Dobry wiersz rodzi się :
gdy prawda zderzy się z fałszem,
czy wiarygodność z niesamowitością.
Sprzyjają mu spotęgowane żywioły – idee.
Niech diabeł ma ludzką twarz,
los względy, słońce śmiałość,
a grawitacja jest mentalna…
Można stosować różne wybiegi,
ale wiedz, że w czytelniku
zawsze jest cząstka poety.
@Domysły Monika
Po prostu jestem taki jaki jestem: niczego nie biorę - jakiejkolwiek trucizny, palę tylko papierosy (nikotyna działa kojąco na moje wrażliwe nerwy intelektualne), czasami lubię wypić polską wódkę: Soplicę - Pigwową i Żubrówkę, potem: śpiewam i tańczę i słucham (odbieram drgania za pośrednictwem smartfonu) - wojskowe piosenki...
Łukasz Jasiński
Gdy urastasz w figurę, obrastasz jednym słowem w grubszy, na ogół drewniany materiał i jest tym bardziej co przytrzeć tu i tam. Wyżej, niżej, z boku, czy z przodu w dużej mierze zewnętrznie trzeba cię ukształtować. A kształtuje się tylko po to, abyś mocniej i skuteczniej grał po którejś ze stron planszy, bo przecież trzeba ciebie również jak najmocniej opowiedzieć. I owszem to są szachy, tyle tylko, że więcej niż dwóch przeciwstawnych sił. I ta, zasadnicza przecież kwestia, nigdy się tutaj nie zmienia. Figury tutaj nigdy nie chodzą swoimi drogami.
Warszawa – Stegny, 31.01.2025r.
@andreas
Obie wersje są świetne ...
Mi bliżej do pierwszej ....ironia paradoksalnie jest w pewien sposób zabawna że nie wspomnę o zdrowym dystansie do życia