adolf Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Patrzcie w niebo, tam chmur jest królestwo, gigantów wiecznych, co światem władają, aż strach przestworzom, co te siły mają, cios jaki zadać, okazać swe męstwo. Ten niedostępny człowiekowi skrawek, Zawsze pokaźny, wszystkim imponuje, mami poetów - wciąż ich inspiruje! Czyni słabymi - by zdobyć ich zamek! Lecz usłuchajmy, skąd ptaków jest śpiew? One latają, nie bacząc na chmur gniew! Niestraszne im są, złe wyobrażenia! Też się nie bójmy, iluzją ich siła, Bóg wszak nas wspiera, wybiła godzina, Gdy marzeń twierdza słabsza niż stworzenia. Mój pierwszyh sonet ;-) Było ciężko, tres jka jest kazdy widzi, ale --11 sylab w każdym wersie -- śerdniowka o 5 (chyba...nei wiem czy sie udala)
adolf Opublikowano 28 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 nikt nic nie powie? za piekny za genialny ;-) ????
Judyt Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. powiem: trochę literówek przecinków za dużó :))) patrzę, pozdr. ciepło
adolf Opublikowano 28 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. powiem: trochę literówek przecinków za dużó :))) patrzę, pozdr. ciepło literówki poparwię...ale z przecinkami bede miał probelm.musze to jeszze raz przejrzeć pozdrawiam
Judyt Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. powiem: trochę literówek przecinków za dużó :))) patrzę, pozdr. ciepło literówki poparwię...ale z przecinkami bede miał probelm.musze to jeszze raz przejrzeć pozdrawiam pewnie nie od razu Rzym zbudowali pozdr. ciepło
adolf Opublikowano 28 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. literówki poparwię...ale z przecinkami bede miał probelm.musze to jeszze raz przejrzeć pozdrawiam pewnie nie od razu Rzym zbudowali pozdr. ciepło racja...interpunklcja jest trudna...ale cóż..muszę sie zastanowić... mam pytnaie do znawców: średniówka jest po 5 sylabie, czy nie bo msuze przyanc ze trudno mi ja wskazac - staralem sie ale nei jestem pewein echh.sonety to trudna sprawa, trzeba swoja myusl zamknac w okowy nie tylko 11 sylab ale tez okreslonego ukaldu i to sens musi miec ten pisalem 40 minut, mialem zamysl,ale powiem: ciezko bylo ;-)
Judyt Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. pewnie nie od razu Rzym zbudowali pozdr. ciepło racja...interpunklcja jest trudna...ale cóż..muszę sie zastanowić... mam pytnaie do znawców: średniówka jest po 5 sylabie, czy nie bo msuze przyanc ze trudno mi ja wskazac - staralem sie ale nei jestem pewein echh.sonety to trudna sprawa, trzeba swoja myusl zamknac w okowy nie tylko 11 sylab ale tez okreslonego ukaldu i to sens musi miec ten pisalem 40 minut, mialem zamysl,ale powiem: ciezko bylo ;-) jeszcze nie napisałam nie podpowiem, poczekaj na znawców:) pozdr. ponownie
Marlett Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Czy w tytule musi być inwersja? ''Królestwo chmur'' ..i popraw literówki gdyż źle się czyta wiersz. pozdrawiaM.
adolf Opublikowano 28 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. w sumie to ta inwersaj jest zbędna..tak mi się wydawało, że bedzie lepiej brzmieć ;-) pozdrawiam. ps. strukture sonetu scignalem od sepa szarzynskiego ;-) wiec nie wiem.
Wstrentny Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. pewnie też z pierwszego i o Gigantach? "Echej, jak gwałtem obrotne obłoki I Tytan prętki lotne czasy pędzą, A chciwa może odciąć rozkosz nędzą Śmierć - tuż za nami spore czyni kroki." [...] ale ogólnie całkiem dobrze. tak trzymaj!
adolf Opublikowano 28 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. pewnie też z pierwszego i o Gigantach? "Echej, jak gwałtem obrotne obłoki I Tytan prętki lotne czasy pędzą, A chciwa może odciąć rozkosz nędzą Śmierć - tuż za nami spore czyni kroki." [...] ale ogólnie całkiem dobrze. tak trzymaj! możliwe, że czytałem i podświadomie tak napisałem...jak tak to niestety,ale głownie cvhcialem sobie pociwczyc a do tego sonetu to tematyka nawiazywealem do "Misji poety" (pamiętacie?/) ;-) pozdrawiam
Wstrentny Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. zapomniałaś dodać o kropkach i przecinkach. to bardzo ważne w sonetach. ba... najważniejsze
Wstrentny Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. pewnie myślisz, że inni nie potrafią kochać? poza tym ja używam nawiasu, tam gdzie cytuję czyjeś słowa. a te nawiązują do tytułu znanego przedwojennego filmu Mieczysława Krawicza
adolf Opublikowano 30 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Droga marianno nie wydaje mi sie...z tego co wiem to sonet moze byc takz odnosnie jakijs refleksi.. a co od 11 sylab, podwazasz sontey mikolaja sepa szarzynskiego " ;-) pozdrawiam cieplo...
Wstrentny Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a Szekspir uważany za mistrza sonetów* i jego dziesięciozgłoskowce? Warkocze? Księżyc wstrzymają w biegu; z rąk leci lira. Za jeden warkocz setkę sonetów - i to Szekspira. Konstanty Ildefons Gałczyński a jeden z najgenialniejszych sonetów jakie kiedykolwiek napisano: czternastosylabowe "Samogłoski" Arthura Rimbauda? A, czarny i włochaty gorset lśniących wspaniale Much, co brzęczą w odorze, cień w zatokę zaszyty; siejesz ferment w głowach młodym poetom, zamiast skorzystać z biblioteki
Wstrentny Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ale niedawno nawiązał do tego nasz eksposeł Misztal: "Każdemu wolno kochać, ale może niekoniecznie tak głośno". pewnie coś tam Ci się obiło o uszy, bo było o tym bardzo głośno w prasie i na portalach internetowych.
Rekomendowane odpowiedzi