Kornelia Zawrzykraj Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 skroń położę na zaświerszczonym podłożu posłucham grud ziemi i zamilknę by wtłoczyć nowego ... nowego człowieka w martwą powłokę skóry
Gość Szymon Paweł Oberszt Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 wiersz, wg mnie, jest czymś na kształt hymnu o odrodzeniu Wiesz, ja ostatnio siedziałem na "zaświerszczonej ziemi" i pisałem swój pierwszy od czterech lat wesoły wiersz... nie wyszło... wyszła "Wierność" szkoda że nie potrafię się "wtłoczyć" jest w tym wierszu zbawczy optymizm, ale i trudny i jakiś ciemny jednocześnie... może ten wiersz to Twój "pierwiosnek"? oby były inne kwiaty... bo ten wiersz to dla mnie kwiatek: czysty, prosty, piękny... Prostota tych paru słów mówi więcej niż niejeden obraz... Pozdrawiam Szymon Paweł
Roman Bezet Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Jest tu i śmierć, i narodziny. Przepoczwarzenie jednym słowem - dojrzewanie. Oszczędnie, ale w sposób poruszający emocje. Myśęe sobie jednak czy nie ma tu pęknięcia? Wszak zamilknę, to bardziej odejście, a w obcej skórze można żyć. I początek też taki: skroń położyć - umierać. To jest moje odczytanie - może błędne. Czy sąsiedztwo "położę" - "podłożu" jest zamierzone? Podoba mi się ta poetycka wiosenna refleksja nad przemianami świata. Pozdrawiam.
Kornelia Zawrzykraj Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Szymonku :) dziękuję – pierwiosnek już taki zeszłoroczny, ale może w tym roku się uda:) Pozdrawiam również Romanie – masz rację to jest pęknięcie i umieranie, tylko świadomość tego, że należy żyć dalej zmusza do podniesienia A co do pytania o zamierzenie – taki był zamysł, jakoś nic innego mi nie pasowało:) Pozdrawiam pluszowo C.
Fryderyk Nikolewski Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Droga Kornwalio, moi przedmówcy pisali o kwiatach, o odrodzeniu. Więc ja nie będe się powtarzał. Podoba mi sie zwrot "zaświerszczonym podłożu", sam lubię się udawać na takie spacery i siadać... Teraz nadaża się ku temu jak najlepsza pora. Życzę każdemu takich spacerów... płodnych i odrodzeń nowych... :)
Witold_Adam_Rosołowski Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Kornelio - nie mam pojęcia o narodzinach, o nowych ludziach- ale wiersz Twój daje dużo do przeżycia do zrozumienia choć krótki lecz pełny rozmyśleń pozdrówko W_A_R
Rekomendowane odpowiedzi