Ann N.N. Opublikowano 5 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2007 zwieszone wierzby tuż nad skrajem urwiska - słońce już w morzu
Ann N.N. Opublikowano 5 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2007 Natchniona obrazkiem Waldka...
HAYQ Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ładne haiku, dlatego nie mogłem się powstrzymać, żeby trochę nie poprzekręcać :) w zmierzch nad urwiskiem zwieszone wierzby płaczą - słońce już w morzu Pozdrawiam
zak stanisława Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2007 no ,proszę inspiracją inspiracją, ładnie.
Ann N.N. Opublikowano 6 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzieki, wlasnie mialam nadzieje, ze obrazek bedzie latwo zobaczyc. :o)
Ann N.N. Opublikowano 6 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ładne haiku, dlatego nie mogłem się powstrzymać, żeby trochę nie poprzekręcać :) w zmierzch nad urwiskiem zwieszone wierzby płaczą - słońce już w morzu Pozdrawiam Trafiłeś dokładnie - w płacz wierzb. :o) Ale jeśli już dyskutujemy, to wetknę swoje trzy grosze - skoro wierzby są w domyśle "płaczące", to w haiku można to słowo pominąć, zostawić je do odszukania czytelnikowi, bo haiku opiera się na minimalizmie słownym. Poza tym lubię bardzo zagadki, oraz fakt, że haiku zmusza do szukania a nagrodą jest znalezienie czegoś. I jeszcze mam mały smaczek słowny, ilustrujący minimalizm... może znajdę kiedyś autora: "Lepiej wyż niż."
Ann N.N. Opublikowano 6 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję. :o)
Orston Opublikowano 6 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2007 A ja na przekór: pół słońca w morzu zwieszona nad urwiskiem wierzba płacząca :)
Waldemar Talar Opublikowano 6 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. miło że mam w tym swój udział. a obrazek pyszności. pozdrawoam Waldemar
Waldemar Talar Opublikowano 6 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Waldemarowi przypadło te haiku również pozdrawiam Waldemar
HAYQ Opublikowano 6 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ładne haiku, dlatego nie mogłem się powstrzymać, żeby trochę nie poprzekręcać :) w zmierzch nad urwiskiem zwieszone wierzby płaczą - słońce już w morzu Pozdrawiam Trafiłeś dokładnie - w płacz wierzb. :o) Ale jeśli już dyskutujemy, to wetknę swoje trzy grosze - skoro wierzby są w domyśle "płaczące", to w haiku można to słowo pominąć, zostawić je do odszukania czytelnikowi, bo haiku opiera się na minimalizmie słownym. Poza tym lubię bardzo zagadki, oraz fakt, że haiku zmusza do szukania a nagrodą jest znalezienie czegoś. I jeszcze mam mały smaczek słowny, ilustrujący minimalizm... może znajdę kiedyś autora: "Lepiej wyż niż." Zgoda, nie zawsze trzeba uwypuklać to, co samo przez się wynika. Często nawet warto poprzycinać co nieco, żeby odbiór był bardziej wieloznaczny. I chociaż często te zabiegi nie powinny dotyczyć haiku, nie zgadzam się do końca z opinią, że to "tylko obraz". Przy pełnym szacunku do zasad, jakie obowiązują w tym gatunku. Moje uwypuklenie "płaczącej" wynikło jednak z inspiracji Twoim haiku i połączenia płaczu - > smutku spowodowanego zachodem słońca - > z morzem (w domyśle)... łez. Myślę więc, że zagadka jednak jakaś jest, a morze w tym wypadku też nabiera głębszego wyrazu. Nie zmieniam jednak zdania, że oryginał jest świetny... reszta to tylko produkt rafinacji, albo odwrotnie - zanieczyszczeń :) Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi