Alicja_Wysocka Opublikowano 22 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 Już braknie mi życia wody cierpliwości, łuski o milczenie wszystkie odskubałam. Nie cierpisz przepychu tronu ni korony, a z uczuć nadmiaru zbudowałam pałac. Nie zamykaj oczu nie wypuszczaj rybki, jestem taka mała no i złota, psia krew! Nie każ mi rybaku tego co jest piękne rozwalać, odmieniać tak po prostu na chlew.
Bartosz Wojciechowski Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 "Nie da się żyć, zwariuję jak nic..." - tak mi się luźno skojarzyło:) Fajny, jak zawsze u ciebie - leciuchny, że prawie sam lata:) I ze swadą. Zastanawiałem się nad zapisem - to jakiś specjalny gatunek wiersza, czy twoja inwencja? Przy pierwszym czytaniu trochę się w palcach rozłazi, ale już za drugim razem wszystko wskakuje na miejsce:) "odskubałam" - czemu nie np. "wyskubałam", albo ew. "oskubałam"? Plusisko.
Alicja_Wysocka Opublikowano 22 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Gatunek? Nie, chyba nie. Nic mi o tym nie wiadomo. Mogłam umieścić dwanaście sylab w jednym wersie, wtedy byłyby dwie zwrotki. A ja wolę 'zwężone' wiersze, łatwiej się czyta, oczy mi się nie gubią, a wersy nie uginają pod ciężarem sylab. Wymyślam, nie ? 'Odskubałam' - wydało mi się lepsze, ładniejsze, neologiczne :P Hejka :)
Bartosz Wojciechowski Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Gatunek? Nie, chyba nie. Nic mi o tym nie wiadomo. Mogłam umieścić dwanaście sylab w jednym wersie, wtedy byłyby dwie zwrotki. A ja wolę 'zwężone' wiersze, łatwiej się czyta, oczy mi się nie gubią, a wersy nie uginają pod ciężarem sylab. Wymyślam, nie ? 'Odskubałam' - wydało mi się lepsze, ładniejsze, neologiczne :P Hejka :) Faktycznie, wydawało mi się z początku, że zmieniłaś układ rymów w drugiej połówce wiersza, ale nie - głuptak ze mnie:) Do zmiany neologizmu cię nie namawiam, choć uważam, że można by się obejść bezeń:) Pa.
Karolina Walczyńska Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 Prówałeś stworzyć coś nowego. Chyba ci się udalo. Fajny pomysł. Daję plus bo ciekawie zapisane i wogule fajny pomysł
Morhia M. Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo mi się podoba. :) Jest nad wyraz szczery i emanuje - moim zdaniem młodzieńczą świeżością. Tym, co zmieniłabym w nim jest słowo, a raczej forma słowa "odskubałam", jest zbyt konkretne i kolokwialne nie pasując tym samym do kontekstu. Również słowo "chlew" jest swego rodzaju "wstrząsem": pozostawia nieco nieprzyjemne wrażenie po przeczytaniu naprawdę przyjemnego wiersza! Słowo na końcu, owszem - powinno być stanowcze, ale jednak nieco bardziej, hm poetyckie. Największą zaletą wiersza jest, w moim odczuciu jego melodyjność i to piękno wypływające spod młodych palców. :) Szczerze gratuluję, wiersz taki jak ten jest w stanie naprawdę poprawić humor. ;) Pozdrawiam.
Alicja_Wysocka Opublikowano 22 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wiersz jest odwrotnością bajki. A w bajce zanim rybak poprosił rybkę, mieszkał w podobnym do chlewa miejscu, a już na pewno było tam rozwalające się koryto. Tego słowa szukałam najdłużej, być może jestem w błędzie ale będę się przy nim upierała. Przepraszam za wrażenie, chodziło o dosadność. To rybka jest urażona, nie obrażam chyba czytelnika Ukłoniki :)
Robert Kmiel Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 ciekawy pomysł i rybka pomimo że blond nie taka naiwna to ja mam życzenie więcej bajek w poezji dziękuję Kmiel
Waldemar Talar Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie każdemu udaje się zbudować z uczuć nadmiaru pałac a tobie Alicjo to się udało. Miły wierszyk i szczery. pozdrawiam Waldemar
Jacek_Suchowicz Opublikowano 22 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 Ciekawe odwrócenie sytuacji. Czy tu nie idzie o zwykłą zawiść? Chociaż przypomina się powiedzenie: jeśli chcesz unieszczęśliwić człowieka spełnij wszystkie jego życzenia pozdrawiam Jacek :))
Alicja_Wysocka Opublikowano 22 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Rybka nie jest blondynką. Bliżej jej do kasztanowej :) Również dziękuję.
Alicja_Wysocka Opublikowano 22 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Waldemarze, spróbuj i Ty, pozdrawiam :)
Alicja_Wysocka Opublikowano 22 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jacku, nie o zawiść, wykluczone! Skoro z nadmiaru uczuć buduję pałac, to zapewniam, że są one szlachetne Pozdrówki :)
Nata_Kruk Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Alicjo, wybacz, że cytuję inne słowa... pozdrowiam serdecznie...:)
Alicja_Wysocka Opublikowano 23 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nato, Bajka 'O rybaku i złotej rybce' też nie kończy się dobrze. Ale za to jej morał odciska się na stałe. Rozumiem, że słowo 'chlew' kojarzy się czytelnikowi nieelegancko, zwłaszcza w porównaniu z proponowanym przez nią pałacem. Rybka jest oburzona, a za nią czytelnik. Reakcja przewidziana i prawidłowa! Dzięki za komentarz i odwiedziny, pozdrawiam :)
M._Krzywak Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 To jest bajka, ale inaczej, czyli inna bajka o tej samej rybce w innych czasach. Ech, sprytnie i fajnie. Pozdrawiam.
Alicja_Wysocka Opublikowano 23 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Byłam ciekawa czy Tobie przypadnie do gustu. Pozdrawiam radośnie :)
zak stanisława Opublikowano 23 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 Nie cierpisz przepychu tronu ni korony, a z uczuć nadmiaru zbudowałam pałac. z pałacu tego rybak bez sieci z nadmiaru uczuć na inne leci wody.... cmokesssS Alisss
Alicja_Wysocka Opublikowano 23 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No i chyba masz rację Stasieńko. Pozdrawiam cieplutko :)
amehob Opublikowano 26 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 zarzucił bezwiednie pół wieku tak robi by przeżyć marzenia i duszę ukoić a piękna i złota choć spełnia życzenia tysiącem mil morskich od łodzi odległa sieć skąpo przykrótka i wiosła zmurszałe nie sposób za rybką wciąż dalej i dalej
Rekomendowane odpowiedzi