Czarna Perła Opublikowano 26 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 DZIEWCZYNKI ma sześć latek umie już mówić mama, taka, kwiatek umie chodzić zapomniane 4 kółka mrówki, motyle i dżdżownice po deszczu fascynują giętkość wiatru we włosach wraca do domu z mamą za rękę ma trzydzieści lat smsy zamiast rozmowy wraca do czterech kółek –samochód czasem cztery przystanki autobusem w kiosku kupuje spray na owady i żel do włosów chodzi tam gdzie nie ma wiatru co najwyżej przeciągi i klimatyzacja nie trzyma jej nikt za rękę urojona niezależność sama ledwo się trzyma ONE O SOBIE ma sześć lat pije mleko na śniadanie pociągają ją książki kolorowe z wieloma obrazkami ma plastikowe klocki pudełka ze sztuczną biżuterią maskotki z którymi rozmawia i własny pokój do zabawy lubi jak się ją zajmują noszą na rękach tylko wieczorem każą iść spać samej -ponoć żeby się przyzwyczaiła ma trzydzieści lat rano pije kawę wciąż z mlekiem czytuje kolorowe pisemka dla kobiet obrazki bardziej przemawiają niż zdania wielokrotnie złożone kupiła włochatego psa który nie komentuje jej paplaniny pokój niemoralnych zabaw jest naprawdę jej ale jakiś ‘on’ przeniesie ją przez swój próg na rękach narazie wciąż zasypia sama kwestia przyzwyczajenia
Czarna Perła Opublikowano 26 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 nie pomogliście w warsztacie, to tu mnie prosze skrytykować (tzn. poprawić) :) cz.p.
Anna Siedem Opublikowano 26 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 Witaj Perełko Nie nadaję się za bardzo na krytyka, ale powiem, że mimo długości, która zawsze mnie poraża i najczęściej z tego powodu nie czytam utworu do końca, to wiersz, jeśli chodzi o treść - ciekawy, nawet bardzo. Wyznanie trzydziestoletniej kobiety w połączeniu ze wspomnieniami z dzieciństwa - tworzy nierozerwalną całość - ciekawy portret psychologiczny. Stwiedzenie końcowe: "-a jednak pozostało jej coś z dziecka" bardzo trafne. Każdy z nas ma w sobie dziecko. Przeszłość jest w teraźniejszości i będzie w przyszłości - to takie mechanizmy psychologiczne, bardzo interesujące jak dla mnie. Nie żałuję, że tutaj zgościłam, a najbardziej utkwiły mi słowa: "POWIEDZ COŚ O SOBIE". Pamiętam taką piosenkę zespołu Bank: "Powiedz mi coś o sobie nie milcz, bo przecież wiesz, że w takiej ciszy człowiek napisać może niedobry wiersz" (może coś tam z deko przekręciłam) Powyższe słowa często do mnie wracają, a Twój wiersz również mi je przypomniał. Ale się rozpisałam, a to dlatego, że dobrze mi z Twoim wierszem, inaczej byłoby to niemożliwe. Miło było poczytać, fajnie piszesz, zachęcająco na przyszłość. Serdecznie pozdrawiam.
Czarna Perła Opublikowano 26 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 Aniu, niezmiernie dziękuję, za tyle czasu który poświęciłaś na mój wiersz...i Twoje słowa zwłaszcza ten cytat bardzo mną poruszył... kłaniam się i dziękuję :) cz.p.
Katarzyna Leoniewska Opublikowano 26 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 Ciekawie... Zwłaszcza to przemieszczanie się w czasie. Efekt jest taki, że przemknęłam do końca niepostrzeżenie - i zaraz nabrałam chęci na kolejną lekturę :)
M._Krzywak Opublikowano 26 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 Po pierwsze - nie podchodzi mi zupełnie postać dwulatka, który aż tak dobitnie monologuje: "mam dwa latka umiem już mówić mama, taka, kjatek umiem chodzić zapomniane 4 kółka" - nie może być to w pierwszej osobie, trzeba pokombinować, zamiast kontrastu, stworzyć całkiem normalny podmiot liryczny i niech on mówi za tego, kto z racji wieku mówić nie może. Np: "ma dwa latka umie już mówić: "mama, taka, kjatek" umie chodzić zapomniane 4 kółka" i automatycznie zmienia się odbiór na plus. Dalej: 'maskotki do których rozmawiam" - "mówię", albo z "którymi rozmawiam", gram. "i swój własny pokój do zabawy" - typowy pleonazm - albo "swój, albo "własny" Za to całkiem fajna puenta (o ile ktoś się nie zdenerwował i dotrwał) - tutaj, przyznam szczerze, zostałem zaskoczony, co jest zjawiskiem rzadkim. Bardzo fajny pomysł jest z tym mlekiem i czterema kółkami (chodzi mi o pętle); i chociaż o kobietach wiem niewiele (jak każdy mężczyzna ;), czuję, że to jest to. Dalej na plus: "tylko wieczorem każą iść spać samej -ponoć żebym się przyzwyczaiła" bardzo mi to podeszło, bo to rzeczywiście fakt, ale w takim kontekście jeszcze nie myślałem. Czyli, reasumując: czyta się dobrze, pomyślałbym jednak o tej zmianie osoby (wg mnie wtedy będzie znacznie lepiej, to przecież nie Orcio z Krasińskiego ;) i poprawił te drobne lapsusy językowe ( to: "wracam z do domu" uznałem za mowę dziecka, aczkolwiek w takich przypadkach jednak pamiętać o takich znaczkach: "," ponieważ tworzy się bigos. Na plus. Pozdrawiam.
Czarna Perła Opublikowano 26 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 Kasiu L. - bardzo dziękuję za odwiedzinki i mimo, iż podobało się Tobie w pierwotnej wersi, skorzystam z rad następcy :) M.K.- pokombinuję :) dziękuję bardzo :) (i jeszcze pytanko, czy w związku ze zmianą na "ona" ma, umie itd. trzydziestolatka, też ma być "nią" i "ma" zamiast "mam" itd.? ...sprostuję nie ja nią jestem:) .. i za bardzo nie wiem co zrobić z tym wersem "jakiś on przeniesie mnie przez próg...." ) cz.p.
Bartosz Wojciechowski Opublikowano 27 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2007 Hej cz.p.! Nie śledziłem rozwoju tego tekstu, ale w formie, którą przed chwilą przeczytałem naprawdę mi się podoba: ciekawy, niebanalny wiersz, przyjemnie się czyta, nie nadużywa słów:) Jedyne "ale" mam do ostatniego wersu - on jest moim zdaniem całkowicie niepotrzebny, jakbyś łopatą na koniec walnęła. Wydaje mi się, że każdy czytelnik identyczną myśl ma w głowie, najpóźniej od tych wersów z książkami i obrazkami w drugiej części. Namawiam cię gorąco - wyrzuć ten wers, bo on tu psuje atmosferę:) Pozdrawiam.
Czarna Perła Opublikowano 27 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2007 Bartku, co sądzisz o radach Michała Krzywaka? (bo na pewno coś pokombinuję z tym tworem tylko czekam na wiele wskazówek)
Bartosz Wojciechowski Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zgadzam się z nimi, skorzystaj. Pzdr.
Czarna Perła Opublikowano 29 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2007 już coś pozmieniałam..ale wciąż mam pytania... czy w drugiej części "powiedz coś o sobie" też zmienić osobę na 3os. l.poj.? i jeśli tak, to zmienić tytułdrugiej części? cz.p.
Alicja_Wysocka Opublikowano 29 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2007 Witaj Perełko :) Bez zniecierpliwienia przeczytałam wiersz do końca. W gruncie rzeczy jesteś tą samą dziewczynką, tyle, że wyrosłaś z maleńkich sukienek, ale nie z marzeń. Pokombinuj jeszcze jak radzi Michał, żeby było raz ona, raz ty. Będzie lepiej, a już jest dobrze. Kocham puenty, udała Ci się. Pozdrawiam :)
Bartosz Wojciechowski Opublikowano 29 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dokładnie tak jak mówisz - zmienić wg schematu z części pierwszej. Wówczas również i podtytuł do wymiany. Albo... Zmienić w obydwu częściach "dwa latka" na np. "sześć" albo "osiem", to nawet bardziej pasuje do asortymentu zabawek:) I to jest moim zdaniem złoty środek; przy czym nie wracaj już do pierwotnej wersji pierwszej części. Pozdro wieczorne:)
Czarna Perła Opublikowano 30 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziekuje..a ten wiersz to nie o mnie :) :) cz.p.
Bartosz Wojciechowski Opublikowano 30 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, wg mnie jest całkiem fajnie:) Klarowny, choć niebanalny tekst:) Papap.
Czarna Perła Opublikowano 30 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2007 dziękuję wszystkim za pomoc i rady :) czarna perła
a._mrozinski Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Kiedyś starałem się napisać coś podobnego w pomyśle. Ale Tobie wyszło dużo lepiej niż mi. Bardzo prawdziwe; umiesz obserwować.
Rekomendowane odpowiedzi