HAYQ Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 I wersja ciemność to przepiękna dama w jej ramionach noc przemyka bo w ciemności wiesz to sama piękna jesteś jak afryka ciemność intryg twoich zbawca zło spowija w snu pokłady w jej całunie jak oprawca skrywasz podłych ciosów ślady ciemność oddech ci przyspiesza sprzymierzona tak niezręcznie bo na zewnątrz cię rozgrzesza lecz sumienie żre niewdzięcznie ciemność sprawia że nie płoniesz gdy w jej mroku fałsz przemycasz lecz o brzasku w kłamstwach toniesz i jak brzytwy się ich chwytasz ciemność wierny twój obrońca dla mnie męką jest gdy znika bo w ciemności wiesz to sama piękna jesteś jak Afryka II ciemność to przepiękna dama w jej ramionach noc przemyka bo w ciemności wiesz to sama piękna jesteś jak afryka ciemność intryg twoich zbawca złem przesącza snów pokłady w jej całunie jak oprawca skrywasz podłych ciosów ślady ciemność oddech ci przyspiesza impulsywnie i niezręcznie bo na zewnątrz cię rozgrzesza lecz sumienie żre niewdzięcznie ciemność sprawia że nie płoniesz gdy w jej mroku fałsz przemycasz lecz o brzasku w kłamstwach toniesz i jak brzytwy ich się chwytasz ciemność wierny twój obrońca zwykłą dziwką jest i tanią demaskuje cię bez końca czemu więc wciąż tęsknię za nią ciemność ta okrutna pani całe piękno przy niej znika gdy odbiera sen głos w krtani bywa męką jak afryka P.S. Na swoje usprawiedliwienie dodam tylko, że to bardzo stary wiersz Czekam (i z góry dzękuję) na ostre baty ;)
Piotr_Jasiński Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Mało kiedy sarkam na rymy, a ty nie będę. Może ktoś coś znajdzie ale mi się podoba ta dzika afryka :) Pozdrawiam
Marlett_oraz_Sosna Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 HAYQ! Po przeczytaniu wiersza z pewnoscią trudo byłoby zasnąć. Boimy się ciemności:))) PozdrawiaMy.
HAYQ Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Słuchajcie, bardzo Wam dziękuję... ;)) ale naprawdę czekam na konstruktywne baty. Coś tu nie gra, a sam nie jestem w stanie dociec - co. Pleeeeeeease.... :)
IN Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 ciemność to przepiękna dama w jej ramionach noc przemyka bo w ciemności jesteś mała egzotyczna jak afryka ;) ps. a, i jeszcze przepiękną zmieniłabym na coś przewrotnego;)
HAYQ Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nad "przepiękną" już myślałem (powtarza się niestety z piękną), ale nic mi nie przychodzi do głowy. Ciemność, niestety musi mieć cechy damy, ale trochę straszniejszej od królowej śniegu - dlatego trzeba ją hołubić ;) Chodzi o takie połączenie piękna z wrażliwością... hieny ;)) Co do propozycji - "jesteś mała egzotyczna jak afryka", to trochę mi burzy charakter bohaterki. Ona jest bardzo pewna swoich zewnętrznych atrybutów... i "mała" troszku mi z tym koliduje. Ale wielkie dzięki za pomoc i wizytę. Serdecznie pozdrawiam.
Piotr_Jasiński Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Jeśli nie INkowe "egzotyczna" to może dzika. Choć to słowo może się przyczynić do złej interpretacji.
HAYQ Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Nie obiecuję, ale przemyślę. Dzięki
Piotr Zet Opublikowano 24 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2007 nie pasi: 1. ciemność wierny = końcówki (ż,m) psują rytm 2. w temacie wrażliwości hieny, może: ciemność (to) wyuzdana dama moja propozycja (moze naślę na Ciebie stado weny); ciemność (to) wyuzdana dama w jej ramionach noc przemyka bo w ciemności wiesz to sama piekna jesteś jak afryka ciemność intryg twoich zbawca zło spowija w nić zabawy w jej całunie jak oprawca skrywasz podłych ciosów ślady ciemność oddech ci przyspiesza kompulsywnie tak niezręcznie bo na zewnątrz cię rozgrzesza lecz sumienie żre niewdzięcznie ciemność sprawia że już płoniesz gdy w jej mroku fałsz przemycasz lecz o brzasku w kłamstwach toniesz i jak brzytwy się ich chwytasz ciemność schroni dwa oblicza dla mnie męką jest gdy znika bo w ciemności wiesz to sama piękna jesteś jak afryka przepraszam, że tu i ówdzie pogrzebałem .... Pozdrowienia :)
HAYQ Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2007 u la la... ale fajnie pogrzebałeś :) Dzięki za zaangażowanie Muszę przemyśleć co na tak, a co na nie, bo jest nad czym podumać. A tak na szybko - pierwsze spostrzeżenia: - "wyuzdana"... hmm, trochę (tak mi się wydaje) za mocne, jak na początek wiersza - bo zgodnie z tym, co napisałem o tej damie wcześniej - trzeba ją mimo wszystko hołubić, bo to zarazem i "noc" z jej atrybutami (księżyc, gwiazdy... atmosfera z tym związana) / i ciemnota z ograniczeniami / ale też drapieżność, zwierzęca czasem z wyuzdaniem (jak napisałeś) włącznie. Dlatego właśnie miałem z tym problemy. Potrzebne jest określenie wyrażające zarówno szacunek, jak i cyniczny stosunek określającego ją peela. Wiem :) za dużo wymagam. O reszcie pomyślę - wielkie dzięki. Pozdrawiam.
IN Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2007 HAYQu lepiej zostaw wierchołka w spokoju, ma swój klimat, urok i to jest najważniejsze myślę że wszelkie ulepszanie tylko mu zaszkodzi odrobinę naiwne, ale naiwność jest właśnie częścią tego klimatu i to by było na tyle ;) hej, :)))
HAYQ Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2007 :) też tak myślę - wierchołek zostanie i zmienię chyba tylko drugi wers w II. Dziękuję
szara myszka Opublikowano 25 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2007 wiele mroczności ;) fajnie się czyta (zwłaszcza ciemną nocą) :) s.m
Judyt Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. pocięłam zbójniczo ;) coś w tym jest, może na miniaturę? pozdrawiam
HAYQ Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :)) i ciemną nocą pisane było - dzięki za odwiedziny Pozdrawiam
HAYQ Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. zabójczo, faktycznie ;) i... dużo jaśniej jakby się zrobiło. Dzięki za wizytę, pozdrawiam.
Judyt Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. zabójczo, faktycznie ;) i... dużo jaśniej jakby się zrobiło. Dzięki za wizytę, pozdrawiam. jaśniej to HAYQ pewno zrobi:) proszę, pozdrawiam
HAYQ Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc i komentarze, bo dzięki temu trochę pozmieniałem, a nawet dołożyłem co nieco do tego (i tak przydługiego)... czegoś. I tak chyba już zostanie. Pozdrawiam.
HAYQ Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie wiem, jaki był zamiar, ale brawo, świetnie skojarzone z tą rosiczką ;)) Zachęcam do obejrzenia dość starego już filmu z zespołem Pink Floyd p.t. "The Wall". Pozdrawiam.
W_ita_M. Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2007 -aż tchu brak nad ranem; dzień dobry, ładny wiersz, miłego dnia.
Rekomendowane odpowiedzi