Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Boga dotknąłem oczyma swoimi,
a się stało dzisiaj i to w jednej chwili.
do niej się zbliżyłem, potknąłem się trochę,
czułem jask anieli sypią na mnie grochem.
na me szczęście sypią - grochu spora dawka,
chciałem coś powiedzieć , lecz w gardle mym czkawka,
trochę ją powstrzymał.
rzekłem drżącym głosem, czas mi się zatrzymał,
bo ją zobaczyłem w postaci okazałej,
jej włosy, jej oczy i usta nie małe.
Boże jaka cudna ma ...siu ukochana,
przed nią należy zawsze na kolanach,
a ja głupek jeden, niespełna rozumu,
nie zrobiłem tego , bo się bałem tłumu,
który niedaleko po przystanku kroczył,
ale szczęście wielkie, patrzyłem w jej oczy,
i głos przecudny utwił w mojej głowie,
jakby nimfy na harfie grały pieśń oTobie
Boże tak szczęśliwym dzisiaj, jeszcze drżę ze szczęścia,
by tych chwil codziennie doiświadczyć obejścia,
miałem w ręku prezent, nie chciała go przyjąć,
a w środku teksty co wyznają miłość,
ja ten prezent podam, choć nie osobiście,
teksty ujrzą spojrzenie , być może ciekawe,
ja się będę modlił by były łaskawe.
siuńku moja siuńku, siuńku ma kochana,
obiecuję w przyszłości padnę na kolana,
i do końca życia już tak będę kroczył,
jeśli nie pozwolisz nie będę się droczył,
lecz miłować będę ja na to skazany,
skazany na miłość , owoc zakazany....

Opublikowano

ach,
kiedyś dawno, dawno temu,
w tym dziale był dobry duch, kóry wyrzucał z tego działu, knoty różne,
ale siła grafomańska go złamała i się poddał ...

ogólnie grafomania, knot miłosny jakich wiele,
bryła tekstu ciężka do czytania,
interpunkcja beż konsekwencji, brak kropek gdzie być powinny...
rymy słabe, bez ładu i składu...
tekst ogólnie wychświechtany, porównania wykorzystane są już z nami od tysięcy lat...
pointa powala, "na górze róże na dole bez..."
ogólnie bardzo słabo, bez polotu, bez błysku,
na czternastoletnią desperatkę pewnie wystarczy,
ale większego sensu tego tworu nie widzę ...

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Pomijam już pozostałe rymy "częstochowskie", których jest tu zatrzęsienie.
Wers: "ja ten prezent podam, choć nie osobiście" nie rymuje się z niczym jako jedyny w wierszu - brak konsekwencji.
Wytłuściłam najbardziej rażące błędy językowe i stylistyczne.
Jacku, dalibóg, naprawdę uważasz, że to jest "sprawne językowo"? Przecież to diabelnie "miałkie" i w tej, i w tamtej sferze!
Rozumiem, że "AMANT - szyderca" to kpina z patetycznej, niezamierzenie komicznej formy utworu?

Piotrze640924, przykro mi, ale nie widzę ani jednej dobrej cechy tego "wiersza". Ani jednej.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Na wielkim pontonie wydętym morelowo z pobliskiej toni — ktoś pękiem kluczy — dzwoni. Czy to właśnie tę wyspę oglądał mój balonik, co gorączką oddechu posłany w przestworza, zaróżowił nieba, kiedy słońce przyćmił?        
    • @vioara stelelor Myślę, że wielu poetów by się pod tym podpisało. Świetny wiersz. 
    • @vioara stelelor   Bardzo dziękuję!    Twój komentarz jest dla mnie jak drugie czytanie wiersza - widzę w nim rzeczy, które intuicyjnie czułam, ale nie umiałam nazwać. :) "Atraktor psychologiczny", "emocjonalna grawitacja" - to dokładnie te siły. I to, że zauważyłeś tę świadomą niewiadomą - brak odpowiedzi na "co dalej" - to dla mnie najcenniejsze. Dziękuję za tak uważne i głębokie czytanie. Serdecznie pozdrawiam.  @Jacek_Suchowicz   Bardzo dziękuję!    Dziękuję za ten piękny odczyt! "Bezwolna wtopiona lirycznie" – to piękne! I tak,  balansowanie między mistyką a czymś bardzo ziemskim było dla mnie kluczowe. Serdecznie pozdrawiam.  @Waldemar_Talar_Talar   Bardzo dziękuję! Dziękuję za tak miły komplement. :)  Serdecznie pozdrawiam. :) @andrew   Bardzo dziękuję! Odpływam - burzliwa toń mnie niesie. :)  Piękny Twój wiersz.  Serdecznie pozdrawiam. :) @huzarc   Bardzo dziękuję!  Pięknie to ująłeś. Różne mogą być interpretacje - ale "od środka" to klucz do wszystkich. Serdecznie pozdrawiam. :) 
    • Ty działasz w przedziwnie tajemny i cudowny sposób  Potrzebuję Twojej pomocy  Jestem na samym dnie  Wiem że mnie kochasz  Ty jesteś najważniejszy  Nie ja Nie moje szczęście i powodzenie  Ty     Ja nie mam siły mierzyć się z życiem  Nie postawię już na swoim  Poddaję się Twojemu działaniu  Dziękuję że mi wybaczyłeś Potrzebuję Cię  Nie chcę Cię nie potrzebować ani liczyć na siebie Ty jesteś sensem mojego życia  Obdarzasz mnie istnieniem  Ogołacasz mnie z przywiązań      Sukces życiowy, wpływ na innych, praca, pieniądze, używki, talenty, pomyślność  Pokazujesz mi bez tego , odbierając mi to  Odbierając mi pragnienie tego Wartość wsparcia jakie otrzymuję od mojej mamy  Tą bezwarunkową miłość  Uczysz mnie potrzebować  Być smutnym, złym  Być nadal zranionym zagubionym dzieckiem     To uczucie niedopasowania do świata  Uczucie przegranej  To wielkie cierpienie dla mnie Lecz wierzę w Ciebie Boże mój  Zabierz moje życie  Zrób z nim co Ci się podoba  Teraz żyję  Teraz kocham Cię  Teraz umieram dla Ciebie      Dotąd mnie zawiodły nauki, intelektualizacja, psychologia, duchowość i filozofia , marzenia  Przegrałem Ale Ty z tej przegranej czynisz wygraną  Wieczne życie  Chcę być tu z Tobą  To jest mój sukces  Kontakt  Leżę tu z ubogimi i pragnę tylko Ciebie  Nie sukcesu na wzór świata  To piękne że Jesteś Obecny      Piękne jest Twoje oblicze  Trudno to przekazać innym teraz Tajemnicę Twojego Istnienia  Dałeś mi błogosławieństwo samotności i przegranej abym Cię poznał Dla Ciebie żyję i umieram
    • Życie  Życie  Życie    Mija  Mija  Mija   Tak jak my  Tak jak sny    Przemijanie Przemijanie   W nas i w tobie    Śmierć Śmierć  Śmierć    W tobie i we mnie    W nas    Mija Mija Mija    Ten przeklęty czas    I nie ma nic  I nie ma nas    Nie ma nas  Nie ma nas    Ani śmierci nie ma    Nic nie ma    Nic  Nic Nic    
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...