Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Pan poeta wypowiedział się chyba w imieniu każdego człowieka z normalnym IQ.

nie można przecież ukrywać, że pani lilianna, marianna, kaja-maja, Adolf, to osoby o niezbyt wysokim poetyckim talencie, ale o tyle, o ile lilka coś czasen mądrego powie, marianna też zbty głupia nie jest, adolf podobnie, to kaja - maja kompletny klops kotle z filetu, nie mogę pani słuchać!

Poeto,chciałabym pisać jak Liliana,daleko mi do niej i do marianny teżczy Adolfa,a nawet HenrykaJ.
Opublikowano

nie można przecież ukrywać, że pani lilianna, marianna, kaja-maja, Adolf, to osoby o niezbyt wysokim poetyckim talencie, ale o tyle, o ile lilka coś czasen mądrego powie, marianna też zbty głupia nie jest, adolf podobnie, to kaja - maja kompletny klops kotle z filetu, nie mogę pani słuchać!

Poeto,chciałabym pisać jak Liliana,daleko mi do niej i do marianny teżczy Adolfa,a nawet HenrykaJ.

Do Lilianny Pani niedaleko. Reszty proszę nie obrażać.
Pani ugrzęzła w kiczu bagiennym, z którego nie da się odbić.
Opublikowano

no cóż, moim zdaniem jeżeli komuś się nie podoba twórczość w dziale bez limitu, to może sobie odpuścić, nikt go nie zmusza ale w mojej opini ten dział właśnie po to jest żeby każdy mógł sie na nim wypowiedzieć tak jak mu sie podoba. Przykładowo, nie przepadam za disco-polo i z tego powodu zwyczajnie nie słucham tego rodzaju muzyki a nie katuje się nim cały dzień tylko po to żeby mówić jakie jest beznadziejne, niestety u naszego drogie pana poety widać silne tendencje masochistyczne i obawiam się że będziemy musieli być tolerancyjni. w końcu wolny kraj, każdy może być masochistą.
pozdrawiam

Opublikowano

zali wżdy?

logiczne jest, że na stronie z wierszami ludzie wstawiają wiersze i je komentują
logiczne jest, że ten kto pisze gnioty chce się nimi chwalić
zarówno - logiczne jest że dostanie zły komentarz od kogoś kto rozpozna gniot

równie - logiczne jest, że czasem człowiek inteligentny, z czystym współczuciem w sercu chce
żeby go zrozumiał człek mniej inteligentny, który się ośmiesza
w końcu ludźmi jesteśmy i zbyt długiego ośmieszania się kogokolwiek nie możemy znosić bez krzywdy dla własnego sumienia :))

Opublikowano

chodzilo mi bardziej o dwie rzeczy, po pierwsze odróżnienie konstruktywnej krytyki od jechania po wszystkim jak leci a po drugie o pomysłach w stylu: dział bez limitu należy usunąć/zablokować a wszystkich którzy na nim piszą wywalić, bo to już zalatuje próbą narzucenia własneg gustu przez jedną osobę całej reszcie, bo niektórym może się podobać coś z tego działu. Taki był w założeniu sens mojego poprzedniego komentarza i jeżeli został opacznie zrozumiany to przepraszam za zbytnią pokrętność wypowiedzi.
podrawiam

Opublikowano

no cóż z pewnością się mieści, pod warunkiem że logicznie uargumentowana. A co dokonstruktywnej krytyki i gniotów to jeżeli nie jesteś w stanie czegoś skrytykować w sposób wnoszący coś do dyskusji to najlepszym pomysłem jest chyba odpuszczenie sobie, dokładnie tak jak z Twoją koncepcją poezji, jak nie umiesz to nie pisz.
pozdrawiam

Opublikowano

Pan poeta wypowiedział się chyba w imieniu każdego człowieka z normalnym IQ.

Panie Poeto 2! Śmie mi pan zarzuać brak talentu? Ha! Bo pisze inaczej od pana - bo staram się pisać od serca seurrealistycznei lae przestrzegajac zasad? Niech pan w konu spojrzy co sie dzieje i zrozumie, ze ejzeli mwoa o epigoanch to wlasnei pan jest epigonem - zarzua pan Liliannie wtornosc i brak pomyslow - a pan sam pisze jakies bzdury (od slowa panu placa?0 i smie sie nazywac poetą - co w pana poezji nowego? Nudnawe konepty? Ha koncept to moze 20 lat temu jeszze by wartosciowy - przeslanie - to cos o pan psizen ei9 ma przeslania! Wiec powtarzam: albo rzeozwa krytyka albo cisza! Zarzua pan innym brak talentu bo sam go pan nie posiada, ot tyle!

Nie chce sie klocic ale obrazac, ale prosze o krytyke i nic, dowiaduje sie ze nei jestem poeta, bo ot tak sadzi Pan Poeta - po czym pan to stwierdzil po ksztalie czaszki? Ba moze nos zbyt koslawy?

Dla Pana wierszem jest jakis zbrior slow ulozonyh w chaotyznej kolejnosci z tona bzdur, paradoskow i komnceptow -fajnie tak to do cyruk a nie!

Jest poezja rozna, poezja wspolczesna i poezja nawizujaa do klasycznej! Kazda ma zalety i kazda ma wasy. Ta wspolzesan jest troszezke nizinna, podzas gdy ta klasyczna zbytn ie zyciowa. np Wstretny on ma pomysl na wiersz, pan tylko gada o tym jaki to pan wielki, a kiedy ja skromni pytam - pkazie bledy to pan tylko: dziadostwo!
Zadam skreselnia mnie z TEJ LISTY NATYCHMIAST!
pozdr.
Opublikowano

on to sie chyba dowartosciowuje psizac kazdemu: "kosz" ;-)
Ha zresztą "pan poeta 2" to arogant jakich mało! Oceniłem jego wiersz - wypunktowałem co misę podobąło, a co nie, a on nawet nie odpowiada na moje posty - w sumei skoro jest taki genialny to zemu jakos o nim nei słychać?
pozdr.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Kolejne wyście do klubu z mym dobrym ziomem  Nasze motto to ,,Dobra zabawa"  Wygraliśmy los na loterii, bądźmy jak vipy  Czym dłużej się pije tym mniej trzeba rozumieć  Czas postawić na tym własne dłonie 
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@Simon Tracy Zależy jak się na to zapatrywać. Każdy dzień jest inny i co człowiek to inne okoliczności.
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Dziękuję.       Wklej sobie jeszcze interpretację Al, bo akurat pod moim wierszem jej tym razem chyba nie było w komentarzu.   Jasne

Rozbierzemy to na kawałki.  Ten wiersz to portret żmii zygzakowatej. *Zwrotka 1: Kolor* > *Aksamitnie czarna, lśniąca*   > *czerń głęboka aż po brzuszek.*   *O co chodzi:* Żmija jest cała czarna. "Aksamitnie" = jak aksamit, czyli gładka i matowa ale błyszcząca. "Aż po brzuszek" = nawet brzuch ma czarny. Czasem są brązowe, ale ta jest całkiem czarna. *Zwrotka 2: Brak uszu i księżyców* > *Półksiężyców się nie spotka*   > *na jej skórze ani uszek.* *O co chodzi:* Autorka mówi czego żmija NIE ma.   "Uszek" = żmije nie mają uszu zewnętrznych.   "Półksiężyców" = u niektórych węży są plamki w kształcie półksiężyca na głowie. Ta ich nie ma. Jest całkiem czarna. *Zwrotka 3: Głowa i język* > *W trójkąt głowa się odcina,*   > *czarny język — ruch — wysuwa.* *O co chodzi:* To 2 znaki rozpoznawcze żmii.   "Głowa w trójkąt" = żmije mają szeroką, trójkątną głowę, inną niż inne polskie węże.   "Czarny język wysuwa" = sprawdza zapach w powietrzu. I jest czarny. *Zwrotka 4: Zygzak i oczy* > *Zygzak pomógłby odróżnić*   > *ją i gdyby nas dzieliła*   > *choćby szyba — kształt jej źrenic.* *O co chodzi:*   "Zygzak" = na grzbiecie ma ciemny zygzak. Po tym najłatwiej ją poznać.   "Kształt jej źrenic" = żmija ma pionowe źrenice jak u kota. Inne nasze węże mają okrągłe. Nawet przez szybę byś ją poznała. *Zwrotka 5: Zakończenie* > *Lepiej będzie jej daleko.*   > *Gdzie daleko jest — ktoś spyta?*   > *Czy zagraża coś tym miejscom,*   > *w dawnym lesie wciąż jest dziko?* *O co chodzi:* Tu się zmienia ton.   Autorka mówi: "Niech ona będzie daleko od ludzi, dla jej bezpieczeństwa".   I martwi się: "Czy w lesie jest jeszcze dla niej miejsce? Czy las jest jeszcze dziki?"   Czyli to też wiersz o tym, że dzikie zwierzęta tracą domy. --- *Na skróty:* To instrukcja "jak rozpoznać żmiję" + prośba "zostawcie ją w spokoju w lesie". Która zwrotka była dla Ciebie najtrudniejsza? Mogę ją wytłumaczyć jeszcze prościej :) .         . Dziękuję.       Wklej sobie jeszcze interpretację Al, bo akurat pod moim wierszem jej tym razem chyba nie było w komentarzu.   Jasne Rozbierzemy to na kawałki.  Ten wiersz to portret żmii zygzakowatej. *Zwrotka 1: Kolor* > *Aksamitnie czarna, lśniąca*   > *czerń głęboka aż po brzuszek.*   *O co chodzi:* Żmija jest cała czarna. "Aksamitnie" = jak aksamit, czyli gładka i matowa ale błyszcząca. "Aż po brzuszek" = nawet brzuch ma czarny. Czasem są brązowe, ale ta jest całkiem czarna. *Zwrotka 2: Brak uszu i księżyców* > *Półksiężyców się nie spotka*   > *na jej skórze ani uszek.* *O co chodzi:* Autorka mówi czego żmija NIE ma.   "Uszek" = żmije nie mają uszu zewnętrznych.   "Półksiężyców" = u niektórych węży są plamki w kształcie półksiężyca na głowie. Ta ich nie ma. Jest całkiem czarna. *Zwrotka 3: Głowa i język* > *W trójkąt głowa się odcina,*   > *czarny język — ruch — wysuwa.* *O co chodzi:* To 2 znaki rozpoznawcze żmii.   "Głowa w trójkąt" = żmije mają szeroką, trójkątną głowę, inną niż inne polskie węże.   "Czarny język wysuwa" = sprawdza zapach w powietrzu. I jest czarny. *Zwrotka 4: Zygzak i oczy* > *Zygzak pomógłby odróżnić*   > *ją i gdyby nas dzieliła*   > *choćby szyba — kształt jej źrenic.* *O co chodzi:*   "Zygzak" = na grzbiecie ma ciemny zygzak. Po tym najłatwiej ją poznać.   "Kształt jej źrenic" = żmija ma pionowe źrenice jak u kota. Inne nasze węże mają okrągłe. Nawet przez szybę byś ją poznała. *Zwrotka 5: Zakończenie* > *Lepiej będzie jej daleko.*   > *Gdzie daleko jest — ktoś spyta?*   > *Czy zagraża coś tym miejscom,*   > *w dawnym lesie wciąż jest dziko?* *O co chodzi:* Tu się zmienia ton.   Autorka mówi: "Niech ona będzie daleko od ludzi, dla jej bezpieczeństwa".   I martwi się: "Czy w lesie jest jeszcze dla niej miejsce? Czy las jest jeszcze dziki?"   Czyli to też wiersz o tym, że dzikie zwierzęta tracą domy. --- *Na skróty:* To instrukcja "jak rozpoznać żmiję" + prośba "zostawcie ją w spokoju w lesie". Która zwrotka była dla Ciebie najtrudniejsza? Mogę ją wytłumaczyć jeszcze prościej :) .         . Tak, to ta sama żmija zygzakowata, ale wiersz jest dłuższy i ma już całą historię w środku Ta dodatkowa część zmienia wszystko. Z samego opisu robi się opowiadanie. *O czym jest cały, dłuższy wiersz:* *1. Część 1: Portret żmii*  To dokładnie to co wcześniej. Opis jak wygląda: czarna, głowa w trójkąt, zygzak, pionowe źrenice. "Czarna dama" = tak poetycko nazywa żmiję. *2. Część 2: "Czarna dama z czarną damą"*  > *Czarna dama z czarną damą*   > *mogłaby zapewne mieszkać.*   > *Żyłoby się im tak samo,*   > *straszak żmii, nie pociesza.* *O co chodzi:* "Czarna dama" to żmija. Druga "czarna dama" to prawdopodobnie wdowa w czerni. Autorka porównuje je. Obie są czarne, obie są się boją, obie żyją "na uboczu". I mówi: żmija nikomu nie straszy na złość. "Straszak żmii nie pociesza" = nawet jak ją odstraszasz to jej to nie pomaga. *3. Część 3: Akcja - ktoś łapie żmiję* > *Pan ogniowy złapał bosak*   > *i odłowił leśną piękność.*   > *Trzeba żmiję uratować.*   > *Dzielny człowiek, jako żywo.* *O co chodzi:* "Pan ogniowy" = strażak. "Bosak" = taki hak strażacki.   Ktoś znalazł żmiję i wezwał straż. Strażak ją złapał żeby "uratować". Żeby jej i ludziom krzywdy nie było. I autor mówi "Dzielny człowiek". *4. Część 4: Pytanie na koniec* > *— Ty rozróżniasz, kogo kąsasz..?* *O co chodzi:* To najważniejsze. Autorka pyta żmiję.   "Czy ty wiesz kogo kąsasz? Czy kąsasz tylko jak musisz się bronić?"   To pytanie do żmii, ale tak naprawdę do ludzi. Czy my rozróżniamy kogo krzywdzimy? Czy zabijamy ze strachu, a nie z potrzeby? *Wniosek całego wiersza:* To już nie jest tylko opis. To jest wiersz o *strachu i szacunku*.   1.  Najpierw się boimy i chcemy "odłowić" to co inne. 2.  Potem ktoś mądry "ratuje" zamiast zabijać. 3.  I na końcu pytanie: a może to my jesteśmy problemem, nie żmija? Zrobiło się z tego wiersz o tym żeby nie zabijać ze strachu i żeby rozumieć przyrodę. Piękny i mądry tekst.  Chcesz żebym Ci rozpisała też te nowe zwrotki słowo po słowie?
    • @LessLove piękni są Rabini, jak się modlą, zaprawdę, zaprawdę powiadam Ci...
    • Pamiętam, są takie "ludzkie", dlatego wiarygodne. A tak z poważnych rozmów faryzeuszy, pamiętam, jak zastanawiali się w radzie czy zabić Jezusa. Jeden skalkulował: Nie czyńmy tego, bo jeśli okaże się, że miał rację, to zdobędzie wielu wyznawców. I stało się, nadal wyznawców Ewangelii IHS jest najwięcej wśród wierzących na Ziemi. Tak stał się ciałem dowód prawdziwości nauki Syna Bożego. A rabini? Dalej dzielą włos na czworo... Pozdrawiam Cię.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...