Konrad Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Z głębokości wołam do Ciebie, Panie...(De profundis clamo ad te Domine)Z głębokości wołam do Ciebie, PaniePragnę z daleka usłyszeć Twoje wołanieTo Ty dajesz nam miłość prawdziwąDlatego wszędzie Cię szukam, dla Ciebie chcę żyćNa nowo, wszystkie swoje grzechy zmyćChciałbym, abyś w moim sercu rozpalił piekłoTak, żeby rodzące się uczucie w ciemności nie zwlekłoSzarą rzeczywistość uczuciem rozbudziłTłumy, niezwykłymi słowami do refleksji pobudziłNie pozostawiając Jej samej w pustych wierzeniachDać Jej szansę, zbliżyć się w jej własnych marzeniachZ głębokości wołam do Ciebie, PaniePozwól mi odnaleźć życiowe zadanieNiech w jednym sercu rozpalę ogniskoTak, żebyś poczuł je bliskoNiech ten głos nigdy nie zaginieWołając do świata na dna głębinieNie czas jednak teraz upadać w nicośćMuszę poszukać wspólnego świata, jedną rzeczywistośćZanurzę się wprost w ciepło marzeniaOderwę od rzeczywistości w chwilę zapomnieniaI ujrzę Tę najpiękniejszą istotę, zniewalającą uśmiechemPodzielić się z Nią moim ostatnim oddechemZ głębokości wołam do Ciebie, PanieZatrzymaj te chwile, wznieć serca pożądanieNiech Poczuje jego moc porywającąDojrzy jego potęgę i siłę nieprzemijającą.Marzę, aby unieść się poza świat rzeczywistyWzlecieć dalej niż potrafi umysł przejrzystyW jedno miejsce, gdzie blask wyjątkowego serca świeciI ja ten blask wyciągnę, z głuchej świata zamieciCzłowiek nie po to żyje, by zaraz umieraćMoją drogą jest drugą osobę prawdziwie kochaćZawierzyć Tobie i pokochać Ciebie, słuchając Twego wołaniaWypłynąć na głębię, skusić serce do żywego pożądaniaTak by rozkwitł kwiat niepowtarzalnej miłościGdyż, łączy nas wiara w miłosierdzie Twojej obecnościZ głębokości wołam do Ciebie, PanieDaj mi siłę usłyszeć serca wołanieNiech rozgrzeję je na nowoW tym jednym sercu rozwinę kwiat pięknej miłościGdyż łączy nas wiara w miłosierdzie Twojej obecnościTylko tak, jak uczucie dotykaBy przezwyciężyć czas, który ciągle nam umykaTam z głębokości usłysz moje wołanie, PanieGłosu człowieka skruszonegoDuszą i sercem na zawsze, Tobie, wiernego
Mirosław_Serocki Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Tego też nie przeczytałem do końca. Warto? Jeśli ktoś przeczyta, to może podpowie? Ale zauważyłem bardzo nieprzyjemne dla mnie rymowanie. I może dlatego nie przeczytałem.Pozdr.
Dorma Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Koniecznie skrocic, bo az sie czytac nie chce..
Leila Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Mi też się nie podoba to rymowanie. Rymy są częstochowskie i nieregularne - to razi, rytm też jakby nie dochodzi do głosu - istny galimatias, ale wiersz zawiera głęboką myśl, a niektóre fragmenty jak na przykład "Chciałbym, abyś w moim sercu rozpalił piekło" są świetne.
Kai_Fist Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 hmmmusiadło trzech gości, każdy napisał wiersz na ten sam temat, a potem go pozlepiali, przemaglowali i na forum wrzucili,to mogę o tym kawałku powiedzieć.a poza tym dla mnie kilka rzeczy jest nielogicznych,w drugiej zwrocie zwracasz się do Pana, rozumiem, że Boga, a w następnej chcesz by rozpalił piekło - nie podoba mi się to.Pozdrawiam.
Seweryn Muszkowski Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Mam wrażenie, że po 1 strofie, kolejne wersy nie wnoszą nic nowego do wiersza.
Leila Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Kai Fist, moim zdaniem to jest świetnie skontrastowane - Bóg rozpalający piekło... Ciekawe
Konrad Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Jest to pierwszy wiersz na tym forum i już po przejrzeniu opinii, sugestii oraz innych wcześniejszych liryków. Widzę, że dominują tu wiersze białe i krótkie. Jest to dokładna odwrotność przedstawionego liryka powyżej, ale to nic. Jakoś da się to przeboleć. Dzięki temu mam pomysł na nadesłanie nowego tematu, tylko będę musiał sprawdzić jak tematyka będzie odebrana na tym forum. Pomyślimy, potworzymy, zobaczymy.
Rekomendowane odpowiedzi