nie bolą! Dziękuję za całość, pozdrawiam - baba Zawsze piszę i wyrażam się szczerze, może nawet zbyt szczerze... lub zbyt ostro czasami (to o tym, co zawarłaś w nawiasie). To powoduje nieraz konflikty. Zapewniam jednak, że potrafię się przyznać do błędu. Bywa,że czasem w żartach pójdę zbyt daleko, ale taką mam wadę i nic nie poradzę - jeśli mi to się zdarzy, to opitol od razu i już ;)) Naprawdę mi się podoba, nie żartuję. Jest sporo osób rozpoznawalnych na orgu i czasem nie trzeba czytać podpisu, a wiadomo czyje. To nie znaczy, że nakłaniam Cię tylko do takiego pisania. Zauważyłem tylko, że w "tym" jesteś dobra i warto to rozwijać. Nie jestem ekspertem, to tylko hobby i naprawdę nie silę się na znawcę, albo zdobywanie laurów :)) Traktuję pisanie podobnie jak wędkarstwo, drugi "konik". O nauce nie ma mowy - zapomnij, sam się tu uczę. :) Serdecznie pozdrawiam.
Baba_Izba Opublikowano 15 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 a jednak; baba wie swoje!(sporo czytam) dziękuję, za wyjaśnienia, próbuję się rozwijać. Co do wędkarstwa, to wiersz napisany b.dawno (do szufladki) pokaże co ja na to: Gdy cię męczy czarna chandra, smutkiem znaczy każda chwila, to po prostu wsiądź na łódkę, zamocz kija! A najlepiej wczesnym rankiem, kiedy noc się z brzaskiem mija, porusz wiosłem razy kilka, zamocz kija! Wtul się w mgieł wacianą ciszę tam gdzie wiatr z trzcin rosę spija i na fali się kołysząc zamocz kija! Patrz na spławik co na fali, nowe tańce wciąż wywija, aby złowić złotą rybkę, zamocz kija! Rybka spełni trzy życzenia, zanim minie mała chwilka, bo wykrzykniesz je raz, dwa, trzy: moczyć kijka! moczyć kijka! moczyć kijka! dziękuję, nie oczekuję odpowiedzi, pozdr.b -baba
Marlett_oraz_Sosna Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 Babo Izbo! Podsumowanie pointą, a pointa bardzo dobra - święto i zmartwychwstanie. PozdrawiaMy.
Baba_Izba Opublikowano 15 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzięki za zrozumienie i dobre słowo - a baba bogata - czeka - widać ma kto do niej przyjść - tym też bogata! Pozdrowienia Sosenko oraz od igiełki babiastej!
Marlett_oraz_Sosna Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzięki za zrozumienie i dobre słowo - a baba bogata - czeka - widać ma kto do niej przyjść - tym też bogata! Pozdrowienia Sosenko oraz od igiełki babiastej! Babo! He he! Sosenka nie jest sama . Jest jeszcze Marlett - jesteśmy duo. PozdrawiaMy.
Baba_Izba Opublikowano 15 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 fakt! Marlet -od baby Sosenka od izby - - oraz - od całości; z buziakami!
zak stanisława Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Chcę wierzyć, że to prawda, ale mam wątpliwości, czy to przypadkiem nie na osłodę? Dla mnie - to bardzo ważne. Od bardzo niedawna zaczęłam tak pisać, poprzednie wiersze były całkiem inne (na kształt imienia, którego tu wolałabym nie wymieniać). Pozostaje mi zakończyć wywód: przylać babie, nie żałować - jak się należy - jeszcze dołożyć, nie obrazi się, wręcz przeciwnie - będzie wdzięczna za naukę. Od dobrego, to i baty nie bolą! Dziękuję za całość, pozdrawiam - baba ej, babao babo HAYQ prawdę gada, ja tez tak sądzę to już drugiwiersz któy widzimisie i to nawet bardrzo sie widzi taki świeży i wiosenny jak, jak jak śłońce po zimie...:) cmokes
zak stanisława Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Babo, a to jest nadzwyczajanew dam do poczytania mojemu on co wakacje moczy kija a nawet i pod lód ino teraz mu smutno bo lód tylko w lodówce... :P cmok
Baba_Izba Opublikowano 15 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 Stanko! Jak ja lubię Twoje pogłaskania! Dziękuję cmoczyście! Nie dziwię sie chopakom, że tak do tego kija ich ciągnie (czasem i tam zalewają robaka), bo ja też.. ,tylko te robaki na haczyk to brrrrr. (palec nie naciśnie - szkoda robala). Bez rosówek, na kulki zczegośtam - to jeszcze, ale jak coś najdzie na haczyk, to upraszam się o bezbolesne wypuszczenie. A nie ma nic śliczniejszego, jak b. wczesny ranek, trzciny, świrgoliki, pluskanie, kumkanie, mgły jak w kotle czarownicy od wody idą. Cudo! Taka niby cisza - a gra w tobie. Ale Ty wiesz przecie! Pięknie pozdrawiam -baba
zak stanisława Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 oj, wiem babo wiem, jak tak opisalaś aż tęsknica mnie wzięła do tych szuwar i czarownic co mietłą zamiatają wodę na jęziorze aż szumi i fali, a okonki ogonkami o wodę plask, plask, tu kaczuszka tam bączek zabuczy, cosik zakwili w trzcinie , wiatr zapach grżeli przyniesie i podpływa do ciebie Kuba z łabądkami, dostojnie czai się i syczy wołąjąc chleba,,, ech wakacje aż mnie ciarki obeszły tak już tęskno, właśnie oglądałam zdjęcia z jeziora i wrzucałam do naszej klasy coby koledzy żałowali co tracą:) cmokam uroczyście BAbo Z Izby do jeziora hej!!!
Baba_Izba Opublikowano 15 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 heeej! Stanko! heeeeej!
Baba_Izba Opublikowano 17 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję, z przyjemnością - o więcej! Serdeczności - -baba
Rekomendowane odpowiedzi