Klaus Kalarus Opublikowano 27 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2007 Szukasz przeszłych myśli w skalnym dnie, W którym rys ich szklany jak groch się pnie Zimno rosnąc w kształty twardych masek Skruszonych siłą woli w pył i piasek W zastygłych i bladych, ciemnych oczach. Nie znajdziesz prawdy też w przezroczach Gdzie na cienkiej błonce tkwią już szczątki. Nie zachowasz uczuć- twej pamiątki Po szczerym bezbycie. Unieś dumnie Głowę, zawsze samą- tak jak w trumnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
allena Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2007 "na cienkiej błonce tkwią już szczątki" fakt; wyjęte z kontekstu, ale jak bogate znaczeniowo! Ech! :) a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
allena Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a nie widziałam, że w trumnie unosi się głowę; myśli Pan, że nieboszczyk sprawdza ile miał przyjaciół? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Kalarus Opublikowano 28 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jak mu podłożą poduszkę, to unosi ;) Choć lepiej głowę podnieść zanim się będzie nieboszczykiem. (Dlatego jest przerzutnia.) Szczątki odciśnięte na błonce- szczątki szczątek. (Robi się takie preparaty na błonce ze skamieniałości.) Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogdan Zdanowicz Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Może i jest pan doskonałym biologiem, ale ze składnią - niestety - nie bardzo. "których" powinno odnosić się do "dna" (a chodzi przecież o "myśli") - tej niezręczności nawet zasada szyku przestawnego w polskim nie broni ;) Gdyby rozluźnił pan rymy - zapewne byłoby strawniej. Że o podniosłości tonu nie wspomnę. Te dwie rzeczy odrzucają czytelnika od tekstu, który chce przekazać ciekawą myśl. Szkoda. pzdr. b Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Almare Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2007 -tak się sklada, że autor poruszyl temat opisany przez jednego z forumowiczów. Odsylam do wiersza wstrentnego pt. Jak kamień w wodę , warsztat, strona druga. Odsylam, bo tam, to co pan napisal, jest napisane pięknie, przejmująco.Poezja. - pański wiersz:-Jestem na nie. ciach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Kalarus Opublikowano 28 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Doskonałym to jeszcze nie :) Rzeczywiście składnia w tym fragmencie jest zła. Poprawiłem. Teraz chyba wygląda lepiej. Podniosłości kurcze jakoś jeszcze nie mogę się wyzbyć. Dziękuję, przeczytam. Może ten wiersz miał być napisany niepięknie, a może nawet z odcieniem pretensjonalności?? Sam nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi