Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I

Kaczory stroszą pióra. Szykuje się zmiana.
Już kropiwnicki wróży rozkwit parasoli.
W gałęziach lepperuje wiatr i giertychuje.
Strumieni złoto spiesznie chowa balcerowicz.

Liściem łopuszański przygarnął czule jerza.
Gadzinowski łeb zwiesił w cień olechowskiego.
Macierewicz z dwururką wyszedł na zaleski -
nadchodzi dorn - mruknął strzepując kwaśniewskiego.

Piechociński on teraz z wroną wokół pola
nad którym grzmi senyszyn idąc z nad kalisza;
choć go ziobro uwierał i chwytał go kuźmiuk
putrował się w rokitach, wassermannił w zawiszach.

Niosło echo kanelę-sowińską w piniory.
Dyduchał się mikuła. Ucichł marcinkiewicz.
Wierzejski zakołysał szarpiąc tyszkiewiczem.
Po niebie krwawą łuną przeszedł michalkiewicz.

Opublikowano

Giertych Roman zakazał Witkacego, Goethego, Kafki, zostaną nam tylko powieści historyczne Kraszewskiego. U mnie już towarzych było i spisało, co mam na półkach, a jak wezmą, zostanie mi "Milion posagu" i "Lubonie". Jak wyjdziesz po 3 latach za satyrkę, to się będziemy wymieniać.

+++++++++
Tyle starczy.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Ja nie dam plusa, bo dla mnie to ani specjalnie śmieszne ani oryginalne... Taki populizm to każdy jeden zaserwować może, choć lubię czasem pooglądać majewskiego i pośmiać się z wpadek partii rządzących, wcale nie odczuwam chęci przenoszenia tego na org...
pozdrawiam Jimmy

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Ja bym dodał: bez obrazy dla Kraszewskiego Michale, do dzisiaj w domu mam na niego wydzieloną niemal całą półkę... Przecież literatura nie ogranicza się tylko do szkoły, chcesz czytać, będziesz wypożyczał tomiki z bibliotek... Ale zgadzam się, że postaci pokroju giertycha uwsteczniające rozwój należy potępiać i, idąc dalej tą ścieżką eliminować, wykluczać ze struktur rządzących. Ludzie są idiotami, jak możnabyło oddać kraj tym debilom!

Jeśli chodzi natomiast o latorośle (1 czerwiec ;)), w grę wchodzą tylko prywatne szkoły...
pozdrawiam Jimmy
Opublikowano

Ja bym dodał: bez obrazy dla Kraszewskiego Michale, do dzisiaj w domu mam na niego wydzieloną niemal całą półkę... Przecież literatura nie ogranicza się tylko do szkoły, chcesz czytać, będziesz wypożyczał tomiki z bibliotek... Ale zgadzam się, że postaci pokroju giertycha uwsteczniające rozwój należy potępiać i, idąc dalej tą ścieżką eliminować, wykluczać ze struktur rządzących. Ludzie są idiotami, jak możnabyło oddać kraj tym debilom!

Jeśli chodzi natomiast o latorośle (1 czerwiec ;)), w grę wchodzą tylko prywatne szkoły...
pozdrawiam Jimmy

no tak Goethe była czarownicą a
kopernik kosmonautką, hi, transy,
jajć, do gazu z nimi, kopać doły

co za gupi polaczek tym wszystkim steruje?
komu pozwoliliśmy aby nas ogupiał?
a nie znacie tego powiedzonka wysoki jak brzoza a ....?

z ukłonikiem i pozdrówką MN
Opublikowano

+++++++++
Tyle starczy.
Pozdrawiam.

Dnia: Wczoraj 16:34:41, napisał(a): M. Krzywak

tyle krzyży...zakładasz polityczny cmentarz? :) J.S

zak stanisława.;
czy warto się przejmować tym, na co nie mamy wpływu? baw się, Stasiu, byle nie swoim kosztem... :) J.S

Almare.; w jakich służbach pracujesz? :) J.S

Jimmy Jordan.;
nie daj, nie śmiej się, tylko nie choruj z powodu rządzących gdziekolwiek, na Wiejskiej czy na "orgu"; poczytaj sobie biskupa Andrzeja Krzyckiego (renesans)...

Sokratex.; tylko gagatek pozna gagatka; a marszałkiem jestem od urodzenia... :) J.S

Messalin Nagietka.;
wiem, marnuję swój talent;
ale popatrz na wiersz jak artysta - naprawdę widzisz tam tych wstrętnych polityków nadal? tu są tylko słowa, ale użyte przecież w całkiem innym kontekście; czy przyrodnik patrzy na świat poprzez polityczne uprzedzenia? w takim razie tako nauka do nocnika! :) J.S

Jimmy Jordan.;
no tak, tak...wszyscy to debile, a zwłaszcza rządzący...zwłaszcza wtedy, gdy to my jesteśmy rządzeni...(?!) J.S

Opublikowano

hmmm czyli innymi słowy potraktować tego typu teksty jako terapię?
wiesz, jeśli terapia to chyba tylko dla piszącego...
pozdrawiam Jimmy
ps
mnie to nie wyleczy raczej, nie dziś przynajmniej (poczytam jutro a nóż coś...
Opublikowano

Jimmy Jordan.; może to być terapia...czemu nie; słowa to tylko dźwięki - i tak należy tekst odbierać, muzycznie; J.S

IN.;
wierz mi, kicham tak samo jak ty; ten wiersz jest właśnie tego dowodem; to nie jest wiersz polityczny ani o polityce, to ćwiczenie językowe; dosłownie! :)

Opublikowano

-a ja myśle, że oni chcą naszego kichania , nie wtrącania i naszej kasy oczywiście.
-a my mówimy stanowcze:- nie, tym skrytym parówkożercom
-powiniśmy mówić
-taki czas, giną słowa i nie ma idei,to trochę nasza wina.
Opublikowano

Jeśli to tylko "ćwiczenie językowe", to gratuluję narzędzi, bo w dobrym warsztacie i ze szmaty od czasu do czasu należy skorzystać ;)
Piełkne - jak by to powiedział jeden z "wymienionych"
Pozdrawiam.