Ewa_Kos Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 zawsze zazdrościł im przewagi nad sobą on sam ze wszystkim - oni raźno we dwóch nie pili za to starannie sprzątali wszystko wszędzie porządek - jedna kieszeń jeden rewir chorowali równo i w jednakowym celu zawsze mieli wymówkę by ocalić dobre życiowe credo też mieli jedno tylko on ten julek łaził za nimi jak przyrośnięty cień denerwował bo pytał o ryby czy są w tej wodzie - dali łódkę i spełnili natrętne prośby niech zobaczy i się przekona na własne oczy nie przewidzieli nawałnicy z jasnego nieba po burzy fale cicho muskały brzeg jeziora na środku delikatnie kołysała się pusta łódka julka nigdzie nie było - lubił wodę ona teraz też była mu przychylna
egzegeta Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Witaj Ewo wiersz ładnie się czyta z początku potem jakby rytm się gubił charakterystyka julka w pierwszych strofach nie oddaje tego jakim on właściwie był i okazał się dopiero w dalszych wersach że "pytał o ryby czy są w tej wodzie" Chyba, że takie było zamierzenie Autorki. :) poza tym brakuje "r" w "śodku" To tyle byłoby mojego:))) pozdrawiam
zak stanisława Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 pomimo niewielkich uwach Egzegety, wiersz świetnie oddaje cechy julka, a te wersy są wyborne: 'zawsze zazdrościł im przewagi nad sobą on sam ze wszystkim - oni raźno we dwóch nie pili za to starannie sprzątali wszystko wszędzie porządek - jedna kieszeń jeden rewir chorowali równo i w jednakowym celu zawsze mieli wymówkę by ocalić dobre' kosy w nosy,ssmok
Ewa_Kos Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wiesz Stasiu tak się zastanawiam, czy czasem to powyżej nie powinno być na początku, a to co napisałam kiedyś powinno być zakończeniem historii julka:))) Dzieki za przeczytanie i pozdrawiam serdecznie:)))
Ewa_Kos Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak właściwie to nie chodzi o charakterystykę julka tylko o jego "żywot tragicznie zakończony". Są dwie części i w dziwny sposób pierwsza część powstała dzisiaj a druga już dawno.Takie odniosłam wrażenie gdy obie części przeczytalam jako całość - trudno trzeba będzie uporządkować. Dzięki za zagląd i pozdrawiam:)))
Lena Achmatowicz Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 "pusta łódka na środku kołysała się delikatnie może: na środku delikatnie kołysała sie pusta łódka (?) ładnie opowiedzialaś, ciekawe metafory:) pozdrawiam
Ewa_Kos Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. masz Lenko rację; tu akurat inwersja niczemu nie służy.Poprawiam więc:))) Serdecznie pozdrawiam i dziękuję :))) EK
Marlett Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Pamiętam dobrze część pierwszą. Bardzo obrazowo o Julku,teraz jaśniej. Tylko żal,że niebezpieczne czasem jest to co lubimy. PozdrawiaM.
IN Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. wiesz Ewo, te wersy są takie delikatne i do zamyślenia że może rozważyłabyć możliwość zakończenia nimi wiersza? pozdrawiam, :)))
Piotr_Jasiński Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Część druga rozjaśnia historię Julka. Choć temat smutny to wiersz dobrze się czyta. Mam tylko jedno malutkie zastrzeżenie. Ostatni wers. Próbowałem przeczyatać na głos i jakoś nie tak brzmi. Za każdym razem poświadomie zmieniałem szyk. Zamieniłbym z "też teraz" na "teraz też". Pozdrawiam
Ewa_Kos Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Dziękuję Piotrze - zmieniłam i masz rację; zabrzmiało lepiej.:))) Dziękuję i pozdrawiam serdecznie:))))
Rekomendowane odpowiedzi