Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ubyło synów
odpłynęli
do portów kobiecych ramion
innego chleba
delikatniejszych dłoni

Zostałem z morzem
i dryfującą na horyzoncie
butelką
W niej nadzieja:
Nie nazywasz się Goriot...

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Poszukałabym innego sformułowania, niż "porty kobiecych ramion". Razi dopełnieniem i jest niezbyt odkrywcze. Podobnie: "delikatniejszych dłoni" - może np. "mniej szorstkich"?... Trochę dziwi przeskok: ramiona - chleb - dłonie. Może połączyć logicznie poprzez dodanie "z":
"innego chleba
z mniej szorstkich dłoni"
"dryfująca na horyzoncie butelka" też chyba trochę przedobrzona - moze opuścić"dryfującą" lub "na horyzoncie"?... Wtedy nie byłoby potrzeby wyrzucania "butelki" do następnego wersu.
Poza tym skoro decyduje się Pan na zapis bez wielkich liter, proszę być konsekwentnym.
Pozdrawiam, j.
Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Jeśli Goriot ma być z dużej litery, to może dużą literę dać też na początku wiersza i będzie OK.
Ja bym to uporządkowała: ramiona do dłoni, wtedy chleb też pasuje.
W drugiej zwrotce można by połaczyć butelkę z nadzieją bez przegadania "w niej".
Nie jest źle, mowa o stracie i samotności, ale mało boleściwie, raczej refleksyjnie. ;)

Ubyło synów
odpłynęli do portów
kobiecych ramion
delikatniejszych dłoni
innego chleba

zostałem z morzem
butelką
dryfującą na horyzoncie
nadzieją
nie nazywasz się Goriot

Pozdrawiam.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• Młodego wikarego w Kołbieli                      parafianki kusiły w kościele,                 próżne były zakusy,                            mężnie zwalczał pokusy,               folgował sobie tylko w niedziele..                                                    
    • @akowalczykDzięki za polubienie. Pozdrawiam.
    • @Dagna super jeśli wiersz pobudza do różnych refleksji i spojrzeń i w sumie każdy ma prawo zobaczyć to co chce i przy okazji poruszyć ten lub tamten temat i problem. Chyba nasze spojrzenia się trochę rozminęły i każda miała co innego na myśli, ale ja nie chcę wiersza tłumaczyć niech się sam broni lub nie. Dziękuję za czytanie i komentarz swoją drogą z Twoimi stwierdzeniami zgadzam się  Pozdrawiam serdecznie Kredens  @Naram-sin naprawdę? Chyba wiersze nie mają takiej mocy sprawczej , a już na pewno nie moje. Dziękuję za czytanie i komentarz  Kredens pozdrawia 
    • Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Tak, masz rację — liczba długotrwałych związków rzeczywiście maleje. Trwanie w relacji toksycznej za wszelką cenę nie ma sensu, ale to wciąż trudny temat, bo każda sytuacja jest inna. Myślę też, że decyzja o odejściu czy trwaniu zależy od wielu czynników — zwłaszcza gdy są dzieci i trzeba się zastanowić, kogo tak naprawdę ratujemy, a kogo możemy niechcący skrzywdzić.  
    • @beta_b Kiedy kliknąłem na link, okazało się, że wiersz był już przeze mnie zaserduszkowany. Nic dziwnego. Co do tworzenia związków, zbyt wielu rzeczy trzeba się domyślać, zbyt wiele sygnałów jest niejasnych.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...