Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

cywilizacja

Rekomendowane odpowiedzi

Zmęczeni
Wyprani z uczuć
Przegnici
Trędowaci
Organizmy drążone
Niszczone przez chorobę
Umownie zwaną
Cywilizacją

Cywilizacja
Przemysł który niszczy
Rozrywa ciało
Zatrute ręce
Przekrwione myśli
Coraz krótsze
Przebłyski swiadomości
Coraz dluższy letarg

Produkując aby życ
Produkując aby niszczyć

Eliminacja kolorów
Szarość zamiast ciepła
Stal i beton
Zamiast zieleni
Powoli niszczymy
Wszechswiat swego ciała
Obcinamy tępym
Przemysłowym nożem
Swoje ręce i stopy
Wasektomia mózgu

Posłusznie otwieramy
Popękane usta
A stalowa dłoń cywilizacji
Powoli wydziera nam serca

1994

Witam.

Wpadłem tylko na moment, dlatego ledwie kilka uwag.

Temat, który poruszasz, znany jest od niepamiętnych czasów. Podejmowany był przez niektórych starożytnych filozofów. Od momentu pojawienia się kolei parowej był poruszany tyle razy, że teraz naprawdę trzeba się wysilić, żeby w tej materii coś ciekawego jeszcze przekazać. Niestety, u Ciebie wieje nudą.

Właśnie zauważyłem datę napisania wiersza. Cholera, byłem wtedy dzieckiem i uczyłem się dopiero czytać. Ale mniejsza o mnie - mogłeś pozwolić umrzeć temu tekstowi w szufladzie. Mam nadzieję, że nie odbierasz tego jako jakiegoś personalnego ataku, po prostu nie widzę tu ani jednej rzeczy odkrywczej, a jeśli nieodkrywczej to chociaż w ciekawy sposób ukazanej.

"Wyprani z uczuć" - temat tak zwałkowany, że artyści już tylko powielają przeszłe pomysły. Można to zaobserwować w filmie, rzeźbie czy muzyce. Jest tego mnóstwo. Jeśli szukasz inspiracji w tym kierunku, polecam film "Metropolis". Stare, przedwojenne, monumentalne dzieło. Urywki można znaleźć choćby na youtubie. Do ściągnięcia pewnie jest też przez jakieś program p2p. A najlepiej jest po prostu film nabyć w sklepie z DVD (sam fakt, że film z lat 20. jest na DVD jest dość wymowny i pokazuje, jak wielki jest to film).

Tekstu głebiej nie dotykam, bo wszystko jest aż za jasne i wyświechtane, toteż musiałbym przy każdym wersie napisać to samo.

Pozdrawiam serdecznie.

amerozzo dzieki za wypowiedz. rzeczywiście, trudno jest napisać w "wyświechtanym" temacie dobry wiersz, jakim np jest "skowyt" A. Ginsberga. co nie znaczy że tematów "wyświechtanych" nie należy ruszać (co z miłością?).
nie moge pozwolic umrzec temu tekstowi/wierszowi w szufladzie, jet to niemozliwe albowiem poszedl on i brzmi;).
dzięki za polecenie filmu, doceniam intencje. znam i mam. jak sobie polecamy to Einstürzende Neubauten "Halber Mensch" , film z 1985 r. wyjątkowego zespołu i prekursorów nurtu industrial
pzdr

ciężko mi się odnieść do formy, czyta się nieźle, nie haczy, jednym tchem, bez potknięć, więc z tej strony nic nie narzekam
co do treści, mam raczej zupełnie odmienne zdanie, raczej bliższa mi opinia wuszki, nie jestem raczej czarnowidzem, więc treści nie pochwalam. gorzka, nieprawdziwa, wylana w złości w sposób nieprzekonywający. no, chyba, że źle odebrałem.

słonecznie pozdrawiam:)
am.