Miłka Maj Opublikowano 25 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2007 ty suko! wreszcie ci przeszło przez gardło. jej też. do końca nie poznałeś uroków i prawd o ogrodach pamiętasz? przeterminowane niczym wczorajsze dzwonię do ciebie żeby ci powiedzieć od początku zdradzała skłonności do palenia tytoniu i mostów
Oscar Dziki Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2007 Tytuł ma się fajnie i skusił. Trochę trudno mi się pogodzić z niezdecydowaną interpunkcją. Ta jedna kropka. Aż mi jej żal:) I nie potrafię się połapać: kto zdradzała. Możesz pomóc? No bo "suko" to określenie na peelkę, tak? Czy może na tę trzecią, która zdradzała? Poza tym jeszcze z ciekawości zapytam: jak się zdradza skłonności do palenia tytoniu? Paląc go? Czy może jest jakiś cwańszy sposób? Oj! dwie kropki: przepraszam:)
Marlett Opublikowano 26 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 Podobało się w W. Teraz dosrawiam +++. Serdeczności.
Jerzy Rybak Opublikowano 26 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 należy czytać tak:dzwonię do ciebie, żeby ci powiedzieć: od początku zdradzała skłonności do palenia tytoniu i mostów. czy raczej wiersz powinien wyglądać tak:ty suko! wreszcie ci przeszło przez gardło. jej też. do końca nie poznałeś uroków i prawd o ogrodach pamiętasz? przeterminowane niczym wczorajsze dzwonię do ciebie żeby ci powiedzieć * od początku zdradzała skłonności do palenia tytoniu i mostów co do tych ogrodów - przyjmuję, że PLka zarzuca eksiowi pewną "zaściankowość" (?) i nie rozumiem co jest przeterminowane niczym wczorajsze [...] ogrody? prawdy o ogrodach? no i ta zmiana frontu nagła w ostatnich 3 wersach - rozumiem: kiedyś byliśmy my, teraz jest ona i on - dlatego sugeruję gwiazdkę. chyba, że "źle interpretuję" :P serdeczności /j
Bartosz Wojciechowski Opublikowano 26 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 Jeszcze w W mi sprawiał problemy. Teraz też po prostu poczekam sobie na odpowiedzi autorki na wcześniejsze posty:) Pozdrawiam Miłko, z niecierpliwością:)
egzegeta Opublikowano 26 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 on jeden i one dwie dwa pierwsze wersy czytam sobie tak:ty suko! wreszcie ci przeszło przez gardło jej też do końca za szybko odszedł nie poznawszy prawdziwych uroków ogrodów miłości, igraszek cielesnych etc. trochę mi tu mąci to "pamiętasz?" bo dzwonię do ciebie żeby ci powiedzieć - to jasne, kiedyś było ...że cię bardzo kocham aha, ta druga, to dotychczasowa dobra kumpela peelki:) Jeśli Autorkę udało mi się zaskoczyć taką interpretacją, to tym bardziej jest mi miło;))) Pozdrawiam
Atena Opublikowano 26 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 rzeczywiście zaplątane. ale właśnie dlatego się podoba. można sobie czytać i rozumieć na różne sposoby. pozdrowienia
Katarzyna Leoniewska Opublikowano 26 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 Czyta się fajnie i pozostawia swobodę interpretacji... Końcówka odrobinę niejasna, ale może się czepiam ;)
M._Krzywak Opublikowano 26 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 Kurcze, strasznie niebezpieczny dla mnie ten tekst, z powodu: "jedna mineralna jak wierna szuka dojścia do ust" a temat ten sam, tylko z drugiej strony. Super, jak dla mnie trafione w dziesiątkę. Pozdrawiam
Miłka Maj Opublikowano 26 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nooo, kogo ja tu widzę w moich skromnych progach, witam:) Dobrze, że chociaż tytuł; [quote]Trochę trudno mi się pogodzić z niezdecydowaną interpunkcją. Ta jedna kropka. Aż mi jej żal:) Jest zdecydowana i użyta z premedytacją. Kropka jak kropka - może wygląda nieszczególnie ale jakie cięcie, niczym koniec. Poza tym nie wkręcisz mnie w swoje dywagacje interpretacyjno-analityczne (za bardzo Cię lubię), kombinuj, inteligentny jesteś. [quote]I nie potrafię się połapać: kto zdradzała. Możesz pomóc? No bo "suko" to określenie na peelkę, tak? jw. [quote]Poza tym jeszcze z ciekawości zapytam: jak się zdradza skłonności do palenia tytoniu? Paląc go? Czy może jest jakiś cwańszy sposób? najnormalniej w świecie - nie ukrywając Pozdrawiam/ mimo wszystko cieszę się, że zajrzałeś. V.
Miłka Maj Opublikowano 26 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki Marlett/o:)
Miłka Maj Opublikowano 26 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Widzisz Jureczku, początkowo miałam właśnie oddzielić ową zmianę frontu ale większą swobodę interpretacyjną /co zresztą zauważyłeś;p/ daje taki zapis. Prawdy o ogrodach są proste: trzeba je pielęgnować i dbać o nie, inaczej usychają /Daab, Kofta chociażby dla przykładu/. Analogia do Niej. Z drugiej jednak strony - właśnie: zaściankowość /ogrody, ogródki, kwiatki, bratki i stokrotki/ zacofane, staroświeckie i przeterminowane teorie pod hasłem: co Ona może i powinna i co On. Jest przestrzeń. Róbta, co chceta;) Serdecznie/V.
Miłka Maj Opublikowano 26 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No i ? p/v.
Miłka Maj Opublikowano 26 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Szok! Zaskoczenie! Usatysfakcjonowany?;) serdeczności/V.
Miłka Maj Opublikowano 26 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :) dla każdego - co dla niego. Tak naprawdę banał. podrawiam/V.
Miłka Maj Opublikowano 26 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Koniec jest najprostszy;) Dzięki za komentarz/V.
Miłka Maj Opublikowano 26 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. uhm;) dzięki, Michale serdecznie/V.
Bartosz Wojciechowski Opublikowano 27 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No i ? p/v. Bez holowników bym sobie nie poradził - ale taki już urok poezji:) A ten tekst się do niej zalicza niewątpliwie:) Pozdrawiam, kłaniam.
Rekomendowane odpowiedzi