Spiro Opublikowano 23 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 zapada milczenie coraz mniej ważne kto przerwie ciszę można polubić gdy słychać wyraźnie jak trzaskają drzwi za plecami pusty śmiech i ściany między nami nie zatańczy powietrze nad ranem kiedy mówisz: dziękuję wypada się tylko pożegnać
Niewierny Tomasz Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. więc proponuję tak:zapada cisza coraz mniej ważne kto przerwie milczenie na to samo wyjdzie, a nie będzie zgrzytu no i rym plecami - między nami i do tego jeszcze "ściany" pobrzmiewa podobnie pozdrawiam
zak stanisława Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 za Nierwiernym, jestem za... poza tym dobre przejścia, w sumie ciekawy wiersz, więc wypada się pozegnać, by czegoś nie przedobrzyć;))) miłego dnia ES
Krzysztof Adam Meler Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 Ładnie mówisz o milczeniu... Pozdrawiam i proszę o ocenę moich wierszy.
Marlett Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 Michał! ''dziękuję'' mówi wszystko. Czasem lepiej milczeć niż wypowiedzieć niepotrzebne słowa. Może zamiast ; ''zapada milczenie'' - ''codzienne milczenie'' Uśmiechu.
Spiro Opublikowano 23 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 rymowania jestem świadom. fkatycznie problemem mogą być trzy słowa blisko siebie. zobaczę jak to zmienić. samo rymowanie (jeśli nie jest to jeden przypadkowy rym) to chyba nic złego. tekst wtedy staje się bardziej płynny. chyba? kompletnie nie rozumiem dlaczego milczenie nie może zapadać. taki sam zwrot jak 'zapada cisza' dzięki za uwagi
Krzysztof Adam Meler Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 Nie przewiduje takiej frazy "Słownik frazeologiczny", co oznacza, że jest leksykalnym nadużyciem. Spiro zapewne chodziło o aspekt poprawności, ale warto byś wiedział, że poezja to kuźnia neologizmów, w tym znaczeniowych. Pozdrawiam i proszę o ocenę moich wierszy.
Spiro Opublikowano 23 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Krzysztofie, nadużyciem jest twierdzenie, że brak w słowniku konkretnego zestawienia wyrazów jest błędem. ponadto 'zapada milczenie' jest wymienione w słowniku (sprawdziłem. np. S. Skorupa, wyd. Wiedza Powszechna). i jestem pewien że Tomkowi i Marlett nie o to chodziło. wg mnie zwrot jest używany w języku potocznym i literackim (np. Sienkiewicz, czy współcześnie Szymborska)
Krzysztof Adam Meler Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 UPS Jak zwykle się zagapiłem. Myślałem o innym poscie na forum Myblog.com Zmuszony jestem Cię przeprosić za to niewydarzone faux pa. Pozostaje mi mieć nadzieję, że wybaczysz feralną gafę. Pozdrawiam i przepraszam raz jeszcze.
Krzysztof Adam Meler Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 O jak teraz sprawdzam w "Słowniku wyrazów kłopotliwych", okazuje się, że jest wręcz zwrotem właściwszym. Ponadto "poprawna polszczyzna" wskazuje na silniejszy rdzeń literacki obiektu mej gafy. No i wypada powiedzieć przepraszam raz jeszcze. PS A więc chyba pod względem językowym najlepszy będzie oryginał:)
Rekomendowane odpowiedzi